G4Media.ro

Confuzie în jurul reluării emisiei postului internaţional de radio Vocea Americii /…

Sursa foto: Pexels

Confuzie în jurul reluării emisiei postului internaţional de radio Vocea Americii / O curte de apel din Washington a anulat deciziile unor instanțe inferioare din capitală și New York

Justiţia americană s-a pronunţat, sâmbătă, în cele din urmă împotriva reluării emisiei şi întoarcerii la muncă a jurnaliştilor de la postul de radio internaţional Vocea Americii (VoA), pe care preşedintele Donald Trump intenţionează să îl desfiinţeze, alături de alte media publice. O hotărâre a unei curţi de apel din Washington – cu două voturi pentru şi unul împotrivă – a anulat deciziile instanţelor inferioare ale judecătorilor din capitală şi New York, din martie şi aprilie, care se opuseseră unui ordin al Casei Albe prin care se cerea suspendarea emisiei VoA. 

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Unul dintre jurnaliştii vechi ai VoA, Steve Herman, corespondent şef în SUA şi fost reporter la Casa Albă, a postat pe X despre hotărârea Curţii de Apel şi a declarat că este „puţin probabil ca jurnaliştii VoA să se întoarcă la lucru luni” 5 mai, aşa cum se aşteptau, transmite News.ro.

Potrivit AFP, noul şef al USAGM, organismul federal care supraveghează mai multe mass-media publice americane, Kari Lake, un politician ultraconservator foarte apropiat de Donald Trump, a salutat pe X o „Mare victorie judiciară (…) şi o victorie uriaşă pentru preşedinte” al Statelor Unite.

Cu câteva ore mai devreme însă, avocaţii organizaţiei franceze „Reporters sans frontieres (RSF) şi VoA aflaseră dintr-un e-mail al Ministerului Justiţiei că echipele acestei emblematice instituţii media străine din SUA îşi vor putea relua activitatea în orele următoare”, a anunţat RSF cu satisfacţie.

Potrivit mesajului, „conturile a 1.406 angajaţi şi contractanţi ai USAGM şi VoA au fost reactivate” în vederea „reluării programării săptămâna viitoare”.

La jumătatea lunii martie, administraţia Trump a trimis jurnaliştii în concediu şi a început să concedieze o parte dintre ei de la VoA şi de la alte instituţii publice de presă.

„Scoaterea VoA din comă va necesita timp şi un efort herculean pentru a ne restabili serviciile în aproape 50 de limbi şi pentru a încerca să ne recuperăm cei aproximativ 340 de milioane de ascultători de dinainte de suspendarea emisiei”, a avertizat din nou Herman, înainte de decizia instanţei de apel.

Directorul RSF, Thibaut Bruttin, a făcut, de asemenea, apel la „prudenţă” în faţa „parcursului neregulat” al administraţiei Trump şi a cerut să fie oferite „garanţii cu privire la continuitatea finanţării alocate de Congresul SUA tuturor mijloacelor de informare în masă din USAGM”.

Vocea Americii, care poate fi comparată cu serviciile externe BBC sau RFI, a fost creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Împreună cu Radio Europa Liberă, înfiinţat în plin Război Rece, şi Radio Asia Liberă, creat în 1996, aceste posturi de radio transmit „vocea Americii” în întreaga lume, în special în ţările conduse de regimuri autoritare.

La jumătatea lunii martie, Donald Trump a semnat un ordin executiv care clasifică USAGM şi cei 3.384 de angajaţi ai săi drept „părţi inutile ale birocraţiei federale”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.