G4Media.ro

Comercianți chinezi și porturi marocane: Cum ocolește Rusia interdicțiile privind cipurile occidentale

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Comercianți chinezi și porturi marocane: Cum ocolește Rusia interdicțiile privind cipurile occidentale

Cotidianul american New York Times a publicat o investigație despre modul în care Rusia reușește să ocolească interdicțiile impuse de țările occidentale privind exportul de cipuri avansate și alte echipamente electronice, scrie BBC.

Potrivit jurnaliștilor, care au analizat corespondența internă a companiilor rusești și date privind activitățile economice ale acestora, Rusia folosește o întreagă rețea de firme-tampon, care comandă bunuri pentru a fi livrate în țări precum Maroc și Turcia (state care rămân neutre în războiul Rusiei împotriva Ucrainei).

De acolo, produsele electronice sunt reîncărcate pe alte nave și trimise în Rusia, scriu jurnaliștii. Publicația povestește cum compania rusă de telecomunicații Convex a avut nevoie de echipamente americane pentru a transmite date către serviciile de informații rusești (în Rusia, toți furnizorii sunt obligați să furnizeze autorităților informații despre trafic și utilizatori).

Canalele oficiale de aprovizionare cu produse electronice esențiale de fabricație occidentală au încetat să mai funcționeze după invazia rusă în Ucraina și impunerea ulterioară a sancțiunilor împotriva Rusiei, amintește ziarul.

Drept urmare, Convex a cumpărat echipamente de pe site-ul rusesc pentru comerțul cu echipamente de telecomunicații NAG, care primea produse de la companiile occidentale printr-o rețea de comercianți chinezi.

Acesta este doar un exemplu al modului în care Rusia „a reușit în mare parte să obțină tehnologia de care avea nevoie pentru a-și menține economia în funcțiune”.

„După ce restricțiile la export și interdicțiile corporatiste au dus inițial la întreruperi ale aprovizionării, furnizorii ruși au găsit breșe și au dezvoltat soluții de rezolvare”, potrivit publicației. „Ei pot obține practic toate tipurile de echipamente disponibile în comerț, inclusiv echipamente de telecomunicații de bază, echipamente de supraveghere și microcipuri pentru sisteme informatice complexe și arme.”

O modalitate de a obține astfel de electronice este de a comanda echipamente prin intermediul porturilor marocane. Potrivit New York Times, celebrul distribuitor rus de echipamente PROSOFT, printre alții, a folosit aceste porturi. Autorii scriu că volumul schimburilor comerciale ale PROSOFT cu compania parteneră marocană poate ajunge la aproximativ 10 milioane de dolari pe an.

Cu ajutorul unor societăți fantomă din diferite țări ale lumii, comercianții ruși, inclusiv NAG, vând în mod deschis echipamente americane, al căror export este interzis prin sancțiuni.

Potrivit ziarului, de la începutul războiului din Ucraina, NAG a cumpărat electronice din Statele Unite în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari și a exportat echipamente din China în valoare de 150 de milioane de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rusia nu face nimic finit de calitate care sa poata fi competitiv cu producatorii occidentali, desi Putin face misto de rusii lui cu lozinci de genul „luptam sa fim suverani si autosuficienti „. De aceea e pervers si extrem de frustrant ca Rusia continua sa produca avand la indemna masini-unelte si tehnica occidentala , de care e 100 % dependenta, si intoarce acest arsenal tot impotriva Occidentului – iar decidentii occidentali 100% cunosc aceasta realitate dar se joaca de-a sanctiunile.

  2. Toti intermediarii astia chinezi, arabi, turci lucreaza pro bono sau fiecare isi pune cate un mic adaos comercial? Pentru ca atunci scopul sanctiunilor tot este (partial) atins.

  3. Rusia dintotdeaua a avut nevoie de tehnica de fabricatie si electronica occidentale, e un fel de secret al lui Polichinelle. Sunt convins ca furnizorii de electronica si masini unelte stiu unde ajung produsele lor ( asta atunci cand nu livreaza ei direct Rusiei ), la fel si decidentii politici respectivi dar se uita toti in alta parte cand sunt confruntati cu aceasta realitate.