G4Media.ro

BREAKING: CEDO condamnă România pentru încălcarea Articolului 8, referitor la ”dreptul la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING: CEDO condamnă România pentru încălcarea Articolului 8, referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România / Președintele CNCD, Csaba Asztalos: Statul român e obligat să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

UPDATE, ora 11.21:

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susține într-o declarație acordată G4Media că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

”CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex. Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat pentru G4Media.ro Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Articolul inițial:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 14 persoane împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Experți în drept au explicat pentru G4Media că, urmare a deciziei CEDO de marți, statul român trebuie să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile.

Curtea a declarat cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile. Se constată, de asemenea, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție.

CEDO hotărăște, în unanimitate, ”constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.

Ce prevede ARTICOLUL 8

Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie

  1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
  2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România, se arată într-unn comunicat al organizației. Potrivit sursei citate, aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi.

Partenerii nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare.

Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu (foto) și Victor Ciobotaru. Celelalte 6 cupluri doresc să rămână pe moment anonime.

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mișcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal.

Citește și

Asociația Accept, după decizia CEDO: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate / Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Atâta aștepta agentul rus George Simion. Să vedeți acum fumigene și minciuni.

    • @jeanvaljean Pai minciunile le primești de la fsb imediat putinist fetid!

    • Minciunile anti-UE pentru care ești plătit de ruși să le propagi, jean.

    • Valjeane, iti lauzi preopinentul ? Sa fii usr-ist nu e o rusine, dimpotriva. Sa fii psd-ist da, asta e cea mai mare rusine. Sau sustinator, e tot aia.

  2. Sustin parteneriatul civil

    • Unde scrie așa ceva, fundamentalistule?

  3. Nu, Rusia ta trebuie să se convertească de la putinism la creștinism.

  4. Persoanele de sex opus nu mai vor să formeze o familie in timp ce persoanele de același sex și-au dat seama cât de importantă familia…interesante vremuri. Dacă s-ar tine cont măcar de „legile” biologice nu cele „religioase” ar fi totuși un plus la IQ-ul umanității.

    • macar involuntar, si tot este dezinformare: din ce citesc, cuplurile de acelasi sex vor sa fie recunoscute ca atare nu sa formze familii. ar fi si cam greu.

    • Este fie greșeală fie minciună in ce susții. Persoanele de sex opus se căsătoresc in cele mai multe dintre situații. Unele cupluri divorțează, asta nu înseamnă că nu mai vor „persoanele de sex opus să formeze o familie”.

    • @Marionette, ai dreptate, este greșeală. Rectific: tot mai multe persoane de sex opus au rețineri în formarea unei familii asumate. Da, așa este @ian, vor sa fie recunoscuți ca și cuplu iar apoi ca familie, și culmea, vor vrea și copii.

  5. Și uite-așa ia jorjică voturi…

  6. toate cerintele care apar mentionate in acest articol (ca nu stiu precis ce o mai fi cerut accept) mi se par ok. scrie clar: VIATA PRIVATA. nu am citit hotareraea CEDO dar nu cred ca impune recunoasterea ca familii — ci ca „cupluri” de acelasi sex”. ce argument este ala invocat de statul roman – cum ca majoritatea nu este de acord cu bla-bla. pai de cand drepturile se voteaza.

  7. AUR nu poate depăși 19,7%, rusule. Doar 19,7% din români sunt influențabili de minciunile rusești anti-UE.

  8. Uite asa o sa votez AUR. Din cauza asociației de bu.langi accept p. Ula în c. ur

  9. Cineva ne-a inchiriat guvernul, asta e guvernare proxy, ai nostri doar bat din calcaie. Gauleiteri.
    Doar pun in aplicare recomandarile si directivele oms, onu, bm, fmi si davos. Daca nu se indoaie, nu mai primesc bani. Gata!

  10. Asta e Romanica. E o „democratie” in care doar CEDO poate sa indrepte situatia. Ne tinem de nas fata de drepturile minoritatilor sexuale, dar acceptam linistiti ca justitia sa fie tinuta cu calusul la gura si biciuita de politicieni. Nu ne revoltam cand egalitatea e doar o notiune abstracta cand e vorba de pensiile speciale ale unora. Ne lasam incalecati de baroni, ba chiar ne place sa ne prostituam la urne pentru o punga cu faina.
    Sa le dea parteneriatul ala civil, ce mare branza. Nu costa nimic statul, nu-i costa nimic pe bravii nostri heterosexuali.

  11. parintii se vor obijnuirepede, problema e de sarbatori cand mai vin rubedenii de latara in vizita :DD

  12. Ciudat
    Cum poate pe baza articolului 8 de mai sus să ajungă la concluzia asta CEDO? Se vede că persoanele care judecă interpretează și acolo după cum le place.
    „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.”
    Nu se zice nimic acolo de cuplurile de același sex. Viața privată le este respectată deja mă gândesc, și familia în țara asta se definește cum s-a definit ca și până acum… Nu orice vietate (zic asta în caz că vin apoi alții cu legalizarea căsătoriei între om de orice orientare/categorisire sexuală și moluscă de ex.) semnează un contract cu orice vietate, ci familia e fie legătură genetică, fie soț+soție care pot avea copii împreună (deci vor fi legați genetic și natural prin copii; sau măcar sunt compatibili din punct de vedere reproductiv).

