G4Media.ro

Cioloș: Avem în programul electoral modificarea Constituției pentru ca Parlamentul să poată…

Cioloș: Avem în programul electoral modificarea Constituției pentru ca Parlamentul să poată fi dizolvat de președinte când se ajunge în situații extreme

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, joi, într-o emisiune la Europa FM, că în programul electoral al Alianței USR PLUS este și modificarea Constituției pentru ca Parlamentul să poată fi dizolvat de președinte atunci când se ajunge în situații extreme.

„Constituția va trebui modificată și eu sper să avem majoritate parlamentară să modificăm Constituția pentru ca Parlamentul să poată să fie dizolvat, președintele să poată declanșa un mecanism de dizolvare a Parlamentului când se ajunge în situații extreme, exact așa cum Parlamentul poate să suspende președintele, în cazul în care ajunge la concluzia că e necesar acest lucru. Avem nevoie, pentru echilibrul puterilor în stat, de lucrul acesta, dacă vorbim de o republică semiprezidențială sau semiparlamentară”, a afirmat Cioloș

„Asta e în programul nostru electoral, subiect discutat și cu colegii de la USR și vom susține împreună”, a precizat liderul PLUS.

Întrebat dacă a avut discuții pe acest subiect și cu președintele Iohannis, Dacian Cioloș a precizat: „N-am avut discuții încă cu președintele Iohannis, nu acum, dar cu președintele am discutat deja de un an și ceva, i-am spus despre intențiile noastre, în momentul în care discutam despre înființarea partidului, că una dintre intențiile noastre este și asta”.

„Noi vom veni cu un astfel de program, de modificare a Constituției, și indiferent cine va fi candidatul nostru la Președinție, acel candidat va trebui să poarte și să susțină un astfel de proiect”, a subliniat Dacian Cioloș.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

49 comentarii

  1. Ciolos pune carul inaintea boilor. Intai castigati alegerile si apoi concretizati programul.

    • Ciolos vine cu niste idei de bun simt. Romania este acum o dictatura parlamentara.

    • Cilos denota multa neincredere. Cand e ruda, cand uita ca e ruda…Inteleg sa minti pentru a scapa de la moarte ori sa salvezi o natiune de la pieire dar nu pentru nimic.

    • Mai intai spui ce ai de gand sa faci, datorita la asta castigi sau nu alegerile

    • OAU !

      Ciolosh a operationalizat la „maxim” conditiile in care preshul poate dizolva parlamentul: „in situatii extreme”.

      Oare la ce se „gandeste” ?

      Temperaturi extreme (vara / iarna) ?

      Vanturi peste 100km / h ?

      Tornade ?

      Ma opresc cu brain-stormingul caci nu vreau sa ii dau „idei”. E la fel de creativ ca preshul din deal.

    • x-link, ce nu intelegi…?!?
      Daca Parlamentul vrea sa-l demite pe Presedinte, foarte bine. Se face referendum si poporul decide. Dar daca poporul vrea ca Presedintele sa ramana in functie dupa rederendum, atunci Parlamentul trebuie dizolvat.
      Presedintele nu poate sta cu amenintarea ca poate-l suspenda, poate nu-l suspenda. Cum experimentam in ultimii 2 ani…

    • In situatii extreme – seceta cumplita, razboi total impotriva justitiei, foame fara masura, sfarsitul lumii, etc – intervine CSAT-ul sau NATO nu presedintele.

    • ce să înțeleagă panarama de trol X-link sau cum se recomandă el – ”preshul din deal” al mfioților? E ceva ce ar putea înțelege ”bijectul” X-link care e un postac agramat și incult al mafiei PSD-ALDE, așa cum a arătat în atâtea postări? Evident, nu, pentru că nu-i permite ”bradipsihia” pe care spunea chiar el că o are. Crede cineva că postacul ăsta jegos ”gândește”? Păi cum, ar trebui să aibă creier dar amoebele ca X-link nu au. Au doar o ”mimica a feței” gelatinoasă și mereu schimbătoare, în funcție de interesele interlopilor pe care îi slujesc. În atare situație, trolul face ”brain-stormingul” cu ”mimica” din vacoula contractilă, acolo unde intră sun formă de ”tornade” rahatul pe care îl captează de la stăpânii lui mafioți și din care ies ”idei”. Alea ”creative” cum are impresia postacul infect că ar fi toate ”vanturile ” plicticoase care rezultă din ”bradilalia„ telefonului său. Telefonul ăla care scrie pentru trol, el fiind analfabet, cum a și recunoscut într-o postare mai demult.

