G4Media.ro

Cine erau șefii Apărării la data începerii contractului cu firma suspectată că…

Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz

Cine erau șefii Apărării la data începerii contractului cu firma suspectată că a livrat kerosen de proastă calitate pentru MIG-urile românești / Afaceristul era vizat de o procedură ANAF de recuperare a prejudiciului din Dosarul Tracia-Asesoft

Mihai Fifor (PSD) era ministrul Apărării în februarie-martie 2018 la data începerii contractului cu firma suspectată că a livrat kerosen de proastă calitate pentru aeronavele românești. Actualul premier Nicolae Ciucă era șeful Statului Major al Armatei, generalul-locotenent doctor Viorel Pană – șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, iar generalul de flotilă aeriană Aurel-Cezar Stănculescu – șeful Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Firma care a livrat kerosen MAPN în valoare de 84 de milioane de euro și este suspectată acum de DIICOT că a vândut și marfă proastă care a condus la degradarea unor MIG-uri este Jetfly Hub (fostă Biodiesel Concept) din Ploiești. Potrivit datelor companiei publicate în Monitorul Oficial, firma este deținută de Master Chem OIL DMCC din Dubai, Emiratele Arabe Unite, și este reprezentată legal de Dan Florin Berendel.

Acesta a fost inculpat și în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris. În 2018, la data începerii contractului cu MAPN, Berendel era vizat de o procedură de recuperare a prejudiciului de 1,7 milioane de lei din Dosarul Tracia-Asesoft.

Datele din SEAP (Sistemul Electonic de Achiziții Publice)

1 martie 2017: Potrivit anunțului de atribuire, MAPN – prin autoritatea contractuală delegată, UM 01836 – semnează un acord cadru pe o perioadă de 4 ani, cu valoare maximă de peste 85 de milioane de euro, cu firma Jetfly Hub din Ploiești pentru furnizarea de combustibil turboreactor de aviație pentru unitățile militare din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene.

UM 01836 este o unitate logistică a Bazei 90 Transport Aerian din Otopeni. Acordul cadru este un contract de tip abonament pentru o anumită perioadă, în care valoarea contractelor subsecvente încheiate nu poate fi mai mare decât valoarea maximă a acordului cadru.

MAPN a precizat însă într-un comunicat de presă din 5 octombrie 2022 că ”relaţia contractuală cu SC JET FLY HUB S.R.L. Ploieşti s-a derulat în perioada 01.03.2018 – 31.07.2021”. De asemenea, în SEAP, în dreptul contractelor subsecvente se precizează că acordul cadrul este din data de 27 februarie 2018. Și, în fine, și magistrații precizează într-o motivare din dosar că acordul cadru a început în 2018.

14 martie 2018: Este încheiat primul contract subsecvent în valoare de peste 8 milioane de euro. Potrivit DIICOT, prima dată, firma lui Berendel ar fi livrat kerosen conform, abia apoi ar fi furnizat combustibil de proastă calitate.

MAPN a precizat în comunicatul de presă din 5 octombrie 2022 că ”în data de 14.12.2018 s-au constatat neconformităţi privind calitatea combustibilului livrat. Ca urmare, în data de 18.01.2019, Ministerul Apărării Naţionale, prin autoritatea contractantă delegată, a notificat furnizorul cu privire la refuzul recepţionării acelui lot. Livrările au fost reluate la momentul în care furnizorul a asigurat combustibil corespunzător specificaţiilor tehnice din contract.”

5 aprilie 2019: nou contract subsecvent în valoare de aproape 12 milioane de euro

13 noiembrie 2019: contract subsecvent de peste 44 de milioane de euro

14 februarie 2020: contract subsecvent de aproape 9 milioane de euro

25 noiembrie 2020: contract subsecvent de peste 3 milioane de euro

27 mai 2021: contract subsecvent de peste 8 milioane de euro

În total, Jetfly Hub a livrat combustibil turboreactor în jur de 84 de milioane de euro, adică aproape de valoarea maximă a acordului cadru. Cu toate acestea, MAPN susține că ”acordul cadru a fost reziliat unilateral de către autoritatea contractantă, în data de 31.07.2021, înainte de termenul stabilit iniţial, din cauza întârzierilor repetate în livrarea cantităţilor de combustibil contractate.”

