
Comisarul european pentru Inovare, Maria Gabriel, a demisionat din Comisia Europeană pentru a forma guvernul de la Sofia
Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Maria Gabriel, care este membră a partidului bulgar de centru-dreapta GERB, a fost mandatată luni să formeze un nou guvern al Bulgariei, în urma alegerilor care au avut loc luna trecută în această ţară, informează Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ea și-a dat deja demisia din Comisia Europeană, cerere acceptată de șefa Executivului european, Ursula von de Leyen.
Fost europarlamentar, Maria Gabriel a mai fost o dată comisar european, deţinând postul de comisar pentru digitalizare în mandatul fostului preşedinte al CE Jean-Claude Juncker.
Potrivit Novinite.com, portofoliul Mariei Gabriel va fi preluat de adjuncții lui von der Leyen care îl supraveghează – Margrethe Vestager și Margaritis Schinas. Vestager va fi responsabilă pentru inovare și cercetare, iar Schinas pentru educație, cultură și tineret.
Preşedintele bulgar Rumen Radev a avut o întrevedere cu Maria Gabriel pentru a mandata cu formarea guvernului. Ea are la dispoziţie şapte zile pentru a vedea dacă poate primi suficient sprijin ca să poată depăşi blocajul politic din Bulgaria.
În urma alegerilor din 2 aprilie, partidul GERB din care face parte Maria Gabriel s-a clasat pe primul loc, cu 69 de mandate din totalul celor 240 din Parlamentul Bulgariei, ceea ce i-a asigurat cea mai bună poziţie pentru formarea unui guvern, cu condiţia să găsească parteneri de coaliţie. GERB a obţinut doar 25% din voturi, ceea ce înseamnă că Borisov, preşedintele partidului, trebuie să formeze o coaliţie incomodă cu partidele anticorupţie.
Blocul reformist prooccidental condus de partidul Continuăm Schimbarea a câştigat 64 de mandate.
Duminică, Maria Gabriel a spus că va propune un guvern pentru un an.
În urma alegerilor din octombrie 2022, partidul GERB se clasase de asemenea pe primul loc, însă nu a putut forma o coaliţie.
Blocajul politic care durează de doi ani a forţat Bulgaria să-şi amâne data la care intenţiona să adopte moneda euro şi această ţară nu a adoptat încă proiectul de buget pentru 2023.
Incertitudinea politică a frânat de asemenea capacitatea Bulgariei de a atrage fonduri de redresare post-pandemie, iar analiştii şi alegătorii se tem că o nouă încercare nereuşită de a forma guvernul ar putea duce la organizarea de noi alegeri mai târziu anul acesta.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank