G4Media.ro

Cozonacii românești se vând tot mai bine în țările unde sunt mari…

Sursa Foto: Facebook/ Bianca Oanea

Cozonacii românești se vând tot mai bine în țările unde sunt mari comunități de români / Proprietar de magazin din Germania: Greci turci, nemți, îi cumpără chiar foarte bine. Foarte mulți mi-au spus că nu au mâncat așa ceva

Cozonacii româneşti se vând tot mai bine peste graniţe. Exporturile de produse de panificaţie în țările Uniunii Europene au crescut cu 30 la sută în 2021, transmite site-ul știrileprotv.ro

Specialitățile autohtone au ajuns și peste ocean, în piețele din Statele Unite, Canada şi chiar Australia, locuri în care trăiesc comunități mari de români. La noi, anul acesta, pe mesele pregătite de sărbătoare, vor poposi pentru scurt timp, 6 milioane și jumătate de cozonaci.

Anul acesta am trimis 350 de mii spre magazinele din Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada sau Australia. Cu doar trei zile până la Paște, la un laborator de patiserie din Timișoara se lucrează intens. În această perioadă, magazinul livrează zilnic 600 de cozonaci dar și pască prin firmele de transport.

  • Aurel Popescu, președinte Rompan: „Preponderent de Crăciun și Paști exportăm mai mulți. Produsul nostru a prins, cred că suntem peste italieni la capitolul cozonaci, ei au numai cozonaci din ăștia cu perioada de valabilitate foarte mare.”

Ileana Bodor locuiește în Germania și, împreună cu soțul ei, administrează un mic magazin aprope de Dortmund. În această comunitate trăiesc 5000 de români, dar cozonacii noștri au succes și la alții.

  • Ileana Bondor, proprietar de magazin românesc în Germania: „Simt că, dacă nu sunt în România, măcar simt că fac sărbătorile cu tradiție românești. Greci turci, nemți, le cumpără chiar foarte bine. Foarte mulți mi-au spus că nu au mâncat așa ceva.”

Anul trecut, piața autohtonă de cozonaci, produse de foietaj și specialități a crescut cu 20 la sută față de 2020.

Citește integral pe știrileprotv.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. :)))) numa Romani fac colaci ? Ii reteta invetata de daci ?

  2. Rușine ptr noi ca importam masiv de sărbători mizeria de Panettone ..care rezista 6 luni..Dar sunt semne ..și statul Roman trebuie sa încurajeze antreprenori romani …

    • Mizeria de Panettone se importa pentru ca o cumpara romanii, altfel nu ar mai fi in magazine. Ați vrea sa va facă statul totul, sa va spuna ce sa mâncați și când sa mergeți la toaleta apoi sa zbierati ca trăiți in dictatura.
      Poți pur si simplu sa nu mai cumperi Panettone si dacă deschizi o brutărie unde faci si cozonaci ca lumea s-ar putea sa cumpere lumea autohton.

  3. Cred ca nu ai dreptate, comertul si banii care se fac din fatzaiala marfurilor, a apei, fructelor, legumlor este acelasi in toata lumea si o forta care schimba obiceiurile cumparatorilor. (Let me be with your ”romanii”, 👎👎👎) Reclame, nimeni nu citeste ce chimicale declara, etc.
    Nu stim noi cat de bogati sunt sefii de magazine, depozite, comerciantii, peste tot in lume pe spinarea omului de rand care este nevoit sa cumpere toate cele fara gust si mai mult otravuri patentate afanate.
    Asa ca s-au invatat cu Panettone si cei care nu au habar de Cozonac. Habar nu au de ce apare si dispare din magazine, dar li se pare exclusiv si cumpara.
    Bravo lor ca exporta cozonac! Prea putine produse romanesti in Europa.

    • Cred ca ti-ai răspuns singur prin “nimeni nu citește ce chimicale declara”. Eu doar vroiam sa scot in evidentă ca românii nu sunt educați economic și li se pare ca singura soluție e sa intervină statul. De fapt educație lipsește in toate domeniile de aia suntem o societate eșuată cum ne-a zis cineva mare in stat.

  4. Avem in Berlin magazin romanesc. Dar preturi de specula.O pasca mica 21 Euro. Cozonac Boromir 8 Euro. Cel mai bine e sa mananci ce faci tu acasa.Specula mare cu magazinele romanesti.