    • Stiu ca asta ii framanta pe stapanii tai rusii,sa nu ajunga presedintele sa decida mai mult decat a lasat taica Ilici Iliescu-criminalul in constitutia scrisa la Moscova!

  2. Ce vorbești tu bai bubosule,ia încearcă asa ceva oriunde altundeva in Europa sa vezi ce duplaci dupa ceafa aia proastă îți iei.Oricum partidul vostru de ciudați si oligofreni nu va ajunge niciodata la putere stricatilor

    • Pfuuuu! Nu știam de ce miroase a căcat pe aici. Ai deschis gura! Mare foame, în ksf10, mare foame.

  3. Începem să ne lămurim cu USR, via PLUS, vor revenirea la „bunele practici” din epoca ceaușistă: un președinte omnipotent, un parlament gen Marea Adunare Națională, o vânătoare a „dușmanilor” poporului, o altă formă de proprietate comună și cine ce alte „năzbâtii” din acestea marxit-progresiste. Cum spuneam alianța cu PLUS va duce USR … în istorie în sensul că vom vorbi de USR la timpul trecut, păcat !

    • Lita, ce scrii aici te arata a fi analfabet care nu stie nici sa citeasca, nici sa gandeasca si plin de ura si nerusinare comunista. nu meriti sa-ti explic ca esti decerebrat… sa-ti fie rusine… Poate Dumnezeu ne va scapa de astfel de ticalosi ca tine si parlamentarii tai odiosi care nu mai contenesc sa hartzuiasca Romania.

    • Daca la OUG 13 se dizolva parlamentul , PSD ALDE UDMR împreună nu mai atingeau pragul electoral . De aceea e buna și o dizolvare a Parlamentului . Președintele e garantul statului de drept , parlamentul vroia sa submineze autoritatea judecătorească , daca avea pârghii sa dizolve parlamentul trebuia dizolvat . E foarte buna o modificare de genul asta o susțin și votez USR . PSD o să fie întotdeauna la guvernare , acolo sunt banii , sa faci o campanie electorală te costa câteva sute de mii de euro per cap de parlamentar . Se vor gandii de doua ori înainte să facă ceva ce ar nemulțumiți populația , ptr că ar avea sabia la gat . Majoritatea românilor nu susțin corupți , minciuna , hoția degeaba le dai tu zahăr și o țuică că o să întoarcă armele ( votul ) .

    • @vasy Fanatismul naște monștri !

    • Ce pretenții poți să ai de la un postac penal cum e Liță. Oricum, halul în care reacționează trolii, mai ales când e vorba de ciolos, arată că stăpânii interlopi ai postacilor sunt disperați rău. Tot e bine, cât timp îl atacă mafioții, avem o confirmare că e una dintre soluții: trebuie neapărat să scăpăm de ciuma roșie.

    • Asa, asa, sa nu uiti ce v-au spus la instruire: bagati-o p-aia cu marxistii, marxist-progresistii, neo-marxistii, marxisti sa fie, chit ca habar n-aveti despre ce vorbiti.
      Cit despre ducerea in istorie a USR de catre Plus e posibil, dar nu vad de ce te roade pe mata, un psd-ist vechi si dedicat, problema.

    • Lita,iti lipsesc prea multi neuroni ca sa intelegi ce a vrut Ciolos sa spuna..nu te mai obosi,fii fericit ca poti sa mananci,sa dormi linistit si alte lucruri de-astea simple,zau!

  4. Bravo Ciolos! Asta inseamna democratie adevarata. Atunci cand o institutie a statului o ia razna sa poata fi sancționată, dizolvată, si invers evident daca presedintele ia decizii gresite.

