G4Media.ro

VIDEO Cum funcționează prima școală smart deschisă în mediul rural. Table interactive,…

VIDEO Cum funcționează prima școală smart deschisă în mediul rural. Table interactive, manuale digitale și conturi de cloud pentru elevii din Ciugud – soluție pentru oprirea exodului către oraș

Prima școală ”smart” din mediul rural din România funcționează de la începutul acestui an școlar, la Ciugud (județul Alba). Inițial, administrația locală intenționa doar să renoveze clădirea, însă primarul Gheorghe Damian și-a dat seama că există o problemă: părinții din satele comunei își duceau copiii la școlile din Alba Iulia, la doar câțiva kilometri depărtare. Așa a apărut ideea unei școli inteligente. Și aceasta chiar funcționează.

”În urma unei analize realizate în comunitatea locală am realizat că avem o problemă. S-a creat un fenomen datorită existenței învățământului simultan în celelalte școli din satele comunei, părinții erau tentați să își ducă copiii la Alba Iulia și astfel actul educațional se dilua. În urma discuțiilor cu părinții și cu cadrele didactice am luat decizia să comasăm toate școlile la școala de centru. Pornind de la ideea că noi suntem promotorii ideii de ”smart village” și că nu doar orașele pot fi inteligente, am pornit cu ideea de a realiza prima școală ”smart” din mediul rural.

Numărul copiilor este în creștere, avem foarte mulți copii care se întorc de la școlile din Alba. Avem copii și din ale localități care se întorc la noi, din Oarda (cartier al municipiului Alba Iulia – n.red), Berghin, Straja… Avem solicitări tot mai mari, dar ținta noastră este să nu depășim 20 de elevi într-o clasă și de aceea ne gândim foarte serios la locul în care vom construi peste 5 ani sau mai încolo, noua școală, când copiii nu vor mai încăpea în aceasta” a declarat primarul Gheorghe Damian, pentru G4Media.ro.

Angajații instituției s-au pus pe treabă. Au obținut o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro și instituția a mai luat un credit pentru o sumă aproximativ la fel de mare.

Cu un milion de euro, clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună, de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII-a. În total aproape 130 de copii. Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei pardoseli moderne în clase și pe holuri dar mai ales implementare unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare.

Reprezentanții primăriei spun că sistemul permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, de iluminat, de ventilație, care verifică inclusiv nivelul de CO2 și multe altele).

Purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Lungu, a făcut și o demonstrație. Cu ajutorul aplicației instalate pe telefonul mobil, acesta a arătat cum se poate controla clădirea școlii în cele mai mici detalii. Dar în general nu este nevoie de intervenția cuiva, pentru că toată treaba o fac senzorii.

De exemplu, în cazul iluminatului senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor.

Practic, analizează lumina care intră prin fereastră și adaptează iluminatul din interior la aceasta. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

Totul este posibil cu ajutorul unui sistem inteligent de control al clădirii de tip BMS (Building Management System), care permite controlul atât local cât și de la distanță.

Temperatura în clase este de asemenea atent controlată. În timpul nopții, căldura este redusă și generează economii importante la funcționarea clădirii, față de sistemele clasice.

O clasă obișnuită, la Ciugud

La clasă, elevii folosesc table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu, spune că este vorba despre niște laptopuri care lucrează în cloud.

 • ”Oferă posibilitatea de a intra pe o platformă care ne este pusă la dispoziție gratuit de unul dintre partenerii noștri și noi avem posibilitatea de a folosi toate resursele Google și Microsoft în cadrul acestei platforme. Fiecare copil are un cont personalizat care va fi valabil toată viața. La 50 de ani, spre exemplu, va putea să intre în acel cloud și să vadă ce a lucrat când era elev la Ciugud”, a spus Lungu.

Mai mult de atât, dacă un elev lipsește de la școală din diferite motive, poate participa la lecție prin intermediul camerelor instalate în clasă. De asemenea, primește toate documentele de la lecție, inclusiv ce s-a scris pe tablă în ziua respectivă.

Softul utilizat are multe alte opțiuni și utilități. Ajută la salvarea paginilor multiple scrise pe tablă, corectează automat formele geometrice în cazul lecțiilor la matematică și leagă tabletele elevilor de tot ce se întâmplă la ore.

