G4Media.ro

China şi SUA vor lansa un grup de lucru privind acţiunile în…

sursa: G4Media

China şi SUA vor lansa un grup de lucru privind acţiunile în domeniul climei

China şi Statele Unite vor lansa un grup de lucru privind cooperarea în domeniul climei, au anunţat, miercuri, cele două ţări, în timp ce încearcă să aprofundeze comunicarea şi să repare legăturile fracturate, în contextul în care mai sunt doar câteva ore până la o reuniune a liderilor de la San Francisco, transmite AFP, citatp de News.ro.

Xi Jinping şi Joe Biden se vor reuni în marja summitului APEC din California pentru prima lor întâlnire din ultimul an, în condiţiile în care tensiunile comerciale, sancţiunile şi chestiunea Taiwanului au alimentat disputele dintre Washington şi Beijing.

Clima a fost considerată de mult timp un domeniu în care cei doi pot găsi un teren comun, trimişii americani şi chinezi pentru climă John Kerry şi Xie Zhenhua întâlnindu-se între 4 şi 7 noiembrie la reşedinţa Sunnylands din California, în încercarea de a relua cooperarea blocată.

Într-o declaraţie comună publicată în presa de stat chineză şi de Departamentul de Stat al SUA în urma acestor întâlniri, cele două guverne au afirmat că grupul se va concentra pe „tranziţia energetică, metan, economia circulară şi eficienţa resurselor, provincii/state şi oraşe cu emisii reduse de dioxid de carbon şi durabile şi defrişări”.

În cadrul acestui grup se vor angaja „în dialog şi cooperare pentru a accelera acţiunile concrete în domeniul climei”, se arată în declaraţie.

De asemenea, acestea vor relua „dialogurile bilaterale privind politicile şi strategiile energetice” şi vor „aprofunda schimburile politice privind soluţiile de economisire a energiei şi de reducere a emisiilor de carbon”.

De asemenea, Statele Unite şi China vor „iniţia imediat cooperarea grupului de lucru tehnic” privind reducerea metanului, al cărui cel mai mare emiţător din lume este China.

Săptămâna trecută, Beijingul a dezvăluit un plan amplu de control al emisiilor de gaz, deşi nu a oferit niciun obiectiv specific pentru reducerea acestora.

Însă, în declaraţia lor comună, cele două părţi au convenit să „elaboreze acţiuni/obiective de reducere a metanului” pentru a le include în planurile lor de reducere a emisiilor din 2035, cunoscute sub numele de contribuţii stabilite la nivel naţional sau NDC.

De asemenea, cele două părţi şi-au reafirmat angajamentul faţă de obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind clima, care vizează menţinerea încălzirii globale la „mult sub” 2 grade Celsius şi continuarea eforturilor pentru a limita creşterea la 1,5 grade.

Ţările urmează să se întâlnească la sfârşitul acestei luni la Dubai pentru summitul COP28.

În condiţiile în care temperaturile sunt în creştere şi se aşteaptă ca 2023 să devină cel mai călduros an din istoria omenirii, oamenii de ştiinţă spun că presiunea asupra liderilor mondiali pentru a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră care încălzeşte planeta nu a fost niciodată mai mare.

Iar succesul la acest summit va depinde de un acord între Statele Unite şi China, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din lume.

Întrebat ce aşteptări are de la discuţiile cu Xi, Biden a caracterizat marţi întâlnirea ca fiind o şansă de a îndrepta legăturile care au eşuat în ultimii ani.

„Ceea ce încercăm să facem este să schimbăm relaţia în bine”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă înainte de a se îndrepta spre San Francisco.

El a precizat că doreşte „să revenim la un curs normal de corespondenţă; să putem ridica telefonul şi să vorbim unul cu celălalt dacă există o criză; să ne asigurăm că (armatele) noastre au în continuare contact unul cu celălalt”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...