  5. Foarte bine,Ciolos.Trebuie modificata toata Constitutia.In plus trebuie sa dati cu insecticid si deodorant in toata cladirea Guvernului dupa plecarea acestor nenoroiciti.Apoi chemati preotul. Trebuie sa ne asiguram ca niciodata in Romania nu se vor mai repeta „fenomenul” Viorica si Epoca Dragnea.Niciodata un singur om nu va mai putea sa preia puterea in stat asa cum a facut Ceausescu si apoi Dragnea.Amin!

  6. Poate ar fi cazul sa ne hotarâm ce vrem: republica prezidentiala sau parlamentara?
    Struto-camila asta e cam lesinata spre moarte ….

    • Șansa României și a oricărei alte tari e Republica constituțională. E singura varianta in care exista un check and balance eficient și dovedit. Ce propune Cioloș e un fel de “ba pe-a ma-tii” franțuzo-românesc.

    • Am înțeles ce propunere nu e bună și de ce: că se referă la o”struto-camila”de inspirație franțuzească. Dar care e cea bună? Ce înseamnă” republica constituțională”? Asta pe care o avem acum? E struț sau cămilă? Și cum ar trebui să fie? Ce ar trebui schimbat? Există vreo contra-propunere a cuiva pe care să o discutăm sau doar un mesaj din care ar trebui să înțelegem că parlamentul nu trebuie dizolvat de președinte și că ciolos este bad guy iar restul sunt good guys?

    • A constitutional republic is a form of government, where the head of state and other representatives are elected from a group of people. It also means that there is a constitution. The constitution says how the state may be run. The constitution limits the power of each officeholder. Constitutional republics usually have a separation of powers. This acts so that no single officeholder can get unlimited power. John Adams said that a constitutional republic was „a government of laws and not of people”.

      A constitutional republic is an attempt to limit the dangers which result from a simple majority rule. The constitution limits the power of each officeholder, and protects rights of minorities from the „tyranny of the majority”. In a constitutional republic, no officeholder can get to a position of absolute power.

      Asta înseamnă Republica constituțională, asta avem in SUA. Evident, in Europa nimeni nu vrea așa ceva.

    • Așa și morala care e: dacă tot n-are cum să fie ca-n SUA, să rămână așa cum e acum, pe veci.

  7. In lege că și în viață trebuie sa fie simetrie. Daca parlamentul inițiază un proces de demitere a președintelui, iar referendumul este invalidat de popor, parlamentul este demis de drept.

    • perfect spus, dar si presedintele trebuie demis in cazul in care poporul nu ii da dreptate cand dizolva parlamentul, pentru a evita o dictatura, in care un presedinte sa zicem de la psd/alde pur si simplu crede ca o legiferare de ex mai aspra a pedespselor e extrema, pentru a-si salva acolitii infractori, si dizolva un parlament usr, plus, pnl majoritar

      tot ce mi-as dori de la oricine schimba consitutia sa gandeasca pe termen lung si nu pe moment ( ca sunt exemple nenumarate de carpe diem in politica romaneasca)

  8. Problemele democrației românești și cele ale democrației în general trebuie dezbătute de experți în științe politice și drept constituțional, nu de ingineri agronomi sau politruci

    • Eu cred și sper că există acești experți în spatele USR+. In orice caz Constituția trebuie revizuită, eu as schimba și codul penal din temelii si aș renunța la sistemul francez de contopire a pedepselor și m-aș duce pe cel american, fara a include pedeapsa cu moartea. Nu este logic ca pentru aceleași fapte penale să iei pedepse diferite în funcție de niste condiții arbitrare.

    • Fiti sigur ca ideea a fost propusa si dezbatuta de experti in cadrul aliantei si expusa apoi de dl. Ciolos.

    • Imi place increderea pe care o au unii in „experti”. Maestre, politica e despre viata oamenilor, experti sau nu, democratia la fel, asa ca nu e nevoie de nici un „expert” ca sa ai o parere despre cum vrei sa traiesti. Expertii hotarasc in stiintele exacte, acolo nu e democratie (desi unii isi inchipuie ca e).

