G4Media.ro

Comisia Europeană propune noi măsuri privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor în…

Foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană propune noi măsuri privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor în mediul online. Furnizorii de servicii online – noi obligații

Comisia Europeană a propune miercuri o nouă legislație pentru protecția copiilor în ceea ce privește abuzul sexual pe internet, potrivit unui comunicat de presă. Comisia va impune furnizorilor de servicii online obligația de a detecta, raporta și elimina pornografia infantilă.

Sistemul actual, bazat pe detectarea și raportarea voluntară de către companii, s-a dovedit a fi insuficient pentru a proteja în mod adecvat copiii și nu va mai fi posibil odată ce soluția provizorie în vigoare la acest moment va expira, potrivit Comisiei. Până la 95% din toate rapoartele de abuz sexual online asupra copiilor primite în 2020 au provenit de la o singură companie, în ciuda dovezilor clare că problema nu există doar pe o singură platformă.

Pentru a aborda în mod eficient utilizarea abuzivă a serviciilor online în scopul abuzului sexual asupra copiilor, sunt necesare norme clare, cu condiții și garanții solide, care vor obliga furnizorii să detecteze, să raporteze și să elimine materialele de pe serviciile lor. Aceste norme vor include:

  • Evaluarea obligatorie a riscurilor și a măsurilor obligatorii de reducere a riscurilor: Furnizorii de servicii de găzduire sau de comunicare interpersonală vor trebui să evalueze riscul ca serviciile lor să fie utilizate în mod abuziv pentru a difuza materiale privind abuzurile sexuale asupra copiilor sau pentru a racola copii, ceea ce se numește „grooming”. Furnizorii vor trebui, de asemenea, să propună măsuri de atenuare a riscurilor.

 

  • Obligații de detectare specifice, pe baza unui ordin de detectare: Statele membre vor trebui să desemneze autoritățile naționale însărcinate cu examinarea evaluării riscurilor. În cazul în care astfel de autorități stabilesc că există în continuare un risc semnificativ, acestea pot solicita unei instanțe sau unei autorități naționale independente să emită un ordin de detectare pentru materiale cunoscute sau noi de abuz sexual asupra copiilor sau de ademenire. Ordinele de detectare sunt limitate în timp, vizând un anumit tip de conținut pe un anumit serviciu.

 

  • Garanții puternice privind detectarea: Companiile care au primit un ordin de detectare vor putea detecta conținuturi doar cu ajutorul indicatorilor de abuz sexual asupra copiilor verificați și furnizați de Centrul UE. Tehnologiile de detectare trebuie să fie utilizate numai în scopul detectării abuzurilor sexuale asupra copiilor. Furnizorii vor trebui să implementeze tehnologii care să fie cât mai puțin intruzive pentru viața privată, în conformitate cu stadiul actual al tehnologiei în domeniu, și care să limiteze la maximum rata de eroare a falsurilor pozitive.

 

  • Obligații clare de raportare: Furnizorii care au detectat abuzuri sexuale online asupra copiilor vor trebui să le raporteze Centrului UE.

 

  • Eliminarea efectivă: Autoritățile naționale pot emite ordine de retragere în cazul în care materialele de abuz sexual asupra copiilor nu sunt retrase rapid. De asemenea, furnizorii de acces la internet vor fi obligați să dezactiveze accesul la imaginile și videoclipurile care nu pot fi retrase, de exemplu, pentru că sunt găzduite în afara UE în jurisdicții necooperante.

 

  • Reducerea expunerii la manipularea sexuală: Normele impun magazinelor de aplicații să se asigure că copiii nu pot descărca aplicații care îi pot expune la un risc ridicat de racolare a copiilor.

 

  • Mecanisme solide de supraveghere și căi de atac judiciare: Ordinele de detectare vor fi emise de instanțe sau de autorități naționale independente. Pentru a reduce la minimum riscul de detectare și raportare eronată, Centrul UE va verifica rapoartele privind posibilele abuzuri sexuale online asupra copiilor întocmite de furnizori înainte de a le comunica autorităților de aplicare a legii și Europol. Atât furnizorii, cât și utilizatorii vor avea dreptul de a contesta în instanță orice măsură care îi afectează.

 

Comisia Europeană vrea și înființarea unui centru independent al UE privind abuzul sexual asupra copiilor (Centrul UE), care va facilita eforturile furnizorilor de servicii, acționând ca un centru de expertiză, furnizând informații fiabile privind materialele identificate, primind și analizând rapoartele furnizorilor pentru a identifica rapoartele eronate și a împiedica ca acestea să ajungă la autoritățile de aplicare a legii, transmițând rapid rapoartele relevante pentru a lua măsuri de aplicare a legii și oferind sprijin victimelor. Centrul UE va avea următoarele roluri:

  • Să sprijine furnizorii de servicii online, în special în ceea ce privește respectarea noilor lor obligații de a efectua evaluări de risc, de a detecta, de a raporta, de a elimina și de a dezactiva accesul la abuzurile sexuale asupra copiilor online, prin furnizarea de indicatori pentru detectarea abuzurilor sexuale asupra copiilor și prin primirea rapoartelor de la furnizori;

 

  • Aplicarea legii la nivel național și Europol, prin examinarea rapoartelor de la furnizori pentru a se asigura că acestea nu sunt transmise în mod eronat și prin direcționarea rapidă a acestora către autoritățile de aplicare a legii. Acest lucru va contribui la salvarea copiilor din situații de abuz și la aducerea făptașilor în fața justiției;

 

  • Statele membre, servind drept centru de cunoștințe pentru cele mai bune practici în materie de prevenire și asistență pentru victime și promovând o abordare bazată pe dovezi.

 

  • Victimele, ajutându-le să elimine materialele care prezintă abuzurile la care au fost supuse.

 

În prezent, fotografiile și videoclipurile cu copii abuzați sexual sunt distribuite online pe scară largă. 85 de milioane de imagini și clipuri video care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor au fost raportate la nivel mondial doar în anul 2021, și cu mult mai multe care nu sunt raportate reprezintă dovada faptului că pedofilia online este omniprezentă.

„Susținerea și protejarea drepturilor copiilor, atât online, cât și offline, este esențială pentru bunăstarea societăților noastre. Materialele online de abuz sexual asupra copiilor sunt un produs al abuzului sexual fizic manifestat asupra copiilor. Este extrem de criminal. Abuzul sexual online asupra copiilor are consecințe ample și pe termen lung pentru copii și lasă o traumă profundă. Unii pot să nu-și mai revină niciodată, și chiar își revin. Abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit dacă lucrăm împreună pentru a proteja copiii. Nu permitem abuzul sexual asupra copiilor în mediul offline, așa că nu trebuie să îl permitem nici în mediul online”, a declarat Vicepreședintele pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica.

Fundația Internet Watch a observat o creștere de 64% a numărului de raportări de abuzuri sexuale asupra copiilor confirmate în 2021, comparativ cu anul precedent, ceea ce înseamnă că pandemia COVID-19 a sporit numărul cazurilor.

Împreună cu propunerea de astăzi, Comisia prezintă, de asemenea, o strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii.

Propunerea rămâne acum la decizia Parlamentului European și a Consiliului European, care trebuie să ajungă la un acord. Odată adoptat, noul regulament va înlocui actualul regulament provizoriu.

Foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Adică se vor interzice seriale de mare succes precum cuties sau euphoria?