G4Media.ro

CNN: Criticile aduse de G20 Rusiei arată ascensiunea unei noi puteri asiatice.…

Sursa foto: Facebook Narendra Modi

CNN: Criticile aduse de G20 Rusiei arată ascensiunea unei noi puteri asiatice. Și nu este China

Atunci când liderii mondiali prezenți la summitul Grupului celor 20 de la Bali, Indonezia, au emis o declarație comună de condamnare a războiului Rusiei din Ucraina, o frază cunoscută a ieșit în evidență din documentul de 1.186 de pagini. „Epoca de astăzi nu trebuie să fie a războiului”, se spune în declarație, reluând ceea ce premierul indian Narendra Modi i-a spus liderului rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri față în față în septembrie, scrie CNN.

Mass-media și oficialii din această țară de 1,3 miliarde de locuitori s-au grăbit să revendice includerea citatului ca pe un semn că cea mai mare democrație din lume a jucat un rol vital în reducerea diferențelor dintre o Rusie din ce în ce mai izolată, și Statele Unite și aliații săi.

„Cum a unit India G20 pe ideea de pace a premierului Modi”, a titrat Times of India, cel mai mare ziar de limbă engleză din țară. „Mesajul prim-ministrului că aceasta nu este epoca războiului… a rezonat foarte profund în toate delegațiile și a ajutat la reducerea diferențelor dintre diferitele părți”, a declarat miercuri reporterilor secretarul de stat pentru afaceri externe al Indiei, Vinay Kwatra.

Declarația a fost făcută în momentul în care președintele indonezian Joko Widodo i-a predat președinția G20 lui Modi, care va găzdui următorul summit al liderilor în capitala indiană New Delhi, în septembrie 2023 – cu aproximativ șase luni înainte de a se prezinta la urne în cadrul unor alegeri generale unde va candida pentru a treia oară la funcția de prim ministru.

În timp ce New Delhi își echilibrează abil legăturile cu Rusia și cu Occidentul, Modi, spun analiștii, apare ca un lider care a fost curtat de toate părțile, câștigându-și sprijinul acasă, în timp ce cimentează India ca un broker de putere internațional.

„Narațiunea internă este că summitul G20 este folosit ca un mare banner în campania electorală a lui Modi pentru a arăta că este un mare om de stat la nivel mondial”, a declarat Sushant Singh, de la centrul de reflecție Center for Policy Research din New Delhi. „Iar actuala conducere indiană se vede acum ca o țară puternică așezată la masa mare”.

India creează punți de legătură între „antagoniști”

Din unele puncte de vedere, prezența Indiei la G20 a fost umbrită de mult așteptata întâlnire dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden și de agitația stârnită de uciderea a doi cetățeni polonezi după ce ceea ce Varșovia a declarat că a fost o „rachetă de fabricație rusească” a căzut într-un sat din apropierea graniței dintre membrul NATO și Ucraina.

Presa a relatat în detaliu modul în care Biden și Xi s-au întâlnit luni timp de trei ore, în încercarea de a preveni ca rivalitatea lor să se extindă într-un conflict deschis. Iar miercuri, liderii din G7 și NATO au convocat o reuniune de urgență în Bali pentru a discuta despre explozia din Polonia.

Modi, pe de altă parte, a purtat o serie de discuții cu mai mulți lideri mondiali, inclusiv cu premierul britanic recent numit Rishi Sunak, care au vizat de la securitatea alimentară și mediul înconjurător, la sănătate și relansare economică – evitând în mare parte să condamne direct agresiunea lui Putin, dar continuând să își distanțeze țara de Rusia.

În timp ce India a avut o „agendă modestă” pentru G20, care se învârte în jurul problemelor legate de energie, climă și turbulențele economice ca urmare a războiului, liderii occidentali „ascultă India ca pe un actor major în regiune, deoarece India este o țară apropiată atât de Occident, cât și de Rusia”, a declarat Happymon Jacob, profesor asociat de diplomație și dezarmare la Universitatea Jawaharlal Nehru (JNU) din New Delhi.

New Delhi are legături puternice cu Moscova, care datează încă din timpul Războiului Rece, iar India rămâne foarte dependentă de Kremlin pentru echipamente militare – o legătură vitală, având în vedere tensiunile actuale ale Indiei la granița sa comună din Himalaya cu o China din ce în ce mai asertivă.

În același timp, New Delhi s-a apropiat din ce în ce mai mult de Occident, în timp ce liderii încearcă să contracareze ascensiunea Beijingului, plasând India într-o poziție confortabilă din punct de vedere strategic.

