G4Media.ro

Cine este Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al PSD: Premierul OUG 13,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cine este Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al PSD: Premierul OUG 13, care a dus la cele mai mari proteste în stradă de după revoluție, pasager în jeturile private închiriate de Nordis, autorul unui imens scandal internațional când a acuzat Ucraina în legătură cu canalul Bîstroe

Sorin Grindeanu a fost desemnat, marți, președinte interimar al PSD, după demisia din funcție a lui Marcel Ciolacu. El a câștigat votul din conducerea PSD cu 67 – 14 în fața lui Daniel Băluță. Sorin Grindeanu este premierul care în anul 2017 a dat Ordonanța de urgență 13, ceea ce a generat cele mai mari proteste în stradă din istoria post-decembristă, a fost pasager în jeturile private plătite de Nordis și este autorul unui imens scandal internațional când a acuzat Ucraina că ar fi adâncit fără drept canalul Bîstroe. În campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, Grindeanu a minimalizat pericolul pe care l-a reprezentat candidatul extremist George Simion.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

În 2017, guvernul condus de Grindeanu a emis OUG 13, celebra ordonanță menită să-l salveze pe Liviu Dragnea de închisoare, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Ulterior, la presiunea străzii, el a dat și OUG14 prin care anula prevederile ordonanței 13, care prevedea ca pragul abuzului în serviciu să fie de 200.000 de lei.

În mai 2019, șeful PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

În februarie 2023, la un an de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Sorin Grindeanu, în calitate de ministru al Transporturilor a declanșat o uriașă controversă internațională, acuzând Ucraina că ar fi adâncit Canalul Bîstroe (ce leagă Dunărea de Marea Neagră) fără să aibă acceptul României.

Grindeanu a declanșat la acel moment un val de antipatie la adresa Ucrainei într-un moment extrem de tensionat, marcat de scăderea entuziasmului românilor pentru măsurile de sprijinire a Ucrainei luate de UE.

Grindeanu a continuat pentru o perioadă  pozițiile critice la adresa Ucrainei, deși există studii încă din 2006 și 2007 că pe Canalul Bîstroe există porțiuni unde adâncimea e mai mare decât cea clamată de ministrul Transporturilor.

Subiectul a fost preluat rapid de partidul extremist AUR și de vectori ai propagandei anti-occidentale.

G4Media.ro a scris în noiembrie 2024 că președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat PSD) au călătorit de mai multe ori în cursul anului 2022 la Nisa împreună cu familia Vicol – Ciorbă cu un jet privat închiriat de Nordis de la compania Țiriac Air.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu și deputata PSD Laura Vicol împreună cu copiii lor au zburat de la Monaco în București la sfârșitul lunii Mai 2022 cu jet privat închiriat de Nordis după ce au fost la Marele Premiu de Formula 1, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse politice și de business.

Recorder a mai scris că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a beneficiat de servicii turistice plătite de firma Nordis. Jurnaliştii arată că în octombrie 2023 Sorin Grindeanu a zburat la Londra alături de cuplul Ciorbă-Vicol.
Sorin Grindeanu a susținut că şi-a plătit cota-parte pentru zborurile cu avioanele private închiriate de firma Nordis. ”N-am mers cu avioane private pe banii statului şi n-am mers pe banii altcuiva. Aşa că ceea ce fac eu în viaţa mea privată, cu banii mei personali, este problema mea”, a reacţionat Sorin Grindeanu, într-un interviu la Prima TV. El susţine că are chitanţe care dovedesc că a plătit din banii săi, dar le va prezenta în spaţiul public doar dacă ”organele judiciare vor considera necesar”.
La începutul anului 2025, în spațiul public au apărut imagini de la petreceri cu Sorin Grindeanu alături de familia Vicol-Ciorbă, anchetați în dosarul escrocheriei Nordis.
După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, Sorin Grindeanu a susținut că PSD nu trebuie să-și îndemne susținătorii să voteze un anumit candidat.
În plus, Grindeanu a minimalizat pericolul pe care l-a reprezentat candidatul extremist George Simion. Întrebat în 12 mai despre scrisoarea celor șapte foşti ambasadori ai SUA, care arătau că România alege în 18 mai între un preşedinte pro-Putin şi apărarea şi sprijinul economic al SUA, Sorin Grindeanu a declarat: ”Nu aşa se pune problema. Dacă vreţi să nu agresăm, şi înţeleg toate aceste tactici, dar eu vă îndemn să nu facem un soi de agresiune asupra unui electorat care nu chiar înghite această albă sau neagră. Şi vă spun de ce. Eu nu cred că dacă iese unul din candidaţi, şi îl ştim care e, noi ieşim din Uniunea Europeană. Eu nu cred lucrul ăsta. E foarte greu să ieşi din Uniunea Europeană chiar dacă e un preşedinte de tip izolaţionist, fiindcă nu vrea poporul român acest lucru. Mai trebuie referendum”.

Date biografice și parcursul politic al lui Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu s-a născut la 5 decembrie 1973, la Caransebeş. A absolvit Facultatea de Matematică – Secţia Informatică, din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (1992-1997).

După absolvire, a urmat studii postuniversitare cu specializarea ”Baze de Date” la Universitatea de Vest Timişoara (1997-1998), bursa Tempus cu specializare în ”Perfecţionare în domeniul statisticii sociale” la Universitatea din Bologna – Italia (1999), curs de perfecţionare în ”Securitate, diplomaţie şi politică externă” la Institutul Diplomatic Român (2012), potrivit CV-ului publicat pe site-urile www.cdep.ro şi gov.ro.

A fost preparator (oct. 1998-nov. 2000) şi asistent universitar (oct. 2000-dec. 2001) la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie; director la Direcţia pentru Tineret şi Sport a Judeţului Timiş (nov. 2001-ian. 2004); director general adjunct la Delpack Invest SRL (ian. 2005-mart. 2008); director la SC Ahm Smartel SRL (mart.-iun. 2008).

A intrat în politică în noiembrie 1996, când a devenit membru al PDSR. Doi ani mai târziu, în octombrie 1998, a devenit vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDSR Timiş, iar în decembrie 2001 – vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret PSD Timiş. A fost membru în Biroul Executiv Judeţean al PSD Timiş (din oct. 2002), membru în Consiliul Naţional al Organizaţiei de Tineret PSD Timiş (din nov. 2002) şi preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş (dec. 2003-mai 2013). Preşedinte PSD Timişoara (apr. 2008-nov. 2014) şi preşedinte PSD Timiş (nov. 2014-iun. 2017). Din august 2020, este prim-vicepreşedinte PSD.

În perioada iunie 2004-iunie 2008, a fost consilier local la Consiliul Local Timişoara. Din iunie 2008 până în decembrie 2012, a fost viceprimar al municipiului Timişoara.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, Sorin Grindeanu a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 37 Timiş. A fost membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (febr. 2015-iun. 2016), membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI (febr. 2013-dec. 2014), membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (dec. 2012-febr. 2013).

A fost ministru pentru Societatea Informaţională (dec. 2014-nov. 2015), preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (iun. 2016-ian. 2017) şi prim-ministru al României (ian.-iun. 2017). În perioada nov. 2017-oct. 2020, a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

A obţinut un nou mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, fiind ales tot în circumscripţia electorală nr. 37 Timiş; în această legislatură a fost membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi al Comisiei pentru afaceri europene. De asemenea, a fost preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO până în decembrie 2021. A fost vicepreşedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor (sept. – nov. 2021) şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor (2-23 nov. 2021).

Sorin Grindeanu a obţinut un nou mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare din 2024.

Sorin Grindeanu este ministru al Transporturilor şi Infrastructurii (din 25 nov. 2021); a fost vicepremier (nov. 2021 – iun. 2023) şi ministru interimar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (27 iun. – 8 iul. 2022).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Jos, grindene, la munca de jos cu tine. Ai vreo profesie sau te-ai născut psd-ist?

  2. Se intrevede o guvernare AUR+SOS+POT+PSD sau o rupere a PSD care să asigure la limită majoritatea in Parlament a pro-europenilor vs pro-rusi. Dacă voturile au fost 64-17 înseamnă că doar 17 ar fi potențial pro-europeni, deci slabe șanse de guvernare pro-europeana.

  3. Cea mai mare realizare a lui Grindeanu e că și-a scos negii și alunițele.

  4. Grindeanu, pupilul lui Dragnea! Mai bine rămânea Ciolacu!

  5. PSD din mafie cacanie se transforma in mafie neagra

  6. PSD din mafie cacanie se transforma in mafie neagra

  7. De-aia rânjește așa machiavelic? Se crede fotogenic acum.

  8. e si un mare autor ,a scris o carte de matematica pe care cica nu o mai gaseste

  9. Dovada că Psd nu se poate reforma și nu este responsabil.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.