Cine erau șefii apărării la data începerii contractului cu firma lui Berendel

La 1 martie 2017, ministrul Apărării era Sorin Leș de la PSD, iar în februarie-martie 2018, ministrul Apărării era Mihai Fifor.

La acea vreme, șeful statului major al Armatei era actualul premier Nicolae Ciucă. În februarie-martie 2018, șeful de stat major al Forțelor Aeriene era generalul-locotenent doctor Viorel Pană, iar generalul de flotilă aeriană Aurel-Cezar Stănculescu – șeful Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Ce a declarat premierul Nicoale Ciucă despre dosarul kerosenului care a avariat aeronavele românești și a pus în pericol capacitatea de apărare a țării și a flancului estic al NATO.

”Cu scuzele de rigoare, nu cunosc subiectul și nu pot să comentez. Deci acum aud pentru prima dată. Nu cred că poate fi vorba despre combustibil de proastă calitate pentru că nu cred că cineva își poate permite să se joace cu un astfel de subiect”, a declarat pe 5 octombrie 2022, la Alba Iulia, premierul Ciucă, atunci când a fost întrebat de un reporter despre acest subiect.

Contactat telefonic de către G4media.ro, fostul ministru PSD Mihai Fifor a declarat că aprobările unor astfel de contracte nu ajung la nivel de ministru, ci se opresc, cel mult, la nivelul șefului de stat major al Forțelor Aeriene sau ”șefului SMAG” (Statul Major General al Armatei – n.r.). ”Eu nu aveam de unde să știu de un astfel de contract pentru că se opresc la nivelul Statulul major al Forțelor Aeriene sau, după caz, la șeful SMAG”, a declarat fostul ministru al Apărării Mihai Fifor pentru G4media.ro.

Berendel, vizat de Fisc la momentul semnării contractului cu Armata

Tot atunci, patronul Jetfly Hub, Dan Berendel, făcea obiectul unei proceduri de recuperare a prejudiciului din dosarul Tracia-Asesoft. În acest caz, oamenii de afaceri Sebastian Ghiță, Dan Berendel, Dan Grigoriu și alții au fost judecați timp de 14 ani, din 2002 până în martie 2016, pentru evaziune fiscală până când faptele s-au prescris. Instanţa i-a obligat însă pe inculpaţi să plătească prejudiciul de 1,7 milioane de lei.

“Încetează procesul penal faţă de inculpatul Grigoriu Dan Constantin (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Constată că inculpatul a fost arestat preventiv în perioada 15.01.2002 – 5.11.2002.

(…) Încetează procesul penal faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…).

Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF şi obligă la plata către partea civilă a sumei de 1.730.951,10 lei noi, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data scadenţei obligaţiei şi până la data plăţii efective, în solidar, pe inculpaţii:

Grigoriu Dan Constantin, Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe, Lenghel Alexandru – acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Iriza Ştefan – acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Cloşani Impex SRL prin lichidator judiciar, Ghiţă Sebastian, acesta în solidar doar cu inculpatul Berendel Dan Florin şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Yato România SRL prin lichidator judiciar şi doar în limita sumei de 134.354,45 lei noi la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data scadenţei obligaţiei şi până la data plăţii efective, Nicorici Mircea Daniel şi Ştefan Stela, ambii în solidar doar cu inculpatul Lalu Ioan Gheorghe şi doar în limita sumei de 16.506,40 lei noi, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data scadenţei obligaţiei şi până la data plăţii efective.

(…) Menţine măsurile sechestrului asigurător instituite prin ordonanţele nr. 0014/2002 emise de I.G.P. – D.C.P. la datele de 17.01.2002 asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Grigoriu Dan Constantin, Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe şi Iriza Ştefan şi ia măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Lenghel Alexandru, Ghiţă Sebastian, Nicorici Mircea Daniel şi Ştefan Stela, şi ale părţilor responsabile civilmente SC Business Net SRL, SC Cloşani Impex SRL, şi SC Yato România SRL, toate aceste măsuri în limita cuantumului daunelor materiale stabilite în sarcina fiecărui inculpat, cu includerea obligaţiilor fiscale aferente”, este decizia definitivă a instanţei din martie 2016.

