G4Media.ro

China: Xi Jinping își lansează cel de-al treilea mandat cu o vizită…

sursa foto: GREG BAKER / AFP

China: Xi Jinping își lansează cel de-al treilea mandat cu o vizită la Yan’an, un loc strâns legat de Mao și de nașterea partidului comunist

Xi Jinping, care tocmai a fost reales în fruntea Partidului Comunist Chinez, a ales ca primă deplasare în noul său mandat un loc strâns legat de fondatorul regimului, Mao Zedong. Înconjurat de noua echipă de conducere, președintele în vârstă de 69 de ani a vizitat Yan’an, în nordul țării, considerat locul de naștere al Partidului Comunist Chinez (PCC), potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Analiștii spun că această alegere prefigurează cum ar putea arăta următorii cinci ani la putere ai lui Xi Jinping.

„Vizita la Yan’an a servit pentru a marca paralela (cu Mao) și absența opoziției”, spune sinologul Manoj Kewalramani de la Institutul Takshashila din Bengaluru, India.

Xi Jinping a concentrat și a personalizat puterea mai mult decât orice alt lider de la Mao Zedong încoace (1949-1976). În 23 octombrie, omul forte de la Beijing a obținut un al treilea mandat, fără precedent, în fruntea PCC.

Noul Comitet permanent al partidului, care reprezintă inima puterii în China, este compus acum doar din aliații săi, șase oameni.

Un reportaj de 16 minute despre vizita la Yan’an, difuzat de televiziunea de stat CCTV, a prezentat mai multe portrete ale lui Mao.

Printre cele mai importante momente ale călătoriei s-a numărat o vizită la fosta reședință a lui Mao și la locul unde a avut loc o reuniune crucială a PCC în 1945, care l-a confirmat ca președinte al partidului.

La acea vreme, partidul se confrunta cu un război civil sângeros.

„Unul dintre semnalele pe care pare să le transmită Xi (…) este că se pregătește pentru vremuri grele și pentru luptă”, spune sinologul Bill Bishop în newsletterul său despre China, Sinocism.

„Perioada Yan’an”

În 2012, liderul și-a dus noua echipă la o expoziție despre renașterea națiunii chineze la Beijing. În 2017, ei au vizitat chiar locul în care a avut loc primul congres al PCC în 1921, într-o școală din Shanghai.

Primele călătorii după fiecare congres al partidului au ca scop „reamintirea misiunii inițiale”, a declarat politologul Wen-Ti Sung de la Universitatea Națională Australiană.

Potrivit presei de stat, Xi Jinping a asigurat joi că noul său comitet permanent va „moșteni și va duce mai departe frumoasele tradiții revoluționare formate de partid în perioada Yan’an”.

Amplasat în munții îndepărtați și arizi din nordul Chinei, Yan’an este un loc sacru pentru PCC.

Este locul unde membrii partidului s-au retras după Marșul lung, o călătorie istovitoare prin țară între 1934 și 1935 pentru a scăpa de trupele naționaliste în timpul războiului civil.

Doar o mână de supraviețuitori au reușit să ajungă la Yan’an. Mao și aliații săi – inclusiv tatăl lui Xi Jinping – au trăit printre țărani în pivnițe în timp ce își pregăteau campania militară.

De la victoria lor, „perioada Yan’an” a fost sărbătorită în partid ca un exemplu excelent al capacității sale de a face față adversarilor.

„Moștenitor al revoluției”

Numele lui Yan’an este, de asemenea, strâns legat de Mao.

Peste 10.000 de persoane, inclusiv intelectuali și artiști, au fost ucise într-o campanie de epurare cunoscută sub numele de „rectificarea Yan’an”, menită să consolideze puterea liderului.

Joi, Xi Jinping a declarat că „în timpul mișcării de rectificare Yan’an, întregul partid a fost unificat sub stindardul lui Mao Zedong și a atins o coeziune fără precedent”, potrivit televiziunii de stat.

Aceste declarații sunt un ecou al disciplinei stricte impuse în cadrul partidului de la venirea sa la putere în 2012, în special prin intermediul unei formidabile campanii anticorupție care i-a permis să își marginalizeze rivalii.

Xi se consideră un „moștenitor al revoluției”, potrivit sinologului Alfred L. Chan, și face numeroase trimiteri între istoria țării și istoria sa personală, așa cum a făcut de data aceasta în Yan’an.

În plină Revoluție Culturală (1966-1976), Xi Jinping, pe atunci un adolescent al cărui tată fusese ostracizat de regim, a fost trimis în satul Liangjiahe. A dormit în peșteri și a fost șocat de duritatea muncii.

El citează adesea această perioadă a vieții sale ca fiind una formatoare, sperând să o facă un exemplu pentru partid.

„Xi vrea să se întoarcă la comunismul ortodox din China, precum cel al lui Mao”, spune Alfred Wu, expert în politica chineză la Universitatea Națională din Singapore.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. G4 iar va iubiti cu chinezoii?

  2. Xi💩💩💩💩💩💩Xi💩💩💩💩💩💩