G4Media.ro

China: rată record a șomajului în rândul tinerilor și o nouă serie…

Sursa foto: Unsplash / Brian Matangelo

China: rată record a șomajului în rândul tinerilor și o nouă serie de indicatori economici dezamăgitori

Redresarea fragilă a Chinei a fost confirmată joi de un nou record al șomajului în rândul tinerilor în luna mai și de o serie de indicatori economici dezamăgitori, într-un moment în care mulți economiști cer un plan de redresare, potrivit Le Figaro.

Concret, unul din cinci tineri chinezi era șomer în luna mai, o rată de 20,8% și un nou record în țara asiatică, potrivit cifrelor oficiale publicate joi, 15 iunie, de Biroul Național de Statistică. Această rată, care se aplică tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din zonele urbane, a crescut constant în ultimele luni, ajungând la 20,4% în aprilie. În luna mai, rata pentru întreaga populație activă a fost de 5,2%, neschimbată față de aprilie.

Rate mai mici pentru credite

Există mai multe motive pentru această situație: în primul rând, cererea internă slabă, în ciuda unei inflații aproape de zero; în al doilea rând, încetinirea producției industriale; și în al treilea rând, scăderea investițiilor în capital fix. Acestea din urmă au încetinit la 4% în ritm anual în primele cinci luni ale anului (față de 4,7% anterior).

Acesta este un indicator al cheltuielilor pentru proprietăți, infrastructură, echipamente și utilaje, sectoare pe care guvernul s-a bazat pentru a stimula activitatea. Guvernul vizează o creștere de „aproximativ 5%” în acest an, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai scăzute rate de creștere pentru gigantul asiatic din ultimele decenii. Pentru a susține creșterea, banca centrală a Chinei a redus chiar și o rată de referință pentru împrumuturile pe termen mediu, joi.

Sprijin guvernamental

Această decizie este menită să reducă costurile de finanțare ale băncilor comerciale, încurajându-le să acorde mai multe împrumuturi în condiții mai avantajoase și să sprijine astfel economia. Rata dobânzii pentru împrumuturile pe un an acordate de banca centrală instituțiilor financiare (MLF) a fost redusă la 2,65%, de la 2,75% anterior. Această reducere „nu va face o mare diferență”, dar „reflectă îngrijorarea tot mai mare a factorilor de decizie în legătură cu sănătatea redresării economice”, a remarcat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Aceasta va injecta totuși 237 de miliarde de yuani (30,6 miliarde de euro) în economie, potrivit băncii centrale, care a redus deja marți rata dobânzii cheie pe termen scurt, spre surprinderea analiștilor. Redresarea în China rămâne „fragilă” și depinde de „sprijinul” autorităților publice, a declarat miercuri Banca Mondială, într-un moment în care unii economiști cer un plan de stimulare pentru a stimula creșterea.

„Pentru ca redresarea economică să fie durabilă, este nevoie de un impuls semnificativ din partea guvernului”, spune economistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management. Însă, pentru moment, autoritățile par să excludă această opțiune. Economia rămâne handicapată de supraîndatorarea sectorului imobiliar, de scăderea încrederii consumatorilor și de încetinirea economiei mondiale, care penalizează cererea de bunuri chinezești.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...