Școala din Ciugud

Școala din Ciugud este și prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR, mai spune Lungu.

”Acest „laborator de realitate virtuală” introduce un concept complet nou în tehnologia educațională: un set de căști de realitate virtuală complet „autonome”, cu o interfață unică, prietenoasă cu elevii, control și navigare prin gesturi, resurse educaționale integrate și elemente de control simplu de utilizat de către cadrele didactice”.

Cum s-au adaptat profesorii

Teodora Simion este directorul școlii. Ea spune că nu doar elevii, ci și profesorii au fost nevoiți să se adapteze la noua situație.

 • ”Nu vârsta e cea care determină schimbarea, ci firea omului. Am avut surprize plăcute din partea unor colegi în vârstă, de exemplu avem două colege care nu mai au mult până la pensie și sunt cele mai active în ceea ce privește folosirea tehnologiei la clasă cu toate că nu le-a făcut nimeni o instruire specială, diferită față de a celorlalți. Bine, toți cei din școală am beneficiat de cursuri de inițiere în folosirea tehnologiei și fiecare a reușit să își adapteze ceeea ce a învățat, la clasă. Pe mine personal mă bucură foarte mult mai ales când, dacă nu știu ceva, copiii sunt cei care vin și îmi arată: doamnă, uite, de acolo… Și pe mine mă bucură lucrul acesta pentru că îi motivez așa și le spun uite, așa învăț și eu de la voi. E o provocare… Trebuie să te adaptezi și tu la tot ce înseamnă tehnologie . De exemplu astăzi la clasă, folosind tabla interactivă, erau toți cu două mânuțe sus, încercând să iasă cât mai mulți la tablă. Interesul lor pentru ceea ce facem, e cu totul schimbat” a spus Teodora Simion.

Întrebată dacă tehnologia schimbă și metoda de predare, Teodora Simion a spus că lucrul cu manualul digital este mai interesant interesant pentru copii. ”Poți să abordezi și metoda clasică. Lucrul cu manualul digital este, pentru copii, altceva.

Chiar dacă pare același lucru, parcă nu e. Simplul fapt că folosim un instrument digital, schimbă lucrurile la clasă”.

Școala din Ciugud are în prezent aproximativ 125 de elevi în 9 clase, respectiv de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.

Citește și: Modelul Ciugud. Cum a schimbat radical viața unei comunități o pășune transformată într-o zonă de dezvoltare cu 30 de investitor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Minunat! Bravo !

 2. Oameni buni, indiferent de partidele pe care le sustineti trebuie sa recunoastem ca trebuie schimbat totul. Propun sa lasam tot circul din ultimii ani ai politicii si sa reincepem treaba luand ca exemplu Ciugud. Comunitatea de acolo chiar traiesti la alte standarde!
  Nu ne ajuta la nimic faptul ca ne certam ca prostii prin cometarii…suntem in acelasi rahat cu totii!

 3. ia sa ne mai lase domne presa cu Ciugudul ala, nu trece bine anul si iar stire cu ceva proiect pe fonduri UE, dau exemplu prost la natie cu atata modernizare si europenizare, ar trebuit cu totii demisi de acolo din primaria aia si numiti altii care sa fie incompetenti si hoti, dupa chipul si asemanarea tarii in care traim

 4. Felicitări oameni buni!!! Sper să inspirați cât mai multe comunități!

 5. Chestia asta cu primarul din Ciugud imi aduce amite de un var de-al meu,D-zeu sa-l odihneasca.
  Omul ajunsese inginer sef la o gospodarie de partid.
  Dupa rezultate excelente 10-15 ani, dezvoltare la greu, si-au dat seama tovarasii ca tov ing nu este membru de partid.
  L-au invitat in partid.
  Raspunsul lui a fost ca nu e bun de membru de partid pentru ca lui nu-i place sa minta,sa fure si sa manance rahat.
  A fost dat afara si nici dupa revolutie nu a fost lasat in pace, sicane peste sicane.
  A murit ca un om, nu sarac lipit dar la limita saraciei ,dar demn.

  • Faza amuzanta la Ciugud este ca primarul acesta era de la PSD insa am inteles ca l-au dat afara din PSD :)))

 6. La cat mai multe. Bravo!