G4Media.ro

Opt sfaturi pentru a conduce eficient mașina: Cum să reduceți cheltuielile cu…

Sursa: carVertical

Opt sfaturi pentru a conduce eficient mașina: Cum să reduceți cheltuielile cu combustibilul?

Mulți șoferi își folosesc mașinile zilnic, așa că nu este o surpriză că cheltuie sute de dolari pe combustibil în fiecare lună. Adesea, oamenii cheltuiesc mai mulți bani pe combustibil decât pe chirie sau pe alimente, iar cum prețurile petrolului cresc vertiginos, situația scapă de sub control.
Expertul în automobile Matas Buzelis de la platforma de verificare a istoricului vehiculelor carVertical recomandă câteva obiceiuri și soluții simple care vă pot ajuta să reduceți drastic cheltuielile cu combustibilul.

1. Conduceți fără grabă. Consumul de combustibil crește atunci când conduceți în mod agresiv, dacă accelerați și frânați puternic. Cercetările științifice au dovedit că un stil agresiv de a conduce poate reduce eficiența consumului de combustibil cu 40%.

O modalitate simplă de a rezolva problema este evitarea accelerației puternice și utilizarea treptelor de viteză pentru frânare. Obiceiurile agresive de a conduce reduc rareori durata fiecărei curse cu mai mult de un minut sau două, nereușind să compenseze consumul suplimentar de combustibil. În plus, condusul liniștit ajută și la conservarea motorului, anvelopelor și suspensiei.

2. Reduceți consumul de aer condiționat. În cazul sistemelor de control al climei din mașinile moderne, aparatul de aer condiționat funcționează adesea chiar și atunci când nu este necesar. Compresorul pentru aparatul de aer condiționat este o unitate puternică și poate crește consumul de combustibil cu până la 30%.

Sistemele de aer condiționat sunt foarte convenabile în zilele fierbinți de vară sau în zilele ploioase de toamnă, deoarece răcesc și usucă aerul în același timp. Totuși, un sfat esențial privind eficiența consumului de combustibil este utilizarea cu moderație a acestuia.

3. Verificați presiunea în anvelope în mod regulat. Fiecare producător de automobile calculează presiunea optimă a anvelopelor pentru fiecare model, necesară pentru cel mai bun nivel de performanță, confort, siguranță și eficiență a consumului de combustibil. Presiunea scăzută a anvelopelor crește rezistența la rulare, iar astfel motorul folosește mai mult combustibil pentru a menține viteza.

Ca atare, este o idee bună să verificați presiunea în anvelope în mod regulat (cel puțin o dată pe lună). Conform studiilor, fiecare scădere de 1% a presiunii în anvelope se corelează cu o reducere de 0,3% a economiei de combustibil. Cu toate acestea, experții carVertical ne recomandă să nu păstrăm anvelopele prea umflate – o presiune mai mare poate duce la uzură neuniformă și prematură.

4. Încercați să reduceți greutatea inutilă. Consumul de combustibil crește odată cu greutatea vehiculului, deoarece este nevoie de mai multă putere pentru a deplasa o mașină mai grea. Inginerii auto înlocuiesc roțile de rezervă alegând aluminiu sau chiar materiale plastice în loc de oțel pentru a reduce la minimum greutatea mașinii.

Mașina dvs. nu e un depozit. Gestionarea dezordinii și îndepărtarea obiectelor grele va face ca mașina să fie mai economică, mai agilă și mai spațioasă.

Sursa Foto: carVertical

5. Evitați blocajele în trafic. Oamenii ar trebui să își facă un obicei din a evita blocajele în trafic ori de câte ori este posibil. Oprirea și pornirea constantă suprasolicită motorul, suspensia și cutia de viteze.

După cum mulți probabil știu, unul dintre motivele pentru care condusul în oraș este considerat cel mai puțin economic se datorează blocajelor în trafic. Alegerea unui traseu mai lung cu trafic mai ușor este adesea mai convenabilă.