  9. Un Președinte care poate dizolva Parlamentul înseamnă Republică Prezidențială.
    Electoratul din România nu este suficient de maturizat pentru asta. Ce urmează după dizolvarea parlamentului ? Alegeri anticipate …
    Cine va veni la Putere ? Tot aceia care țin astăzi sub control o populație ignorantă și sărăcită, lipsită de orizont și care este în pericol demografic letal.
    Grupul Infracțional Organizat nu va renunța la Putere. El este acum în procesul de destructurare a Statului de Drept, lovind cu barosul Parlamentar (”pentru că putem”) în temelia acestuia doar pentru a salva de la închisoare pe cei câțiva indivizi care constituie Cupola. Exponenții GIO sunt plasați strategic în toate pozițiile de control, în teritoriu baronii de carton fac legea folosindu-se de instituțiile de forță ale statului.

    Este ușor de anticipat că înainte de anticipate trebuie să se schimbe mentalitățile !
    Schimbări drastice sunt necesare atât la nivelul clasei politice (eliminarea tendințelor autocratice, diminuarea corupției, ridicarea nivelului de instruire social-politică) cât și la nivelul electoratului (reducerea analfabetismului funcțional, ridicarea nivelului de înțelegere a Statului de Drept, dezvoltarea spiritului critic și încurajarea spiritului de implicare activă în viața comunității).
    Acest ”vast program” de eliminare a ignoranței cere o guvernare stabilă de cel puțin trei mandate a unei Clase Politice total diferită față de cea care deține astăzi Puterea.
    Acesta trebuie să fie Obiectivul Alianței Electorale a noii Clase Politice: obținerea unei majorități suficiente pentru a diminua decisiv forța GIO astfel încât să aibă șansa de a demonstra populației că națiunea și țara pot fi re-construite prin forța românilor.
    Nu mai visați cai verzi pe pereți !
    Reveniți la realitate !

    • Pe de altă parte, romanii sunt mai interesați de alegerile prezidențiale decât de cele parlamentare, deci ar fi logic ca președintele să aibă mai multe atribuții.

    • Stiu ca asta ii framanta pe stapanii tai rusii,sa nu ajunga presedintele sa decida mai mult decat a lasat taica Ilici Iliescu-criminalul in constitutia scrisa la Moscova!

  10. Ăsta vrea republica prezidențială ,se gândește că ajunge președinte ! Să ne ferească Dumnezeu ,ajungem că pe vremea lui Ceaușescu ,puterea în mana unui singur om , DICTATURĂ !

    • Probabil ca Dragnea „e mai multi oameni”, fiindca altfel acum am fi exact in situatia de care spui mata sa ne fereasca Dumnezeu.

  11. Uite asta era o buna intrebare de pus la un referendum:
    Sunteti de acord cu DIZOLVAREA Parlamentului de catre Presedinte in cazul aparitiei unor tensiuni sociale si miscari de protest in societate ?

  12. Cioloș și Barna, acești Lolek și Bolek ai politicii românești….

  13. @Mihai Popa,scuze ,comentariul a fost trecut din greseala ca raspuns la comentariul tau,l-am scris pentru trolul emil! Si daca tot sunt aici,sa-ti spun ceva: Asta si dorim,sa se schimbe constitutia asta facuta sub Iliescu-criminalul cu consultarea rusilor-sunt langa ei ,in Kiseleff!-cu posibilitatea ca,la orice derapaj al vreunei puteri cum este cea de acum,sa se dizolve parlamentul !Important este ca avem un presedinte profund democrat si trebuie reales,mai ales in contextul asta cu hotii aflati la guvernare!Sigur, nu se poate schimba Constitutia cu un parlament dominat de hoti comunisti si nici daca se consulta poporul prin referendum,pentru ca CCRul este dominat de slugile psd!Pana la alegerile parlamentare,Iohannis este totusi o piedica in calea tavalugului lor,mai intoarce facaturile alea de legi in parlament,le mai ataca la CCR,cum s-a intamplat de 2 ani incoace! Ce este un castig in asyia 2 ani,este ca societatea civila,cei vizati de schimbarile abuzive de legi ,magistratii,au inceput sa se revolte si se implica mai mult,ataca legile, protesteaza, sunt activi.Este un inceput,poate nu vom mai avea un absenteism asa de mare ca la alegerile din 2016 !

