G4Media.ro

Comisia Europeană: Deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu…

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia Europeană: Deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu încalcă politica privind „o singură China”

Comisia Europeană consideră că deschiderea unui birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania nu este o încălcare a politicii Uniunii Europene privind ‘o singură China’, după ce Beijingul a decis să-şi restrângă relaţiile diplomatice bilaterale cu Vilniusul, relatează Agerpres, conform Reuters.

”Am spus clar în contactele cu China şi în declaraţii publice că aceasta este predominant o chestiune bilaterală între China şi Lituania, dar de asemenea începând din vară UE este alături de Lituania în faţa măsurilor coercitive susţinute din partea Chinei”, a afirmat duminică un purtător de cuvânt al executivului UE.

Ministerul de Externe chinez a anunţat o reducere oficială a relaţiilor diplomatice cu Lituania la nivelul de „însărcinat cu afaceri”, în semn de protest după înfiinţarea ambasadei taiwaneze de facto la Vilnius, explicând într-un comunicat că trebuie să-şi „protejeze suveranitatea, precum şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”.

„‘Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez, o diferenţă faţă de cutuma prin care aceste ambasade de facto erau denumite „birou de reprezentare al Taipeiului”.

Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul au de obicei denumirea „Birou de reprezentare al Taipeiului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.

Lituania a anunţat din iulie deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ducând la o campanie de presiune din partea Chinei vizând izolarea Taiwanului pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Separate politic începând din 1949, Taiwanul şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Source foto : EP/© European Union 2020

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce glumă a ajuns UE! În loc ca răspuns să deschidă toți ambasade ale Taiwan-ului, UE replică jenată că nu știa că nu e voie!

  2. Si cand te gandesti ca solutia e foarte simpla: bagati in dube, dusi la sectie si acolo program de voie cu bate-n cap, apa fierbinte in ochi si rangi de fier date cu sete peste genunchi. Sa-i vezi cum se racoresc rapid si se incheie cu haosul creat in numele unei libertati imaginare.

    • Traisca Xi Jinping , jos cu libertatile imaginare. Sunteti bolnavi.

    • Vedeți aici un punct de vedere al USR tipic.

    • Philipov, sovieticule, nu te mai screme atat, stimulezi vo.ma.

  3. Asta nu ştie diplomaţia de rahat.