G4Media.ro

Copiii și adulții cu autism vor beneficia de la 1 octombrie de…

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com via EduPedu.ro

Copiii și adulții cu autism vor beneficia de la 1 octombrie de terapie decontată de CNAS, anunță președintele Casei, Andrei Baciu

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a anunțat vineri că, de la 1 octombrie, copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS.

„Copiii și adulții diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav”, a precizat Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Andrei Baciu precizează că pentru acest lucru s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale.

„Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toți cei care au depus eforturi pentru ca viața pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România! Conform actului normativ, de subprogram se estimează că ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist”, afirmă președintele CNAS.

Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice, a declarat, în urmă cu două luni, pentru G4Media, că în România sunt doar câteva cazuri, le poți număra pe degete, de tineri cu autism care ajung să urmeze cursurile unei facultăți sau să aibă un loc de muncă. Cauzele sunt legate de gradul de autism care diferă de la persoană la persoană, dar și de absența terapiei.

„Cei care nu au beneficiat de terapie nu au nicio șansă să-și găsească un loc de muncă. (…) Nu am găsit foarte multă deschidere nici la potențiali angajatori, pentru că este destul de dificil, însă din toamnă vom avea un program dedicat, în care vom contacta cât mai multe companii. (…) Statul oferă doar facilități financiare pentru companii, dar nu mai mult. Sperăm ca în toamnă Ministerul Sănătății să publice normele pentru decontarea terapiei de 2 ore/zi pentru copii”, a precizat Anca Dumitrescu.

Citește și VIDEO Cum poate un tânăr cu autism să aibă un job și cât de importantă este terapia / Victor, 22 ani, lucrează și povestește experiența sa

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Si decontarea cand o va face statul peste 2-3 ani?