G4Media.ro

China va „lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să își…

Sursa foto: Wikipedia / Yuxuan1122

China va „lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să își declare independența și va „sfărâma în bucăți” orice tentativă de independență

China va „lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să își declare independența, a declarat duminică ministrul chinez al apărării, în timp ce tensiunile dintre Beijing și Washington cu privire la soarta insulei cresc, notează Le Figaro.

Această declarație sună ca o replică la declarațiile de sâmbătă ale secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care denunțase activitatea militară „provocatoare și destabilizatoare” a Beijingului în apropierea Taiwanului.

Această dispută verbală între cele două superputeri are loc pe fondul unor tensiuni diplomatice ridicate în legătură cu insula autonomă și democratică, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului său. Incursiunile fără precedent ale avioanelor militare chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului au crescut presiunea în ultimele luni.

„Vom lupta cu orice preț și vom lupta până la capăt. Aceasta este singura alegere pentru China”, a declarat Wei Fenghe, pe un ton ofensiv, la forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore. „Cei care urmăresc independența Taiwanului cu scopul de a diviza China nu vor reuși cu siguranță”, a spus el. „Nimeni nu ar trebui să subestimeze vreodată determinarea și capacitatea forțelor armate chineze de a-și proteja integritatea teritorială.”

Wei Fenghe a îndemnat Washingtonul să „înceteze să mai denigreze și să constrângă China, (…) să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei și să nu mai dăuneze intereselor Chinei”. El a făcut lansată însă și apel la o relație „stabilă” între China și SUA, despre care a spus că este „vitală pentru pacea mondială”.

În timpul discursului său, Lloyd Austin a denunțat activitatea militară „provocatoare și destabilizatoare” a Chinei în apropierea Taiwanului, sâmbătă, la o zi după ce Beijingul a lansat un avertisment ferm. „Asistăm la o coerciție tot mai mare din partea Beijingului. Am observat o creștere continuă a activității militare provocatoare și destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat șeful Pentagonului la forumul de securitate din Singapore. Dar el a subliniat, de asemenea, importanța menținerii „liniilor de comunicare complet deschise cu oficialii din domeniul apărării din China” pentru a evita calculele greșite.

„Afirmații absurde”

Cei doi bărbați au avut vineri prima lor întâlnire față în față în marja summitului din Singapore. China consideră că insula cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice pe care intenționează să o recupereze cu forța dacă este necesar.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului chinez al apărării, Wei Fenghe, care s-a întâlnit vineri cu Lloyd Austin în marja forumului, „dacă cineva îndrăznește să separe Taiwanul de China, armata chineză nu va ezita nicio clipă să pornească un război, indiferent de costuri”. Beijingul va „sfărâma în bucăți” orice tentativă de independență, a avertizat Ministerul chinez al Apărării.

La rândul său, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui să se „abțină” de la orice altă acțiune destabilizatoare în regiune, potrivit Pentagonului. Ministerul de Externe din Taiwan a răspuns sâmbătă respingând „afirmațiile absurde” ale Beijingului.

Președintele Joe Biden, în timpul unei vizite în Japonia luna trecută, a părut să se despartă de decenii de politică americană când, ca răspuns la o întrebare, a declarat că Washingtonul va apăra militar Taiwanul dacă acesta va fi atacat de China. De atunci, Casa Albă a insistat asupra faptului că politica sa de „ambiguitate strategică” cu privire la o posibilă intervenție nu s-a schimbat.

Această dispută este doar cea mai recentă dintre Washington și Beijing. Marea Chinei de Sud este un alt punct fierbinte major în regiune. China revendică aproape întreaga suprafață a acestei mări bogate în resurse, prin care trece în fiecare an un comerț maritim de miliarde de dolari.

Wei Fenghe a insistat duminică asupra faptului că China respectă libertatea de navigație și a lansat o lovitură voalată la adresa Washingtonului. „O anumită mare putere a practicat mult timp hegemonia maritimă sub pretextul libertății de navigație”, a spus el.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. C…io…..by spune: Echilibrul va fi restabilit!!!
    C…io…..by spune: G4 si postacii aprobatori sunt o gasca de re…tar….dati!!!
    Perfect, acum b…lo.ca ti— ma!!!

