G4Media.ro

CEDO a constatat că Ungaria a încălcat dreptul la liberă exprimare al…

Sursa foto: Facebook

CEDO a constatat că Ungaria a încălcat dreptul la liberă exprimare al partidului „Câinele cu Două Cozi” și a condamnat Budapesta la plata a 330 euro daune materiale

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Ungaria la plata a 330 de euro daune materiale către partidul „Câinele cu Două Cozi”, după ce formațiunea s-a plâns instanței europene pentru că a fost amendată de autoritățile maghiare din cauza unei aplicații mobile prin care îndemna la invalidarea voturilor la referendumul privind cotele de migranți, din toamna anului 2016.

Partidul satiric „Câinele cu Două Cozi” a apărut dintr-un proiect de street art, iar la referendumul din toamna anului 2016, convocat de premierul Viktor Orban pentru distribuirea refugiațior în UE pe baza unor cote obligatorii, formațiunea a încurajat cetățenii să bifeze ambele opțiuni la referendum pentru a-l invalida. „Câinele cu Două Cozi” a realizat și o aplicație mobilă în care cetățenii puteau încărca fotografii cu voturile nule și comentarii anonime.

În urma unei plângeri, Comisia Electorală Națională a amendat partidul „Câinele cu Două Cozi” pentru această campanie, care ar fi încălcat regulile privind alegerile corecte, secretul votului și exercitarea drepturilor în conformitate cu scopul acestora.

Instanța supremă din Ungaria nu a confirmat decât decizia privind exercitarea drepturilor în conformitate cu scopul lor și a redus amenda. O plângere la Curtea Constituțională a fost respinsă ca inadmisibilă.

CEDO a constatat însă că, prin lansarea acelei aplicații, partidul și-a exercitat libertatea de exprimare și că legislația electorală din Ungaria nu conține prevederi explicite care să interzică acțiuni de acest fel. Curtea a stabilit că Ungaria a încălcat articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare. CEDO a condamnat statul ungar la plata a 330 de euro daune materiale către partidul „Câinele cu Două Cozi” și 7.615 euro cheltuieli de judecată.

„Câinele cu Două Cozi” a înființat și o publicație online satirică după ce a fost închis „Nepszabadsag”, un prestigios ziar de opoziție maghiar care a criticat guvernul Orban. „Nepszabadsag” înseamnă libertatea națiunii.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nepszabadsag a fost Scanteia din Ungaria, oficiosul comunist, si a fost inchis de catre proprietarul privat (Mediaworks Hungary Zrt. (99.9%) → Vienna Capital Partners) pt ca nici dracu nu-l mai citea si a acumulat datorii de 5 miliarde de forinti (15 milioane euro).
    Oficiosul de stanga, cu multe scandaluri la activ, nu a fost dorit nici macar de Partidul Socialist caruia i-a fost oferit spre cumparare.
    Evident, tot Guvernul Orban e vinovat de decizia economica al unui consortiu strain proprietar mass media in Ungaria. 🙂
    Fake news si manupulare stangisto liberala.
    Propaganda si fake news de factura stangisto liberala.

    • Da, Nepszabadsag a fost un fel de Scânteia. Însă, după 1989 s-a transformat într-un ziar excelent. Da, era ziar de centru-stânga, însă publicistica era de calitate, fără cancanuri, cu opinii pertinente pe temele serioase actuale.
      Înainte de închidere era ziarul cu cel mai mare tiraj, care nu era ”yellow-press”.
      Din păcate, guvernul Orban a omorât toate cotidianele de calitate. Pe lângă Nepszabadsag, a căzut vitcimă și Magyar Nemzet sau Magyar Hirlap. Ambele ziare de dreapta.
      Mediawokrs este firma lui Meszaros Lorincz, amicul trezorier al lui Orban. În limbaj popular e denumit ”Penztaros” Lorincz – Laurențiu Casierul – și este unul dintre paravanele folosite de Orban, pentru spolierea bugetului național. Omul a devenit cel mai bogat ungur în nici 3 ani, el fiind un amărât de instalator de gaz, fără pic de habar despre business.
      Din 1990 Nepszabadsag a fost proprietatea Bertelsmann, ajungând ulterior în portofoliul celor de la Ringier. De acolo a fost vândut către VCP și transferat către Mediaworks. Mediaworks este o editură care a achiziționat cu bani publici (împrumuturi de stat super-extra-avantajoase) un număr mare de publicații locale. Din când în când acestea apar cu prima pagină identică, purtând mesajele guvernamentale. Auditările acestor publicații arată că tirajul lor e în continuă scădere și ele sunt ținute în viață cu bani publici: toate campaniile de jeg lansate de guvernul Orban sunt derulate inclusiv prin aceste publicații.
      Această editură, sub pretextul unei reorganizări a pus redactorii în fața faptului împlinit, nepermițându-le accesul în firmă de pe o zi pe alta.

    • Si România libera s-a transformat dupa 1989, dar în ultimii ani a devenit o foaie de cacao, asa ca eu n-o mai cumpar de vreun an. Nu stiu daca o mai cumpara cineva, daca mai apare pe hârtie.

  2. Doamne , ce oameni bolnavi traiesc in Romania . glume cu Moartea.

  3. La final zambesti , dar inceputul e neplacut. Sa ramanem cu gluma si zambetele 🙂

  4. Deci acest articol a fost scris de toata redactia g4media ?