„Unul dintre modurile în care India a avut un impact la G20 este faptul că pare a fi una dintre puținele țări care poate angaja toate părțile”, a declarat Harsh V. Pant, profesor de relații internaționale la King’s College London. „Este un rol pe care India a reușit să îl îndeplinească între mai mulți antagoniști”.

„Vocea lumii în curs de dezvoltare”

De la începutul războiului, India a cerut în mod repetat încetarea violențelor în Ucraina, fără a condamna în mod categoric invazia Rusiei.

Dar, pe măsură ce agresiunea lui Putin s-a intensificat, ucigând mii de oameni și aruncând economia globală în haos, analiștii spun că limitele Indiei sunt puse la încercare.

Observatorii subliniază că limbajul mai ferm al lui Modi la adresa lui Putin în ultimele luni a fost făcut în contextul creșterii prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte. Și, deși ediția din acest an a G20 a fost privită prin prisma războiului, India ar putea aduce propria agendă la masa de discuții anul viitor.

„Preluarea președinției de către India vine într-un moment în care lumea pune foarte mult accent pe energia regenerabilă, pe creșterea prețurilor și pe inflație”, a declarat Jacob de la JNU. „Și există sentimentul că India este văzută ca o țară-cheie care poate asigura nevoile regiunii din Asia de Sud și nu numai.”

Creșterea prețurilor la nivel mondial la o serie de surse de energie, ca urmare a războiului, afectează consumatorii, care se confruntă deja cu o creștere a costurilor alimentelor și a inflației.

În discursul rostit miercuri, la finalul summitului G20, Modi a declarat că India preia conducerea într-un moment în care lumea „se confruntă cu tensiuni geopolitice, cu încetinirea economiei, cu creșterea prețurilor la alimente și energie și cu efectele negative pe termen lung ale pandemiei”.

„Vreau să vă asigur că președinția indiană a G20 va fi incluzivă, ambițioasă, decisivă și orientată spre acțiune”, a spus el în discursul său.

Poziționarea Indiei în ceea ce privește summitul de anul viitor este „în mare măsură de a fi vocea lumii în curs de dezvoltare și a Sudului global”, a declarat Pant, de la King’s College London.

„Ideea lui Modi este de a proiecta India ca pe o țară care poate răspunde provocărilor actuale prin faptul că se face ecoul preocupărilor pe care unele dintre cele mai sărace țări le au în legătură cu ordinea globală contemporană.”

Toți ochii sunt ațintiți asupra lui Modi

În timp ce India se pregătește să preia președinția G20, toți ochii sunt ațintiți asupra lui Modi, care își începe, de asemenea, campania pentru alegerile naționale din India din 2024.

Pe plan intern, politica populistă a Partidului său naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP) a polarizat națiunea.

În timp ce Modi rămâne extrem de popular într-o țară în care aproximativ 80% din populație este hindusă, guvernul său a fost criticat în mod repetat pentru o reprimare a libertății de exprimare și pentru politicile discriminatorii față de grupurile minoritare.

Pe fondul acestor critici, aliații politici ai lui Modi au ținut să-i promoveze acreditările internaționale, prezentându-l ca pe un actor-cheie în ordinea globală.

„(BJP) ia întâlnirile lui Modi la G20 ca pe un mesaj politic că acesta consolidează imaginea Indiei în străinătate și forjează parteneriate puternice”, a declarat Singh, de la Center for Policy Research.

Săptămâna aceasta, India și Marea Britanie au anunțat că merg mai departe cu mult așteptatul „UK-India Young Professionals Scheme”, care va permite unui număr de 3.000 de cetățeni indieni cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, cu studii superioare, să locuiască și să lucreze în Regatul Unit pentru o perioadă de până la doi ani.

În același timp, Twitter-ul lui Modi a afișat o avalanșă de fotografii și videoclipuri zâmbitoare ale liderului cu omologii săi occidentali.

„Imaginea sa internă rămâne puternică”, a declarat Singh, adăugând că rămâne de văzut dacă Modi își poate menține echilibrul atent pe măsură ce războiul avansează.

„Dar cred că poziția sa internațională vine din poziția sa internă. Și dacă aceasta rămâne puternică, atunci publicul internațional este obligat să îl respecte”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Acest Modi se lauda singur, iar cand nu o face il lauda un oarecare ziar indian apropiat guvernului.
    In rest, Modi n-a facut nimic bun pt India.
    Dimpotriva chiar!
    Raportat la mizeriile din propria-i tara, mi se pare cam deplasata prezentarea lui Modi drept mare viitor om de stat cu anvergura internationala!
    Ca peste tot in lume, nici in India nu se naste cate un Gandhi la fiecare suta de ani, chiar daca azi maine vor fi 1,5 miliarde.

  2. Un hindus viclean…religis e tare,insul e doar parsiv.