G4Media.ro

GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la…

Sursa foto: Pixabay

GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani / Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale continentului. Peste 35.000 de decese sunt atribuibile infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice estimate pentru anul 2020.

Potrivit datelor publicate de ECDC, în România se consumă cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori pentru anul 2021, similar cu anul 2012. Practic, în 10 ani, România nu a reușit să ia măsuri care să limiteze consumul excesiv și inadecvat al antibioticelor. Poate fi remarcat un ușor progres față de anul 2015, când s-a înregistrat un vârf al acestui interval, însă în ultimii ani nu se mai înregistrează nicio evoluție pozitivă.

Spre comparație, Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori) a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori.

În Olanda se înregistrează cel mai mic consum de antibiotice, de trei ori sub nivelul României, în timp ce situația din Bulgaria este cea mai îngrijorătoare, cu o creștere semnificativă în ultimii 10 ani.

La nivelul Uniunii Europene, consumul este de 16 doze zilnice la 1.000 de locuitori.

Sursa: ECDC

Agenția europeană notează că situația din România și Bulgaria este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consumul de antibiotice se realizează în marea majoritate în comunitate, și nu în spital, în discrepanță majoră față de îmbunătățirea acestei situații în celelalte țări.

Sursa: ECDC

Studiul prezintă și consumul pe tipuri de antibiotice, care diferă în fiecare țară. În România, cel mai des se administrează penicilina.

Sursa: ECDC

Studiul integral poate fi consultat aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ala mic are febra si ii dau niste antibiotice. Le cer de la farmacie, ca o sa ma inteleaga…

    • Aici trebuie sa fie o schema aplicata de farmacii. Ca sunt suspect de intelegatori farmacistii cand e vorba sa cumperi antibiotice fara reteta. Probabil ca sunt scheme prin care antibioticele sunt cumva decontate la pret compensat, dar ele sunt vandute la pret intreg, habar nu am. Sau le renteaza atat de bine discount-ul de vanzare? Cert e ca daca farmacistii ar refuza vanzarea de antibiotice fara reteta, consumul ar scadea dramatic.

    • @ tiberius – Exact asta ar trebui sa se intample, farmaciile sa respecte legislatia in domeniul medicamentelor si sa nu mai vanda la liber antibiotice pentru ca, asa cum stim, se vand fara niciun fel de problema antibioticele

    • In Brasov, unde majoritatea farmaciilor apartin marilor lanturi (cred ca ma sunt doar cateva independente,probabil sub 10) nu poti cumpăra antibiotic fara reteta – am asistat la multe scene de refuz ori de dat 2 buc., pana se ajunge la doctor. Ba, am pățit ca nu am luat nici Ketonal fara rețetă.

  2. Curiozitatea mea este de unde au cules datele pentru Romania si daca sunt comparabile intre tari.In Romania nu stiu sa se colecteze datele privind consumul de antibiotice calculat sub forma de DDD pentru a fi comparat cu celelalte state din Europa.
    Informarea corecta poate ca ar ajuta sa avem date reale.

  3. Industria FARMA nu o fi prima și cea mai importantă cauză? Puzderia de farmacii care nu refuză pe nimeni? farmaciile pe care nu le verifică nimeni? Medicii care dau rețete compensate / gratuite n-or fi la ”înțelegere” cu farma? Merită investigat!