G4Media.ro

Consens al principalelor grupuri politice din Parlamentul European față de planul de…

Europe's Beating cancer - Diagnosis and treatment - Visit of ICANS, the Cancer Institute of Strasbourg Europe

Consens al principalelor grupuri politice din Parlamentul European față de planul de combatere a cancerului propus de Comisie / PPE: Este momentul să punem banii pe masă / Nicu Ștefănuță (Renew): Pacienții trebuie să aibă acces la centre din toată Europa (VIDEO)

Grupurile politice ale PPE, S&D și Renew Europe au anunțat că susțin Planul european de combatere a cancerului propus de Comisia Europeană, susținând măsuri care să asigure accesul echitabil la tratament pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European, își adjudecă inițiativa, fiind tema de campanie la alegerile din 2019.

„Ne-am angajat față de europeni. Am promis să reluăm lupta împotriva cancerului pentru a salva vieți. Ne-am ținut promisiunea. Acum este momentul să punem banii pe masă”, a declarat președintele grupului PPE Manfred Weber.

Pentru PPE, unul dintre punctele cheie din Planul european pentru cancer, alături de prevenție și tratamente, este reducerea diferențelor în ceea ce privește modul în care sunt îngrijiți bolnavii în statele membre.

„Nu trebuie să existe cetățeni de mâna întâi și cetățeni de mâna a doua în Europa și șansele de a supraviețui cancerului nu trebuie să se bazeze pe coduri poștale. Cu toate acestea, pacienții cu cancer din Europa de Est au o șansă cu 30% mai mică de recuperare în comparație cu pacienții din Europa de Vest”, a declarat europarlamentarul Cindy Franssen, care a fost și moderatoarea conferinței privind lupta împotriva cancerului, pe care grupul PPE a organizat-o miercuri.

Franssen consideră că lupta împotriva cancerului trebuie să devină o prioritate.

„În fiecare an, 1,3 milioane de europeni mor de cancer. Dacă nu facem nimic, va crește cu 24% până în 2035”, a postat Cindy Franssen joi pe Twitter.

După prezentarea Planului european de către Comisie, grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) și-a exprimat sprijinul și a solicitat o „coordonare consolidată și cercetări comune în statele membre” pentru a se asigura că toți cetățenii din UE pot primi tratament și îngrijire de înaltă calitate.

„Pentru a merge mai departe trebuie să fim și mai ambițioși, în special pentru a pune în aplicare pe deplin Directiva transfrontalieră privind asistența medicală și, de asemenea, pentru a stabili standarde minime pentru asistență medicală de calitate în a asigura drepturi egale în fiecare stat membru”, a declarat europarlamentarul Alessandra Moretti, potrivit unui comunicat de presă al grupului S&D.

Coordonatorul S&D din Comisia de mediu, Jytte Guteland, susține că până la 40% din toate cazurile de cancer pot fi prevenite și de aceea este „crucial” să fie identificate cauzele.

„Salutăm acțiunile enumerate în plan în legătură cu factorii de risc privind stilul de viață, cum ar fi tutunul, alimentele nesănătoase și alcoolul. (…)Salutăm faptul că propunerea Comisiei include etichetarea obligatorie cu lista de ingrediente și conținut caloric pe băuturile alcoolice”, a declarat Jytte Guteland.

Și grupul Renew Europe consideră că o agendă coerentă pentru a aborda toate aspectele legate de cancer este „un pas binevenit”.

Grupul Renew amintește că Planul CE are alocat un buget de 4 miliarde de euro, din EU4Health, Horizon Europe, Digital Europe, Erasmus + și din fondurile politicii de coeziune, pentru „acțiuni concrete și ambițioase” în sănătate, cercetare, dar și în mediu, agricultură și mobilitate, potrivit unui comunicat de presă al grupului.

Europarlamentarul USR PLUS, Nicu Ștefănuță, coordonator al Renew Europe în comisia de specialitate, a anunțat joi că discută urgența acestui plan cu comisara pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„Vreau să aud atât de la suferinzi, cât și de la supraviețuitori despre problemele lor principale. De la prevenție, la lipsa de acces la tratament, la cercetare și nedreptate financiară pentru cei ce trec prin boală – toate mă interesează”, a spus Șefănuță.

Comisia Europeană a lansat miercuri Planul de luptă împotriva cancerului, un document de poziție care propune mai multe modificări legislative, potrivit unui comunicat al executivului european.

Bartosz Arłukowicz, președintele Comisiei Speciale pentru Învingerea Cancerului din Parlamentul European, a anunțat că susține planul Comisiei și că e nevoie de punerea la comun a bazelor de date, cunoștințelor, dar și de cofinanțarea vaccinării HPV.

Planul contra cancerului, inspirat din experiența recentă a combaterii pandemiei, este un pilon esențial al viitoarei Uniuni a Sănătății, o inițiativă a președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, prin care Comisia Europeană vrea să își confere mai multe atribuții în domeniul sănătății.

Inițiativa executivului european se bazează pe patru direcții – cheie: prevenția, detecția timpurie, diagnoza și tratamentul, precum și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

În ceea ce privește detecția, Comisia arată că ia în calcul descurajarea consumului de alcool și tutun, inclusiv prin stabilirea unor noi niveluri de taxare, limitarea reclamelor, dar și limitarea accesului la aceste produse

De asemenea, Comisia Europeană vrea o mai bună reglementare a noilor produse și dispozitive de fumat.

Sursa foto: Brigitte Hase/ ©European Union 2021

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „În ceea ce privește detecția, Comisia arată că ia în calcul descurajarea consumului de alcool și tutun, inclusiv prin stabilirea unor noi niveluri de taxare, limitarea reclamelor, dar și limitarea accesului la aceste produse”.
    In transpunere la romani a masurilor adoptate-O sa auzim mai des Tigari, Tigari…R,Modova va mai construi cateva fabrici pentru a face fata cererii pentru contrabanda…Ucraina si Serbia nu mai zic, la ei e mafie calificata cu tanchete…Hai mariti preturile….

    • Bineinteles. In Moldova si Ucraina un pachet de tigari costa 5-6 RON si in Romania se vinde cu 9-12 RON. Eo diferenta majora fata de 20 de RON cat sunt tigarile in Romania. Ceva preventie cu adevarat nu exista in Romania. Nici nu se doreste asa ceva. Industria de tutun aduce cei mai multi bani anual la bugetul Romaniei si anume 3,4 miliarde euro.

  2. Este cea mai buna veste , poate din ultima 100 de ani .