G4Media.ro

Coreea de Sud, „profund dezamăgită” că premierul Japoniei a trimis o ofrandă…

Sursa foto: Unsplash / Daniel Bernard

Coreea de Sud, „profund dezamăgită” că premierul Japoniei a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni

Coreea de Sud şi-a exprimat vineri ”dezamăgirea şi regretul profunde” faţă de faptul că prim-ministrul japonez Fumio Kishida a trimis o ofrandă rituală la controversatul sanctuar Yasukuni, considerat un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi o sursă de fricţiuni diplomatice cu Seul şi Beijing, transmit agenţiile Yonhap şi Kyodo, citate de Agerpres.

Guvernul de la Seul ”îşi exprimă dezamăgirea şi regretul profunde în legătură cu faptul că liderii Japoniei au trimis încă o dată ofrande şi au adus omagii la sanctuarul Yasukini, care glorifică războiul de agresiune al Japoniei şi omagiază criminali de război”, a declarat Lim Soo-suk, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, într-un comunicat.

Coreea de Sud ”îndeamnă cu putere” Japonia să ”înfrunte fără ocolişuri istoria” şi să demonstreze remuşcări sincere pentru trecutul său, a adăugat purtătorul de cuvânt de la Seul.

Reacţia intervine după ce premierul japonez Kishida a trimis vineri o ofrandă rituală constând într-un copăcel ”masakaki” la sanctuar cu ocazia unui festival de primăvară, după cum a relatat presa japoneză.

Ministrul securităţii economice, Sanae Takaichi, a vizitat joi sanctuarul, în prima zi a festivalului, fiind urmat vineri de un grup transpartinic de circa 90 de deputaţi.

Acest sanctuar şintoist, aflat la Tokyo, îi omagiază pe cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi morţi în conflictele purtate de Japonia începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945.

El onorează de asemenea memoria unor ofiţeri şi oameni politici japonezi condamnaţi pentru crime de război de un tribunal internaţional după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Membri ai guvernului japonez vizitează cu regularitate sanctuarul Yasukuni, însă, din 2013, niciun şef în exerciţiu al guvernului nu l-a mai vizitat, după ce prezenţa în acel an a lui Shinzo Abe a provocat furia Beijingului şi Seulului şi admonestări din partea Statelor Unite, principalul aliat al Japoniei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...