G4Media.ro

Cel mai întârziat proiect de digitalizare din fonduri PNRR al Ministerului Educației…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cel mai întârziat proiect de digitalizare din fonduri PNRR al Ministerului Educației este cel dedicat managementului eticii universitare. Mediul academic se confruntă cu o avalanșă de plagiate

22 de milioane de euro alocate prin Planul Național de Reformă și Reziliență pentru digitalizarea managementului eticii universitare stau blocate în conturi din cauza întârzierii implementării acestui apel. În acest timp, alte proiecte au ajuns deja la faza anunțării câștigătorilor. În ultimii zece ani, în spațiul public au apărut numeroase dezvăluiri legate de plagiate sau încălcarea altor reguli de etică în universitățile din România.

Pe 6 decembrie 2022, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a anunțat lansarea, în consultare publică, a Ghidului solicitantului aferent apelului Digitalizarea managementului eticii universitare, apel de proiecte care urma să fie finanțat cu 22 de milioane de euro, fără TVA. Dedicat universităților de stat sau particulare, acreditate sau autorizate provizoriu, precum și altor instituții organizatoare de studii de doctorat, apelul avea ca obiectiv ”îmbunătățirea infrastructurii digitale în domeniul eticii și integrității academice, precum și dezvoltarea competențelor digitale avansate în rândul studenților și doctoranzilor privind cercetarea și însușirea unei conduite deontologice.”

Banii obținuți puteau fi utilizați pentru trei tipuri majore de investiții:

  • 1. infrastructura digitală a universităților/instituțiilor organizatoare de studii de doctorat, pentru îmbunătățirea managementului universitar în vederea asigurării eticii și integrității academice;
  • 2. formarea competențelor digitale ale membrilor comunității academice în domeniul eticii și integrității academice, prin programe de formare continuă (activități teoretice, activități practice și activități de evaluare);
  • 3. crearea unor resurse digitale necesare asigurării unei bune guvernări universitare.

Concret, este vorba de dezvoltarea bazei academice în vederea asigurării accesului comunității universitare și a altor instituții organizatoare de studii de doctorat la resurse electronice, cât și achiziția de softuri pentru creșterea eticii academice, stabilirea gradului de similitudine a lucrărilor științifice, dar și a gradului de text plagiat pe care îl poate conține.

Implementarea investiției finanțate din PNRR trebuie finalizată până la 31 decembrie 2025, iar grupul-țintă este reprezentat de studenții români, etnici români, studenți străini din ciclul de licență, master, doctorat, toate formele de învățământ, cu taxă și fără taxă, inclusiv studenți cu dizabilități, din grupuri vulnerabile și dezavantajate socio-economic, precum și personalul didactic, didactic auxiliar și de cercetare din învățământul superior.

Înainte de primirea proiectelor, procedura obligă la consultare publică, operațiune anunțată în aceeași zi ca urmând să aibă loc în perioada 6-13 decembrie 2022. Conform secțiunii apelurilor PNRR de pe siteul ministerului, comunicatul din 6 decembrie a fost prima și ultima mențiune  legată de derularea acestui proiect.

Singura mențiune oficială legată de acest apel a mai apărut în aprilie 2023, atunci când ministrul Ligia Deca și-a făcut bilanțul de șase luni la conducerea instituției. Printre realizări, ea a nominalizat realizarea a 4 Ghiduri ale solicitantului/proiecte de acte normative pentru lansarea a patru apeluri prin PNRR, printre care Digitalizarea managementului eticii universitare. În fapt, acesta a rămas paralizat din decembrie 2022.
În alte apeluri PNRR derulate de Ministerul Educației, cum a fost cel prin care au fost acordate granturi pentru digitalizarea universităților, etapele au curs rapid: 25 mai 2022, anunțul de dezbatere pentru Ghidul solicitantului, cu termen-limită 8 iunie, perioada de depunere proiecte 9-16 iunie, iar la 1 iulie a fost anunțată lista proiectelor finanțate. Iar toate acestea, în condițiile în care suma alocată acestui apel a fost de 234 milioane euro.

Până la ora editării acestui articol, Biroul de Presă al Ministerului Educației nu a răspuns la o solicitare din 20 septembrie cu întrebări legate de motivele întârzierii implementării acestui apel.

Etica universitară a devenit un punct fierbinte în spațiul public românesc după anul 2012, atunci când, în Revista Nature, a apărut un articol despre suspiciuni de plagiat în lucrarea de doctorat a premierului în funcție la acel moment, Victor Ponta. Ulterior, presa a dezvăluit încălcări ale eticii academice în mai multe teze de doctorat sau cărți ale unor persoane publice, multe care ocupă funcții importante în instituții-cheie ale Statului. Pe de altă parte, tendința reproducerii fără a indica sursa a devenit un fenomen extins și în rândul elevilor și studenților care preiau/cumpără lucrări gata redactate de pe site-uri dedicate, contra cost.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cea mai enervantă poză, când îl văd pe acest individ cu mâna la inimă, de parcă nu mai poate de dragul țării, pe care a făcut-o praf în zece ani de mandat. Ipocritul !

  2. Acum și coautoarea Legii Educației Plagiate cu mânuța la inimioara și ea.