G4Media.ro

CIUGUbanul, prima ”monedă” virtuală lansată de o comunitate din România. Moneda recompensează…

CIUGUbanul, prima ”monedă” virtuală lansată de o comunitate din România. Moneda recompensează copiii din Ciugud, care reciclează ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu și va putea fi folosită la un magazin din sat

Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, este prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban, au anunțat autoritățile locale într-un comunicat de presă transmis marți.

Moneda va fi folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective.

Totuși, unul dintre magazinele din comună a anunțat că va primi ”moneda” și o va preschimba în reduceri la cumpărături.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel.

La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.

Sursa Foto: G4Media.ro

De asemenea, echipa primăriei Ciugud analizează și lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

„În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului.

E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud. El a făcut referire la noile politici europene de mediu, votate de Parlamentul European, care impun statelor membre cote de reciclare a deșeurilor, capitol la care România înregistrează restanțe majore.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines).

Compania ENVIPCO este prezentă în România, din anul 2019, prin producția de subansamble și primul model de mașină de colectare automată a ambalajelor de băuturi (RVM).

În luna decembrie, compania va avea operațională o nouă unitate de producție în România, în județul Alba.

În această nouă facilitate se vor produce RVM-uri pentru întreagă zonă europeană, România devenind astfel un punct de importanță strategică în ceea ce privește dezvoltarea Envipco în Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Felicitari pentru proiect .

  2. Ciugud, comuna cu cel mai bun PR din Romania.

  3. Repeta: casierie, casierie, casierie
    Salariu, salariu, salariu

  4. De ce smart village si nu sat destept/istet?

  5. Nu e nimic nou, nimic spectaculos. Păcat că actualul ministru nu știe ce are in ministerul pe care il conduce – http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/11/2012-11-12_CP_proiect-reciclare-deseuri-ambalaje.pdf – un proiect excelent care a fost îngropat…. în deșeuri! Povestea cu – ciugubanul – este lipsită de legalitate si mincinoasa!

  6. denumirea te duce cu gindul la ,, bani ciuguluti ,,

  7. va fi o lupta pe viata si pe moarte intre micii pionieri, pentru ca cel care aduce cel mai mult carton va fi numit comandant de detasament

    sper sa-i bage pe copii satului si la practica agricola, sa se mai relaxeze si ei pe domeniiile vreunui latifundiar din zona, genul tranzactionat pe bursa in germania