G4Media.ro

Dosarul Tracia Asesoft, primul caz în care Fiscul a reuşit să recupereze…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Dosarul Tracia Asesoft, primul caz în care Fiscul a reuşit să recupereze prejudiciul 100%. Ghiţă nu a plătit niciun leu

ANAF a recuperat tot prejudiciul în valoare de 1,7 milioane de lei – plus dobânzi şi penalităţi până la suma totală de 2.128.362 de lei – din dosarul Tracia Asesoft, potrivit unui răspuns al ANAF la o solicitare de presă.

În acest dosar, fugarul Sebastian Ghiță şi alţi inculpaţi, printre care omul de afaceri Dan Grigoriu, au fost judecaţi pentru neplata taxei de drum (celebra taxă Băsescu) pentru carburanți. Au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris, așa că au scăpat de pușcărie.

Judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti i-a obligat pe inculpați la plata prejudiciului de 1,7 milioane de lei, chiar dacă a fost nevoită să constate prescripția. Ghiţă avea de achitat puţin peste 130.000 de lei, restul îi revenea lui Grigoriu şi celorlalţi inculpaţi. De precizat că latura civilă a unui proces nu se prescrie, așa cum se întâmplă cu latura penală.

Până la urmă, Fiscul (Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale) a reuşit să recupereze întreg prejudiciul, plus dobânzile, de la omul de afaceri Dan Grigoriu.

Acesta avea de încasat mai multe tranşe de bani de la altă instituţie a statului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), după ce, în 2008, cumpărase cu numai 750.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren din Otopeni şi a obţinut o despăgubire de peste 19 de milioane de euro de la ANRP.

În momentul în care ANRP a virat la CEC ultima tranşă de bani pentru Grigoriu, Fiscul a pus poprire şi a încasat prejudiciul din dosarul Tracia-Asesoft din banii destinaţi lui Grigoriu, urmând ca acesta, dacă este nemulţumit, să se judece cu Ghiţă şi ceilalţi inculpaţi din dosar (ca sa dea aceştia părţile lor de prejudiciu).

Tranşa a treia a fost cu peripeţii. Deşi pare greu de crezut, Fiscul nu a reuşit să îi ia banii lui Grigoriu în 2017, atunci când acesta a încasat tranşa a treia de 17 milioane de lei de la ANRP. CEC-ul nu a ţinut cont de poprirea Fiscului şi i-a virat banii lui Grigoriu (Sursa).

A fost nevoie ca Fiscul să se judece cu CEC cu intenţia de a lua banii de la banca de stat în locul lui Grigoriu pentru a recupera prejudiciul din dosarul Tracia Asesoft, pentru ca, în final, în 2018, când a venit tranşa a 4-a de la ANRP, Fiscul să poată executa banii destinaţi lui Grigoriu din contul de consemnaţiuni speciale deschis de Ministerul Finanţelor Publice la CEC Bank.

Cine e Dan Grigoriu. E un om de afaceri milionar în euro, suspectat de legături cu serviciile secrete după ce a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii ’90, privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie. Potrivit presei tabloide, este poreclit Şefu’, iar fiul lui e un obișnuit al cluburilor în vogă din Bucureşti, unde apare la volanul unor bolizi de sute de mii de euro şi poartă ceasuri de zeci de mii de euro.

Foto: Sebastian Ghiță (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Doamne, ce increngatura de hoti ordinari, scapa-ne de ei Tu, trazneste-i pe toti, pe unde umbla ei si sobolanesc!

  2. Ce naiba, ăștia, inculpații, s-au frecat cu tribunale și toate alea pentru 1.7 milioane lei? Păi mai degrabă îi plăteau și gata. I-au costat de 5 ori mai mult avocații, ceva nu se leagă.

    • E vorba de principiu, nu vor sa dea nimic inapoi din prada. In plus, nu le convine sa li se puna oficial eticheta de infractori, vor sa se poata da drept oameni cinstiti.

  3. niste gunoaie si slugi 90% din angajatii la fisc

  4. Băieții de la fisc nu și-au mai primit partea la timp oare ???