  2. Cred că dacă Unchiul Sam reușește să înceapă treaba și cu China ,va fi o distracție maximă , și la sfârșit se va alege . Unchiul Sam consideră că toate statele trebuie să se conformeze intereselor sale , adică unul singur face legea planetară .

    • SUA luptă pentru libertate în general, nu sunt toate țările infecții autoritare precum China și Rusia – două state care nici măcar nu înțeleg dorința oamenilor de libertate.

    • Și tu ai vrea să facă China sau Rusia „legea planetară”? Poți să te duci acolo fără să obligi și pe alții să trăiască sub jugul lor…

    • Ce nu pricepi tu, nefiind o noutate, este faptul ca noi evidentiem realitatea, cea obiectiva , da?
      Noi nu facem propa.ganda, pricepi??
      Propa.ganda se face in momentul in care realitatea obiectiva tinde sa nemultumeasca o parte a opiniei publice!!
      Durerea , pt voi bineinteles, este ca va deranjeaza ca sunt persoane care nu achieseaza la aceasta campanie molipsitoare de a vedea ra.z.boi cu orice chip!!

    • Duffy,indoiala este primul pas spre claritate.In momentul cand ai să accepti că există și altă realitate in afara celei pe care o vezi tu,doar să accepți că există, nu să crezi in ea,in acel moment ți se va lua albeața de pe creier.
      Tu nu esti obiectiv fiindcă evidentiezi realitatea dpdv al tău. Eu, si multi ca mine ,pot vedea părțile bune mai puțin bune si rele, ale UE si hegemonului american.In schimb voi,turma,(mi e silă să vă si numesc pe toti dar mă bucur că sinteti o mică adunătură minoritara) vedeti doar doi metri in față si printr-o gaură cât o monedă si doar răul. Răul care vă stăpânește si îndrumă in viata voastră chinuită. Mă costă mult sa cred ca unii din turama asta sinteti plătiți să comentați din grotele unde trăiți, dar naiba știe….

  3. Așa zicea și Rusia despre Ucraina și uite că s-a împotmolit „măreața” armată rusă. Între timp, SUA face din Taiwan o fortăreață.

    • Dacă Ucraina ar fi avut pe 24 Februarie tehnologia și nivelul de înarmare pe care îl are acum Taiwanul, lucrurile ar fi mers și mai nasol pentru ruși.
      Chinezi pot sa spună ce vor – eu cred ca se vor gândi de 2 ori înainte de a face vreun pas.

    • Să facă și două fortărețe, dar devotamentul și fanatismul asiaticilor este bine de luat în calcul . A nu se uita capitularea Japoniei s-a produs prin folosirea bombelor atomice , înfrângerea din Vietnam nu a fost o glumă .

    • A310 e un dinozaur comunist, iubitor de dictatură și slugărnicie, care dușmănește oamenii liberi.

  4. Eu cred ca traiti in realitati paralele!!!
    Pt China, Taiwan ul este un orasel de provincie, dpdv al apararii!!! Nu are cum sa reziste fara implicarea militara a Americii!!
    Il va rade de pe fata pamantului, despre ce vorbim!!
    Ce asteapta China este momentul oportun, adica inghetarea conflictului din Ucraina si adancirea crizei economice occidentale!!

    • Cel mai pertinent comentariu, dar până la razboi mai trec 2 ani, în America se intoarce Trump, altfel va arata situația, China, cu rezervele ei enorme, investite în USA, va sta sa se gândească puțin, oricum, Taiwan nu poate fi independența, e parte din China.

    • Un sarpe mistuia un elefant dar toata povestea arata ca o palarie.

    • „Da”, ce insinuezi tu nu poate fi dezbatuta pe acest forum.
      „Bobita” , corect trebuie asteptata tendinta alegerilor din noiembrie!!

    • Eu cred că galbejitii de la Beijing se uită la ce plasă o luat Rusia în Ucraina și se gândesc de cel puțin două ori dacă să invadeze Taiwanul sau nu. Eu nu zic că nu ar reuși să-l cucerească, dar va fi un fel de Iwo Jima al chinezilor cu zeci de mii de soldați chinezi morți și sute de mii răniți.

