G4Media.ro

Cinci măsuri simple prin care fiecare poate contribui la reducerea consumului de…

Sursa foto: Pixabay

Cinci măsuri simple prin care fiecare poate contribui la reducerea consumului de antibiotice și limitarea rezistenței la acestea / Ce poți face chiar tu

Pe 18 noiembrie este marcată Ziua Europeană de Conștientizare a Consumului de Antibiotice. Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în Europa, cu 35.000 de decese atribuibile acestei cauze în anul 2020.

Fiecare poate urma câteva măsuri simple pentru a contribui la reducerea consumului de antibiotice și limitarea rezistenței la acestea.

Fără antibiotice eficiente ar putea să ne întoarcem în epoca dinaintea lor, iar transplantul de organe, chimioterapia, terapia intensivă și alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Bolile cauzate de bacterii, care puteau fi prevenite s-ar răspândi, iar infecțiile nu ar mai putea fi tratate, avertizează Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Prin consumul excesiv și incorect de antibiotice, bacteriile devin mai rezistente și chiar oamenii sănătoși sau cei care rareori iau antibiotice pot suferi complicații dacă se infectează cu bacterii rezistente. Rezistența la antibiotice poate afecta pe oricine, în orice perioadă a vieții.

De aceea, ECDC face cinci recomandări simple prin care fiecare poate contribui:

1. Fii conștient că antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor. Virusurile, care cauzează boli precum COVID-19, gripa sau virozele, nu pot fi combătute cu antibiotice.

2. Dacă medicul ți-a prescris antibiotice, ia-le responsabil: doar atunci când este necesar, în doza corectă și pentru perioada pentru care au fost prescrise.

3. Nu păstra și nu consuma niciodată pastilele care ți-au rămas. Automedicația poate însemna să iei greșit antibiotice, să folosești doze insuficiente și chiar să le utilizezi când nu este necesar. Toate acestea contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice.

4. Igiena mâinilor, eticheta respiratorie și vaccinarea duc la mai puține infecții, un consum mai mic de antibiotice și o rezistență mai mică la acestea.

5. Multe infecții, din mediul spitalicesc sau din comunitate, pot fi prevenite prin curățarea mâinilor. Spală-te des pe mâini, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde sau folosește soluții pe bază de alcool.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...