G4Media.ro

Centru pilot de îngrijire la domiciliu a pacienților aflați în stadiu terminal,…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Centru pilot de îngrijire la domiciliu a pacienților aflați în stadiu terminal, în Mureș / ”Vor fi 4 medici, 5 asistente medicale, psiholog, asistent social, kinetoterapeut, chiar un preot”

Spitalul Clinic Județean Mureș va fi centru pilot de îngrijiri paliative pentru bolnavii aflați în stadii terminale ale bolii, direct la domiciliul acestora, anunță Agenția de presă Rador.

În județul Mureș, dar și la nivel național, sunt foarte puține paturi pentru îngrijiri paliative, în spitale sau la privați, nevoia fiind însă foarte mare. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătății în parteneriat cu Hospice-Casa Speranței din Brașov implementează un proiect pilot, finanțat din fonduri europene, pe acest sector deficitar al paliației.

Spitalul Județean Mureș, care are de mulți ani acest serviciu în spital, a fost selectat pentru a implementa paliația la domiciliu.

„Noi suntem selectați ca centru pilot pentru înființarea unui centru de îngrijiri paliative la domiciliu. Câteva centre pilot sunt în țară, printre care și Mureșul a fost selectat tocmai pentru că spitalul nostru are astfel de servicii, dar paliația nu e numai pe oncologie: paliația se face și pentru alte boli care sunt cronice și ajung în fază terminală. S-a trecut acum la modificarea structurii, angajare de personal, curs pentru personalul care va fi acolo. Echipa merge la domiciliu, nu va fi un centru (fizic), ci o structură pe hârtie cu o locație de tip office, birou…”, precizează pentru Radio Târgu Mureș managerul unității, dr. Ovidiu Gîrbovan.

Din echipa multidisciplinară care va asigura îngrijirea bolnavului la domiciliu vor face parte medici, asistente, psihologi, dar și un preot. Cel mai probabil din septembrie va porni acest program care se va extinde pe doi ani, mai spune managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan.

„Vor fi 4 medici, 5 asistente medicale, psiholog, asistent social, kinetoterapeut, chiar un preot… deci, acoperim toate zonele acestea ale necesarului de îngrijiri paliative a unui bolnav. Există și în spital paturi de îngrijiri paliative în spital, deși a fost suspendată activitatea pe perioada cât Oncologia a fost mutată și renovată. La ora actuală, avem câteva paturi în Secția de Medicină Internă dar nu fac față. Mai sunt câteva paturi și la Luduș și la privați dar sunt insuficiente”.

Proiectul „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu” are o valoare estimată de 28,2 milioane lei și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

Pe lângă centrele pilot, proiectul va produce și studii, metodologii, instrumente de lucru, programe educaționale pentru creșterea capacității instituționale la nivel central și local în România în acest domeniu. Vor fi implementate, de asemenea, servicii de îngrijiri paliative în spitale cu paturi și ambulatorii.

Potrivit ultimelor estimări, circa 150.000 de români au nevoie în fiecare an de îngrijiri paliative, în ultimii ani necesarul terapiei curative fiind de peste 10 ori mai mare față de ceea ce s-a acoperit.

Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...