În mai 2018, după data începerii contractului dintre MAPN și firma lui Berendel, Fiscul încă se chinuia să recupereze cei 1,7 milioane de lei de la Dan Berendel, Dan Grigoriu, Sebastian Ghiță și ceilalți inculpați din dosar. Potrivit unor surse din ANAF, citate de G4media.ro la acea vreme, Dan Berendel avea conturi în valoare de 30 de milioane de dolari în Cipru.

De ce Fiscul vrea să recupereze prejudiciul doar de la mine, de ce nu şi de la Sebastian Ghiţă sau Dan Berendel? Eu nu o să stau ca la frizerie, o să mă apăr. Ştiţi că Fiscul mi-a pus poprire de plată pe cele 4 conturi pe care le am, de 3 ori pe fiecare, cu sumele de 1,7 milioane de lei o dată, 1,7 milioane de lei a doua oară şi 2,2 milioane de lei a treia oară, pentru că mi-au pus şi penalităţi!? De ce vor să recupereze doar de la mine banii?”, declara Dan Grigoriu în 2018 pentru G4media.ro.

Până la urmă, în 2019, Fiscul (Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale) a reuşit să recupereze întreg prejudiciul, plus dobânzile, de la omul de afaceri Dan Grigoriu.

Dan Grigoriu avea de încasat mai multe tranşe de bani de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), după ce, în 2008, cumpărase cu numai 750.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren din Otopeni şi obţinuse o despăgubire de peste 19 de milioane de euro. În momentul în care ANRP a virat la CEC ultima tranşă de bani pentru Grigoriu, Fiscul a pus poprire şi a încasat prejudiciul din dosarul Tracia-Asesoft din banii destinaţi lui Grigoriu.

Context. Dan Florin Berendel și fratele lui, Angel Cristian Berendel, sunt acuzați într-un nou dosar al DIICOT Ploiești, început în 2020, de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals și acte de diversiune.

Potrivit unei motivări a Curții de Apel Ploiești, în februarie 2018, firma Jetfly Hub, controlată de omul de afaceri Dan Florin Berendel, a încheiat cu MApN un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea de combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare. Prima dată, firma lui Berendel ar fi livrat kerosen conform, apoi de proastă calitate ce a condus la degradarea unor aeronave de luptă.

”Aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice România şi-a asumat asigurarea securităţii flancului estic al N.A.T.O”, se arată în motivarea CA Ploiești.

Prejudiciul adus Armatei Române se ridică la 6,5 milioane de euro. Cu toate că au apreciat ca fiind foarte grave acuzațiile aduse celor doi frați Berendel, judecătorii au respins solicitarea DIICOT de arestare preventivă din iulie 2021.

Notă: Alex Costache este junalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pe oriunde ai lua-o tot de PSD dai.
    PSD a furat, PSD fura, PSD va fura. Asta-i Romania. Atat putem. Amin!

  2. „De ce Fiscul vrea să recupereze prejudiciul doar de la mine, de ce nu şi de la Sebastian Ghiţă sau Dan Berendel?”

    CUM DE CE?!

    PENTRU CĂ INTERESUL NAŢIONAL!

  3. Și ce? Veți vota PSD 30% din nou, popor de vite.

  4. Incompetentul sau / și tradatorul Fifor, a spus cand era ministrul Apararii și ca România găzduiește rachete balistice, la Deveselu!
    Fix ce așteptau rușii să audă, și nu din partea oricui, ci din partea ministrului Apărării!
    Așa e când pui toți i…iții si politrucii în funcții importante…

    • Doar tractoristi la psd… atat pot ca si noi reusim sa ii votam…

  5. Ce surpriza…Ghita si PSD.

  6. Vedeti ! De asta nu trebuie sa intram in Schengen ! Suntem un popor foarte bolnav !

  7. Aoleu, adica ceva multinationale, Soros, UE nu sunt amestecati in treaba asta? Pai daca e vorba doar de romanasi nu se agita prea tare boborul ca este de-ai nostri