Combustibilul și timpul pot fi economisite prin evitarea orelor de vârf. În majoritatea orașelor, acestea apar în intervalele orare 7:00-9:00 și 16:00-19:00.

6. Planificați-vă călătoriile din timp. Șoferii care conduc pe distanțe scurte se confruntă cu cea mai proastă economie de combustibil, iar unul dintre motive este că motoarele utilizează mult mai mult combustibil atunci când nu s-au încălzit. Un motor trebuie să se încălzească asemenea corpului unui om înainte de a face exerciții fizice – o solicitare excesivă fără încălzire prealabilă va provoca în cele din urmă daune.

Este o idee bună să încercați să finalizați mai multe sarcini dintr-o singură cursă – acest lucru este mult mai sănătos decât să faceți mai multe curse pe parcursul zilei. În plus, utilizarea tempomatului atunci când conduceți în afara orașului împiedică accelerarea și frânarea excesive, ceea ce duce la o mai bună eficiență a consumului de combustibil.

7. Alegeți o mașină eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil. În multe cazuri, alegerea unei mașini cu un consum mai mic este un început excelent. SUV-urile grele și sedanele executive puternice nu vor fi niciodată la fel de economice ca modelele de familie compacte și modeste. Pentru cei care conduc în principal în oraș, orice mașină în care încap toate persoanele și bagajele acestora poate fi în regulă.

Platforma globală de verificare a istoricului vehiculelor carVertical îndeamnă potențialii cumpărători să inspecteze starea generală a oricărei mașini înainte de a o cumpăra. În mod obișnuit, istoricul curat al unui vehicul vorbește de la sine și economisește combustibil, precum și alte cheltuieli.

8. Aveți grijă de mașina dvs. în fiecare zi. Oamenii trec adesea cu vederea faptul că starea unui vehicul joacă un rol esențial în eficiența consumului de combustibil. Elementele precum motorul, suspensia și sistemele electrice afectează consumul de combustibil. De exemplu, un senzor de oxigen defect poate duce la facturi duble de combustibil. Deci, întreținerea regulată a mașinii nu ar trebui ignorată niciodată.

Indiferent de prețul petrolului, folosind mai puțin combustibil puteți avea o viață mai confortabilă. Adesea, totul se reduce doar la schimbarea câtorva obiceiuri de condus și de întreținere, ceea ce duce la economii de cheltuieli și la o experiență mai bună în calitate de deținător al unui autoturism.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. cel mai bun pont ar fi: fara masina cand va duceti la mall`, incercati niste chestii date de natura: picioarele!

  2. foarte interesante sfaturile, mai ales asta: „Evitați blocajele în trafic”

  3. „Consumul ” de aer conditionat? A, da, sa ramana si pentru altii, sa fie pentru toata lumea, tovarasi

  4. Și beți ceai de tei . Sau jucați golf

  5. Pe o distanta de 3-4 km în orașele mari e mai rapid și muuult mai ieftin mersul pe jos. Deocamdată te cam sufoci pe trotuar când treci pe langa coloana de conserve de 10-15 ani vechime,”dizăl” cu catalizatorul vândut la fier vechi. Dar la noile preturi la combustibili vor rugini în liniște și pace,nu ca acum când ruginesc in trafic într-un nor de fum negru,pe care surprinzător cei de la RAR nu îl observă,deh asigurări,impozite,accize la combustibili….

  6. pentru cea mai buna economie a fost sa trec pe masina electrica. am facut ieri un drum de 300km bucuresti-bacau, cu o singura oprire de 20 min sa incarc cu 50% bateria. cost total 40 lei.
    20 de lei incarcarea rapida, 20 de lei incarcarea de la priza de acasa facuta inainte de plecare.

    imposibil de batut un astfel de cost.

    • Adauga o fractie din codtul de cateva mii de euro al schimbului bateriilor de peste 6-7 ani si nu va mai fi asa de eficient.

  7. daca renuntati la o calatorie cu masina faceti o economie sw combustibil de 100%