  5. Eu cred ca traiti in realitati paralele!!!
    Pt C.hina, Tai.wan ul este un orasel de provincie, dpdv al apararii!!! Nu are cum sa reziste fara implicarea mili.tara a Americii!!
    Il va rade de pe fata pamantului, despre ce vorbim!!
    Ce asteapta China este momentul oportun, adica inghetarea conflic.tului din Uc.raina si adancirea crizei economice occiden.tale!!

    • Stai tu linistit mai baiete, China nici in 100 de ani nu cucereste Taiwanul.
      Este o tara insulara cu relief muntos.
      Armata dotata cu cele mai moderne sisteme de aparare.

  6. rusii fac deocamdata treaba chinei, tinand vestul ocupat, cu inflatia pe foc nestins, erodand capacitatea de a indura a generatiilor cu gleznutze goale.

    china este istorico-militar vorbind relativ praf. Dar au arme atomice, ceea ce ii face de neatins. Daca vor invada taiwanul nu cred ca vom vedea confruntare directa cu americanii ci via proxy. Probabil USA vor pompa armament mult mai serios decat au facut-o in ucraina.

    Romania este intr-o situatie precara ce se va prelungi pana cand facem rost de arma atomica. Din acel moment magic esti neinvadabil, pentru ca ai la dispozitie un force multiplier cu care nu se glumeste.

    Cel mai mult ma enerveaza europenii, pentru ca sunt comunistoido-corporatisti. Cu 450 milioane de locuitori europa putea fi cel mai important potential jucator din viitorii 1000 de ani insa aleg sa isi bata joc de tot ce a adus vestul acolo unde este acum.

    • Romania, arma atomica, daaa
      Noi nu putem face un pod fara sa furam cat sa se prabuseasca si tu visezi arme atomice.
      Va deveni romania cel mai mare detinator de plutoniu pe persoana fizica si tot n-o sa avem bomba aia.

    • @unu 👍🤭

    • @dan pai atunci disparem din istorie, de indata ce vine unu care are arme atomice.

    • dar care natii au disparut ca nu au atomica???? ca nu am mai auzit
      si tu crezi ca poti sa faci bomba atomica/?? looooooooooooool
      habar nu ai ce inseamna aia. nu poti cumpara de nicaieri piesele necesare. iranul de ce crezi ca nu poate? ca trebuie sa rafineze uraniul prin centrifuge cascadate (o tehnica super mega invechita) si dureaza imens de mult si de aia si au timp israelienii sa ii submineze constant.
      oricum, ingrijorator modul tau de a privi lucrurile.

  7. Dăle comuniștilor niste bani si devin imediat beligeranți.
    A cam inceput sa imi fie scarba de chinezi si de produsele lor cu care finanțează astfel de „operatiuni speciale”.
    Vestul ar face bine sa taie gradual relatiile economice cu China punând taxe pe exporturile chinezești pana in punctul in care nu mai sunt competitive.
    O tara care nu respecta dreptul la autodeterminare este o organizație terorista care se preface ca este tara. Pare ca sistele democratice nu au inteles nimic din cele doua razboaie mondiale, cand o putere beligeranta bate tobele razboiului ei proiecteaza slabiciune, le arde de negocieri care cu șanse aproape zero de reusita. Hitler putea fi oprit inainte sa porneasca WW2, sa speram ca NATO nu va face aceeasi greseala cu China si vom lovi noi primii si de decisiv.

    • Corect.China este alt șarpe încălzit si făcut mare la sânul occidentului decadent,ca si Rusia.Acum 50 de ani China nu era capabilă să topească minereuri de fier ca să facă oțel. Toată afacerimea mondială a plecat in China să producă fiindcă chinezii munceau pe un pumn de orez pe zi.Diferenta intre China si Rusia este că in China furtul din avutul obștesc se pedepsește cu moartea si inarmarea chinezilor nu i carton rusesc in timp ce in Rusia furtul este sport național producător de oligarhi in detrimentul majorității mujicilor târâtori de pe o zi pe alta.