G4Media.ro

Cel mai mare buget din istoria municipiului Oradea a fost aprobat de…

sursa foto: Facebook/Florun Birta

Cel mai mare buget din istoria municipiului Oradea a fost aprobat de Consiliul Local: 2,38 miliarde de lei / PSD acuză PNL că nu a existat dezbatere publică / Primarul ”Nu am primit nicio solicitare să organizăm o dezbatere publică”

Cel mai mare buget din istoria municipiului Oradea, în valoare de 2,38 miliarde lei, a fost aprobat marţi de Consiliul Local, anunță Bihoreanul.

Hotărârea a fost luată cu voturile reprezentanţilor PNL, în condiţiile în care opoziţia PSD a acuzat Primăria că nu a organizat o dezbatere publică cu orădenii a modului în care sunt împărţiţi banii oraşului. Primarul Florin Birta s-a scuzat spunând că nu i-a cerut nimeni.

„Este cel mai mare buget pe care îl are municipiul Oradea până în prezent, un buget care se ridică la 2,38 miliarde lei plus încă 51,8 milioane lei, excedent anului trecut. Asta înseamnă că în total avem un buget de aproximativ 500 milioane euro”, a declarat primarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

Potrivit primarului, bugetul de anul acesta este format din veniturile proprii ale instituţiilor subordonate (33%), veniturile proprii ale Primăriei din taxe şi impozite (26%), fonduri europene (16%), împrumuturi (12%), prelevări de la bugetul de stat (11%) şi altele.

Criticat de social-democrați că nu a organizat o dezbatere publică a bugetului, primarul a afirmat că bugetul local a fost anunţat în conferinţă de presă, iar reprezentanţii societăţii civile puteau cere oricând o întâlnire faţă în faţă.

„Am spus public când am anunţat proiectul de buget că, dacă vor fi solicitări să organizăm o dezbatere publică pe buget, o vom organiza (…) Am primit solicitări ca anumite proiecte să fie incluse în buget, ca să fie finanţate, dar nu am primit nicio solicitare să organizăm o dezbatere publică”, a replicat Birta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. locuitorii Oradiei se numesc oradieni ?

    • Nu, se numesc orădeni, iar genitivul numelui orașului este corect așa cum apare în articol: „Oradiei”. Este așa dintotdeauna.

    • Si genitivul orașului Caracal care e? Caracaliei?

    • „Mai demult, cu secole în urmă, orașul era menționat în cronicile de atunci ca fiind „Oradia”, de unde, se justifica forma de genitiv „Oradiei”, dar acum în zilele noastre când orașul poartă denumirea „Oradea”, corect este să se pronunțe genitivul „Oradei”.”
      si daca va multumeste de ce Oradia (pe mine nu)

      „Forma considerată corectă este Oradiei. Iată de ce:
      Despărțind în silabe, obținem O-ra-dea, astfel că putem observa cum accentul cade pe prima silabă, „O”, tot așa cum se petrece și în cazul altei localități bihorene, care împarte aceeași ultimă silabă: Cadea – Cadiei
      De asemenea, o altă explicație o întălnim în istoria denumirii orașului. Marele istoric Nicolae Iorga redescoperă vechea formă „Oradia”, pe care o folosise cronicarul Miron Costin, iar după Primul Război Mondial, în 1919, forma Oradia Mare redevine denumire oficială. Așa apare și pe primele cărți poștale din 1921. După câțiva ani, devine Oradea Mare și apoi doar Oradea. Astfel, se lesne de înțeles de ce Oradea-Oradiei seamănă cu Mangalia-Mangaliei, Corabia-Corabiei.
      Observație! Puteți să folosiți forma „Orăzii”, deoarece ține de dialect, de specificul limbii vorbite în Crișana, așa că nu ne supărăm dacă, în discuțiile dintre prieteni, auzim și această formă 100% autentic bihoreană.”

    • Miron Costin a trăit în Moldova, unde în mod sigur a scris limba română cu alfabetul chirilic şi a preluat denumirea după auz, aşa că probabil a scris Oradia (Орадя – cum, de altfel, e transliterat numele oraşului în bulgară, rusă şi ucraineană) în cronicile sale şi aşa i-a rămas numele românesc o vreme, pentru că Transilvania acelor vremuri nu avea ca limbă oficială româna, implicit românii din zonă îi ziceau care cum credeau de cuviinţă. După Marea Unire, Nicolae Iorga o fi transliterat scrierile lui Miron Costin după regulile stabilite pe vremea lui Cuza (când s-a trecut de la alfabetul chirilic la cel latin în Principatele Unite) şi i-a ieşit Oradia. Numai că la diversele reorganizări administrative ale României, numele a ajuns Oradea (au mai fost şi alte localităţi care şi-au schimbat uşor numele cu anii din diverse motive, gen Boldeşti-Scăieni devenit Boldeşti-Scăeni). Dar nu cred că asta e problema situaţiei din articol.

  2. Nu era mai simplu orașul Oradea???? .

  3. Pana la urma, indiferent daca scrieti Oradea sau Oradia, problema e ca penelistii nici macar nu mai mimeaza democratia si nu au supus dezbaterii publice bugetul, eventual sa primeasca sugestii de la cetateni, asa ca il toaca asa cum „vrea” muschii lor.

    • pnl-isti de la oradea au primit votul oamenilor sa ii toace cum vor
      iar pe ps-isti ii roade invidia ca nu ii toaca ei

    • daca ar „toca” si altii (sa nu mai vorbesc de guvern) banii asa cum se toaca in Oradea, Romania ar fi departe.

  4. multumesc pentru clarificari