G4Media.ro

CEDO a condamnat Republica Moldova pentru moartea lui Valeriu Boboc în timpul…

Foto: tineri moldoveni la protestele de la 7 aprilie 2009. Sursa/Facebook Mariana Rață

CEDO a condamnat Republica Moldova pentru moartea lui Valeriu Boboc în timpul revoltelor populare din aprilie 2009. Tânărul, un simbol al luptei pentru libertate

CEDO a condamnat, marți, Republica Moldova în cazul morții tânărului Valeriu Boboc, cel care a fost bătut cu cruzime de polițiștii moldoveni la ordinul fostului președinte Vladimir Voronin, actualment deputat comunist, în noaptea de 7-8 aprilie 2009.

Revoluia Twitter” de la Chișinău, așa cum a numit-o presa străină, a dus ulterior la căderea regimului comunist condus cu mână de fier de Vladimir Voronin.

„Instanța concluzionează că folosirea forței împotriva lui Boboc a fost complet neprovocată și nu a fost impusă de împrejurări”, a precizat CEDO în decizia sa de luni.

Republica Moldova va trebui să plătească familiei tânărului ucis în urma bătăilor primite de la poliție în 2009 suma de 50.000 de euro drept prejudiciu moral și încă 7.000 de euro drept alte costuri și cheltuieli.

Pe 7 aprilie 2009, Valeriu Boboc se afla în piaţa centrală din Chişinău, protestând paşnic împreună cu alţii, când poliţiştii l-au reţinut. Toți cei înconjurați în piață au primit ordin să se întindă pe jos, iar polițiștii au început să-i lovească.

În timpul bătăii, tânărul a suferit răni grave care au dus la moartea sa. Cadavrul unui bărbat în vârstă de treizeci de ani a fost descoperit în apropierea Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Chișinău adus de polițiști, potrivit martorilor.

Medicii l-au identificat ulterior drept Valeriu Boboc. Preț de câteva zile rudele lui Valeriu Boboc nu au știut nimic despre el.

Cazul morții lui Valeriu Boboc a ajuns la CEDO în 2017, după ce familia sa a epuizat toate căile naționale de a găsi dreptate pentru moartea tânărului.

În februarie 2018, CEDO a solicitat autorităților moldovenești explicații cu privire la circumstanțele morții lui Valeriu Boboc. Singura persoană condamnată pentru moartea tânărului și condamnată în acest sens este fostul polițist Ion Perju. Deși a fost condamnat la zece ani de închisoare, după lungi procese și presiuni sociale, Perju nu a mai ajuns după gratii pentru a-și ispăși pedeapsa.

În aceea noapte de 7 spre 8 aprilie 2009, Perju era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-a dat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Valeriu Boboc a devenit simbolul altor tineri bătuți până la moarte sau dispăruți după bătăile primite în acea noapte de la polițiștii moldoveni fie în centrul orașului, fie în subsolurile mai multor secții de poliție din Chișinău.

Foto: Tineri moldoveni la protestele de la 7 aprilie 2009. Sursa/Facebook Mariana Rață

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În general, se evită condamnarea comunismului. Se folosesc eufemisme sau alte formulări inofensive.

  2. Sa recupereze bani ide la Voronin dupa ce-l judeca si comdamna.

    • Pierdem bani si timp. Mai simplu e sa ii ia functia si sa-l lase liber prin piata, asa in mijlocul multimii. Si multimea decide democratic ce face dupa… si apoi o sa vada si comunistul ala ca nu e asa de invincibil fara gorilele lui, asa cum e cand da ordine din spatele unui birou caldut. Poporul are mereu puterea. Doar ca unele popoare mai uita.