G4Media.ro

China denunţă „politizarea” învăţământului din SUA după interzicerea străinilor la Universitatea Harvard.…

Sursa foto: Photo 143140472 © Danflcreativo | Dreamstime.com

China denunţă „politizarea” învăţământului din SUA după interzicerea străinilor la Universitatea Harvard. Fiica lui Xi Jinping a studiat aici

Beijingul a denunţat vineri „politizarea” educaţiei după ce administraţia americană a retras Universităţii Harvard dreptul de a înscrie studenţi străini, în condiţiile în care chinezii sunt cel mai mare grup de studenţi străini de la Harvard, relatează AFP, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„China s-a opus întotdeauna politizării cooperării educaţionale”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă. „Demersul părţii americane nu va face decât să afecteze imaginea şi reputaţia internaţională a Statelor Unite”, a precizat ea.

Ca răspuns la decizia administraţiei Trump, Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a declarat vineri că China va proteja drepturile şi interesele legitime ale studenţilor şi profesorilor săi din străinătate.

Mao Ning a mai spus că acţiunile Statelor Unite vor afecta fără îndoială imaginea şi credibilitatea ţării.

Cooperarea educaţională dintre China şi Statele Unite este benefică pentru ambele părţi, a adăugat ea.

Vineri, studenţii chinezi de la Harvard şi-au anulat zborurile spre casă şi au solicitat consultanţă juridică pentru a rămâne în Statele Unite, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a blocat faimoasa universitate de la înscrierea studenţilor străini, scrie Reuters. Ordinul lui Trump va forţa actualii studenţi străini să se transfere la alte şcoli sau să-şi piardă statutul legal şi ar putea fi extins la alte colegii.

Universitatea Harvard a dat vineri în judecată administraţia Trump, în urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a revoca dreptul universităţii din Ivy League de a înscrie studenţi străini. Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Boston, Harvard a calificat ordinul drept o „încălcare flagrantă” a Constituţiei SUA şi a altor legi federale, cu „efect imediat şi devastator” asupra universităţii şi a peste 7.000 de titulari de vize.

Cetăţenii chinezi formează cel mai mare grup de studenţi străini de la Harvard.

„Comunitatea chineză cred că se simte cu siguranţă ca o entitate mai vizată în comparaţie cu alte grupuri”, a declarat pentru Reuters Zhang, o tânără de 24 de ani care studiază pentru doctoratul în fizică. „Unii prieteni mi-au dat sfatul să încerc să nu rămân în locuinţa mea actuală dacă lucrurile se agravează, pentru că ei cred că este posibil ca un agent de la Imigrări şi Vamă să te poată lua din apartamentul tău”, a spus Zhang, care nu şi-a dat prenumele din motive de securitate.

Zhang spune că mulţi dintre studenţii chinezi de la Harvard sunt îngrijoraţi de statutul vizelor lor şi de perspectivele pentru internship, deşi alţii cred că şcoala are şanse să câştige orice bătălie în instanţă.

Numărul studenţilor internaţionali chinezi din Statele Unite a scăzut la aproximativ 277.000 în 2024, de la un maxim de aproximativ 370.000 în 2019, în parte din cauza creşterii tensiunilor dintre cele mai mari două economii ale lumii şi a intensificării controlului guvernului american asupra unor studenţi chinezi.

Cetăţenii chinezi au reprezentat o cincime din numărul de studenţi străini de la Harvard în 2024, afirmă universitatea.

Pe măsură ce tensiunile dintre China şi Statele Unite au crescut în ultimii ani, familiile chineze şi-au trimis din ce în ce mai mult copiii să studieze la universităţi din alte ţări anglofone, precum Australia şi Singapore.

Mai multe „prinţese” chineze, aşa cum sunt cunoscuţi copiii elitei Partidului Comunist aflat la putere la Beijing, au urmat cursurile Harvard în ultimele două decenii, inclusiv fiica preşedintelui Xi Jinping, Xi Mingze.

Cu toate acestea, în ultimii ani, campania anticorupţie a lui Xi a intensificat examinarea legăturilor oficialilor Partidului Comunist şi ale familiilor acestora cu ţările occidentale, inclusiv a activelor ascunse în străinătate şi a copiilor care frecventează universităţi americane prestigioase.

Cei mai îngrijoraţi dintre studenţii chinezi de la Harvard sunt cei care au locuri de muncă de vară ca asistenţi de cercetare. Aceste joburi sunt legate de statutul lor de viză, crucial pentru viitoarele cereri de doctorat.

În timp ce alţii digerau ordinul de joi, doi studenţi chinezi au declarat că au fost adăugaţi pe grupuri WhatsApp în care studenţi străini panicaţi împărtăşeau frenetic sfaturi juridice privind statutul lor de imigranţi. Unul dintre aceştia a furnizat o transcriere a unui astfel de grup de chat în care un avocat îi sfătuia pe studenţi să nu părăsească ţara, să nu folosească transportul aerian intern şi să aştepte anunţurile oficiale de la şcoală.

Măsura de joi a fost un răspuns la refuzul Harvard de a furniza informaţiile pe care administraţia le-a solicitat despre deţinătorii de vize ca studenţi străini şi ar putea fi anulată dacă universitatea cedează, a declarat administraţia Trump.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dă-și gacă ei univeristăți prestigioase, e o oporunitate pentru China xă Trump frânează dezvoltarea SUA așa cum a făcut Xi cu propria țară.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.