    • @Lia, apologies accepted !
      Ai dreptate, această Constituție trebuie reparată cât mai repede. Dar, până la a ajunge la afirma cu o nouă tărie ”We, The People” suntem obligați să ducem un război total pentru a forța trecerea în definitivă în istorie a modului de conducere care nu acceptă concurența opiniilor, supremația meritului și loialitatea față de națiune.

  14. Da, este necesara introducerea acestei prevederi in Constitutie.
    Eu sunt total pentru.

  15. E simplu: Incepi procedura de suspendare a presedintelui si castiga la vot = Parlament dizolvat.

  16. Ce cetatean onest nu si-ar dori modificare acestei Constitutii anacronice?!
    Dar, mai Ciolosica, faci tu o alianta de peste 66,66% dupa alegeri si ii si convingi pe cei cu care te aliezi, pentru asta?! Mai bine am fi realisti.

  17. @gicu, am resimțit ca o pierdere personală amputările efectuate de actuala Putere în zonele de responsabilitate ale Instituției Prezidențiale.
    Pe de altă parte mă gândesc că exercitarea oricărei responsabilități este o sarcină exclusiv individuală iar dacă o anumită zonă cu importanță deosebită este acoperită de mai mulți indivizi corect educați, competenți fiecare în parte pe felia lui și cu toții loiali Statului de Drept atunci sunt îndeplinite în mai mare măsură criteriile echilibrului Puterilor în Stat. Există state dezvoltate și democratice al căror Președinți exercită doar atribuții de reprezentare.

  18. Personal ma gindesc de anul trecut la asta. Pt ca in 2018 un presedinte ales de 6 mil. de roamani a fost amenintat continuu cu suspendarea si nu a avut curajul sa faca ceea ce trebuia evident facut:
    1- sa o refuze Dancila ca prim-ministru (din motive de incompetenta)
    2-sesizarea Comisiei de la Venetia pe legile justitiei (a facut-o dar f.tirziu, dupa ce PNL a reusit sa o faca prin intermediul PE)
    3 – sa refuze demilerea LCK (presedintele are ultima decizie pe justitie, iar CSM nu a fost de acord cu revocarea)
    Astfel o majoritate parlamentara votata de doar 3 mil. de roamni face de 2 ani jumate numai ce vrea inclusiv ilegalitati, pt ca stie ca nu poate fi dizolvata. Cu ajutorul CCR a schimbat si tipul de republica din semiprezidentiala in parlamentara, fara ca populatia sa fi fost intrebata. La sesizarile PSD CCR a stricat echilibrul in stat:
    -presedintele poate fi demis acum cu o prezenta la referendum de 30%
    -presedintelui i s-au luat atributiile pe Justitie ba i se si mai dicteaza ce sa faca (vezi decizia CCR referitoere la LCK)
    Nu e deci de mirare ca un parlament care nu poate fi dizolvat 4 ani sa faca ce vrea, inclusiv sa lase Justitia sa astepte 5 luni dupa o incuviintare a urmaririi penale, eventual se mai si prescrie fapta (cazul Tariceanu).
    Este deci evident ca trebuie gasita o cale de dizolvare a parlamentului, deja ma gindesc cu groaza ce se mai alege de tara asta cu PSD-ALDE-UDMR inca 2 ani.
    /
    Si mai trebuie gasita o solutie de atacare a ONG-urilor la CCR, de nepolitizare a Avocatului Poporului, ANI, ANAF, BNR, CCR astefel incit institutiile statului sa-si poata face treaba si in cazul in care ne aflam acum ca o persoana detine si puterea legislativa si cea executiva (Dragnea).