G4Media.ro

Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați, în timp ce țările ignoră cererile…

Sursa foto: European Council

Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați, în timp ce țările ignoră cererile Ursulei von der Leyen / Din cele 17 capitale ale UE care și-au desemnat până acum comisarii, doar cinci (29%) au propus o femeie

Lista candidaților care doresc să facă parte din următorul colegiu de comisari al Ursulei von der Leyen este predominant masculină, doar cinci din cele 17 țări care au desemnat până acum candidați propunând o femeie. Aceasta înseamnă că doar 29% dintre candidații nominalizați până în prezent sunt femei, ceea ce reprezintă o primă provocare pentru președinta Comisiei, care își propune să asigure paritatea de gen în cel de-al doilea mandat al său, transmite Euronews.

Colegiul este cabinetul care orientează activitatea executivului UE și este format din câte un comisar din fiecare dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Von der Leyen, care reprezintă Germania, a cerut capitalelor să nominalizeze doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru a-i oferi o marjă de manevră în numirea unui Colegiu echilibrat din punct de vedere al genului. Niciun stat membru nu s-a conformat încă acestei solicitări.

„Vreau să aleg cei mai bine pregătiți candidați care împărtășesc angajamentul european. Încă o dată, voi urmări ca bărbații și femeile să fie prezenți în mod egal la masa Colegiului”, a declarat ea în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, după realegerea sa în iulie.

Guvernele UE au termen până la 30 august să trimită numele candidaților lor lui von der Leyen, care urmează să înceapă interviurile cu candidații în această săptămână. Se așteaptă apoi ca aceasta să aloce portofoliile politice candidaților la timp pentru voturile de numire a acestora în comisiile relevante ale Parlamentului European în septembrie și octombrie.

Cu von der Leyen însăși aleasă președinte și fostul prim-ministru estonian Kaja Kallas pe cale să devină șefa politicii externe a UE și unul dintre vicepreședinții Comisiei, cele mai prestigioase roluri din executiv urmează să fie ocupate de femei.

Celelalte trei femei nominalizate provin din Croația, Spania și Suedia. Actualul comisar croat, Dubravka Šuica, a fost nominalizată pentru un nou mandat, Spania a propus-o pe ministrul mediului, Teresa Ribera, în încercarea de a obține un portofoliu important în domeniul climei sau al energiei, în timp ce Suedia a propus, de asemenea, o femeie cu greutate, Jessika Roswall, ministrul afacerilor europene.

Cu toate acestea, bărbații domină cursa pentru celelalte posturi de comisar. Dintre cele nouă state membre care nu au anunțat încă nominalizările, se zvonește că femeile sunt puține și departe de a fi nominalizate.

Potrivit diplomaților UE, ministrul danez al cooperării pentru dezvoltare și al politicii climatice globale, Dan Jørgensen, este favoritul nominalizării de către prim-ministrul Mette Frederiksen.

Miguel Poiares Maduro, fost ministru al dezvoltării regionale, este, de asemenea, cotat pentru a fi alegerea Portugaliei. Guvernul luxemburghez, între timp, se zvonește că ar fi împărțit între doi candidați bărbați: actualul comisar Nicolas Schmit, un socialist, și eurodeputatul Christophe Hansen, care aparține partidului de centru-dreapta aflat la guvernare.

În celelalte șase țări care sunt nehotărâte sau care își păstrează alegerile sub tăcere – Belgia, Bulgaria, Cipru, Italia, Lituania și România – există puține candidaturi feminine care să fie nominalizate.

Următoarea mișcare a lui Von der Leyen este neclară

Von der Leyen este prima femeie care prezidează executivul UE și s-a angajat să elaboreze o „Foaie de parcurs pentru drepturile femeii” în timpul celui de-al doilea mandat al său, pentru a elimina diferențele de remunerare și de pensie între femei și bărbați, pentru a combate violența împotriva femeilor și pentru a reconcilia îngrijirea și cariera.

Însă credibilitatea sa ca apărătoare a drepturilor femeilor este în joc dacă nu va reuși să găsească un echilibru în propria echipă.

Comisia pe care o conduce a fost cea mai echilibrată de până acum, compusă din 14 bărbați și 13 femei. În mandatele anterioare, femeile au fost extrem de slab reprezentate, constituind doar o treime din cabinetul fostului președinte Jean-Claude Juncker între 2014 și 2019.

Cu toate acestea, cererea sa privind două nominalizări care să reprezinte ambele sexe nu este aplicabilă prin lege, ceea ce înseamnă că se bazează pe bunăvoința liderilor UE.

Întrebat de Euronews ce măsuri ar putea lua von der Leyen, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat într-o declarație: „În urmă cu câteva săptămâni, Comisia a trimis scrisoarea președintelui către statele membre, solicitându-le numele candidaților pentru postul de comisar. Termenul limită pentru răspunsul din partea statelor membre este 30 august”.

„Nu vom comenta anunțurile individuale ale statelor membre în acest context”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Țările au încercat să justifice nerespectarea cererii lui von der Leyen privind două nume prin faptul că selectează cel mai bun candidat pentru post.

Șeful Guvernului irlandez Simon Harris a declarat în iulie că îl va propune doar pe fostul ministru de finanțe Michael McGrath, deși ia „extrem de în serios” paritatea de gen.

Harris a declarat că Dublinul „nu își trimite cu ușurință ministrul de finanțe la Bruxelles”, ceea ce înseamnă că guvernul ar putea fi reticent în a propune o altă candidată care să concureze cu McGrath.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...