    Deci mi se pare simplu. Parlamentari: asigurați-vă că familia e definită corect în lege (mă gândesc că este deja) și că nu se încalcă dreptul la viață privată. Și art. 8 e respectat.
    Totuși – problemele concrete ce apar cu aparținătorii etc. poate ar trebui rezolvate. Să poți desemna o persoană oarecare ca aparținător și care poate ridica corpul de la morgă etc. Depui un formular la un ghișeu (vreau ca X să mă poată însoți în spital, lua corpul de la morgă și să primească ajutor de înmormântare) și gata. S-a rezolvat.
    Știu că sunt cam acid. Dar până unde mergem cu ACCEPTarea? Adică trebuie să fie și discernământ nu? Sau acceptăm orice? Acum se dorește și la noi o redefinire a conceptului de căsătorie și de familie. Nu e nevoie. E clar și a fost clar tot timpul ce înseamnă. Se pot inventa concepte noi pentru lucruri/idei/rătăciri/orientări noi.

    • Adică două persoane sterile sau care adoptă un copil (sau care nu au copii) nu pot forma o familie? Nu există legătură genetică acolo și totuși sunt acceptate. Definiția așa cum cum prezinți este mult prea restrictivă.

      Toate aceste idei „noi”, nu sunt noi. Oprimarea celor de altă orientare sexuală s-a produs în Europa medievală ca urmare a răspândirii creștinismului. În antichitate erau acceptați. Cu ce este filozofia din anul 1000 superioară celei din anul 0?

    • Persoanele care nu au copii ar putea avea (chiar și din greșeală). Persoanele sterile, când s-au căsătorit, foarte probabil nu au făcut-o pentru că sunt sterile. Sigur, pot adopta și nu e legătură genetică dar tot intenția a fost aceeași. Cuplurile homosexuale au intenția de a nu avea copii de la început – pentru că nu sunt compatibili dpdv. reproductiv.
      Mie mi se pare că și acum sunt acceptați. Sau în antichitate se căsătoreau și erau sprijiniți de stat ca și o celulă de generare de viață a societății?
      După cum am spus, unele lucruri punctuale trebuie totuși schimbate în legislație.

  13. Acesta intră în prețul plătit pentru UE și NATO. Din moment ce homosexualitatea e acceptată acesta trebuie să vină cu toate drepturile (căsătorie recunoscută, înfiere copii etc.) Alternativa e ortodoxism rusesc și spațiul CSI. Eu sunt heterosexual și recunosc că e greu să privesc doi bărbați ce se sărută. I-am văzut în vest. Dar asta e realitatea zilelor noastre. Cred totuși în statistică iar aceasta spune că majoritatea copiilor din familiile homosexuale sunt heterosexuali iar cuplurile homosexuale sunt mai grijuli cu minorii și nu – i abuzează în proporție mai mare decât heterosexuali.

    • Nu sunt de acord cu abordarea „ori acceptăm orice de la UE/NATO” ori alegem „ortodoxismul rusesc și spațiul CSI”.
      Noi suntem noi și avem dreptul la o opinie și abordare proprie. Nu trebuie să o luăm ba din stânga ba din dreapta.

    • CEDO n-are nicio treaba cu UE si nici cu NATO. La CEDO participa tari care nu sunt in UE si nici in NATO. Despre ce vorbesti ?

  14. Normalitate

  15. Efectul tergiversarii legilor privind parteneriatul civil.
    Desigur sunt multe aspecte aici – de care nu pot trece cei care trebuiau sa faca legea.
    Clar legea este un butoi cu pulbere sociala – dar de aia trebuiau sa lucreze la ea nu sa o bage la sertar.

    Cea mai spinoasa problema cu legea parteneriatului civil este adoptia copiilor. Nu o poti interzice daca cuplul este gay si legaliza daca cuplul care decide sa fie in parteneriat civil este hetero.

    Butoi cu pulbere sociala va zic eu.

  16. Aiurea..

  17. Trebuie schimbata legea, asa cum zice CEDO. Altfel nu mai primim cele 80 miliarde Euro de la UE. Asta e!

  18. De la „recunoaștere” vor merge mai departe ținându-se de mână ca vor mult mai mult: dreptul la avea copii, dreptul la căsătorie, dreptul și la alte drepturi. Mai trebuie să ceară expres ca să se specifice și în Biblie dreptul lor. Penibil, scârbos, promiscuitate și inconstiență. Plus ca individul este de origine maghiară și are ceva cu România. Atât îl duce capul.