G4Media.ro

Cea mai gravă criză a administrației președintelui Emmanuel Macron în Franța: Care…

foto: Facebook

Cea mai gravă criză a administrației președintelui Emmanuel Macron în Franța: Care sunt prevederile draconice ale proiectului legii imigrației

Proiectul adoptat de comisia de mediere paritară Adunarea Națională – Senat urmează să fie votat în plenul celor două camere. Criticat vehement de opoziția de stânga, textul a stârnit proteste și în aripa de stânga a guvernării. Mai mulți miniștri ar putea demisiona și un număr de deputați pro-guvernamentali și-au anunțat intenția de a vota împotrivă.

La Palatul Elysee are loc o celulă de criză cu președintele Macron, prim ministra Elisabeth Borne și liderii grupurilor parlamentare pro-prezidențiale. Dar care sunt principalele prevederi ale proiectului? Franceinfo le-a rezumat:

  • Accesul la prestațiile sociale pentru imigranți este acum condiționat de durata de ședere și de muncă

Problema unei perioade minime de ședere în Franța pentru ca străinii să poată avea acces la prestațiile sociale a făcut obiectul unor dezbateri îndelungate între Republicanii (LR, centru dreapta) și guvernul Elisabeth Borne.

În prezent, pentru a beneficia de prestații sociale, trebuie să fiți rezident legal în Franța, adică să aveți un permis de ședere valabil. Durata de ședere necesară pentru a primi aceste prestații variază în funcție de prestație, dar este în general de câteva luni.

În cele din urmă, s-a decis că, atât pentru alocațiile familiale, cât și pentru alocația personalizată de autonomie, destinată persoanelor de peste 60 de ani care își pierd autonomia, șomerii vor trebui să locuiască în Franța de cel puțin 5 ani. Pe de altă parte, cei care au un loc de muncă vor fi eligibili după 30 de luni de muncă.

Pentru a avea acces la APL (Aide personnalisée au logement – ajutor personalizat pentru locuință), care era cât pe ce să dea peste cap acordul, străinii care nu muncesc vor trebui, de asemenea, să fi petrecut cinci ani în Franța înainte de a putea beneficia de ea. Cei care au un loc de muncă vor trebui să aștepte trei luni.

  • Crearea unui permis de ședere „excepțional” pentru locurile de muncă deficitare

În varianta inițială a guvernului, urma să fie creat un permis de ședere pentru lucrătorii fără acte care lucrează în meserii cu deficit de personal, cum ar fi alimentația publică și construcțiile. Această măsură a fost văzută ca un gest față de aripa de stânga a guvernului Macron și ca o garanție că legea imigrației va fi „echilibrată”.

Dar dreapta a transformat acest permis de ședere într-un casus belli. În versiunea finală a acordului, va fi în cele din urmă o regularizare „excepțională”, la discreția prefecților.

Acest permis de ședere poate fi eliberat cu condiția ca solicitantul să fi locuit în Franța timp de cel puțin trei ani și să fi avut un loc de muncă remunerat timp de cel puțin 12 din ultimele 24 de luni. Această „experiență” se va aplica doar până la sfârșitul anului 2026. O nouă versiune a acestui permis de ședere va trebui apoi să fie adoptată prin lege sau să fie abolită.

Singura concesie făcută guvernului Macron este că, în timp ce, în conformitate cu legea actuală, lucrătorii fără documente nu pot solicita un permis de ședere decât prin intermediul angajatorului lor, care se va adresa prefecturii, ei vor putea acum să depună singuri cererea.

  • Introducerea de cote de migrație

Copia proiectului de lege al ministrului de interne Gérald Darmanin nu conținea nicio măsură referitoare la introducerea unor cote care să stabilească numărul de persoane cărora li se poate acorda un permis de ședere în fiecare an.

Dreapta votase în Senat crearea de cote pentru persoanele admise în țară pentru o perioadă de trei ani din motive economice. O parte a partidului Macronist consideră că această măsură ar putea fi contestată în fața Consiliului Constituțional.

Cu toate acestea, măsura a fost menținută în acord, la fel ca și organizarea unei dezbateri anuale privind imigrația.

  • Crearea unei pierderi a cetățeniei pentru autorii de omucideri intenționate împotriva forțelor de ordine

Sfâșiată între două tabere, majoritatea prezidențială a acceptat să își dea acordul pentru pierderea cetățeniei unei persoane cu dublă cetățenie condamnată pentru omucidere intenționată împotriva polițiștilor sau jandarmilor.

Decizia este extrem de simbolică: Emmanuel Macron se distanțase clar de această măsură în 2016.

  • Sfârșitul dreptului automat la cetățenie

Problema dreptului solului, care stabilește principiul conform căruia orice persoană născută în Franța este franceză, nu a fost inclusă în versiunea inițială a guvernului. Senatorii au pus capăt caracterului său automat în dezbaterile din Camera superioară și au avut câștig de cauză.

De acum încolo, orice persoană născută în Franța din părinți străini va trebui să depună o cerere între 16 și 18 ani pentru a obține cetățenia franceză. Dreapta a obținut, de asemenea, asigurări că o persoană condamnată pentru o infracțiune nu va mai putea obține naționalitatea franceză.

  • Reintroducerea infracțiunii de ședere ilegală

Eliminată de sub președinția lui François Hollande în 2012, reintroducerea „infracțiunii de ședere ilegală” a fost menținută în pofida criticilor puternice ale majorității prezidențiale, care a considerat-o inutilă.

Orice persoană prezentă ilegal în Franța va fi acum pasibilă de amendă, dar nu și de închisoare.

  • Minorii au interdicție de a intra în centrele de detenție administrativă

Într-o victorie rară a guvernului Borne, minorii nu vor mai putea fi reținuți în centrele de detenție administrativă. În forma actuală a legii, copiii pot fi plasați împreună cu părinții lor în aceste centre înainte de a fi expulzați de pe teritoriul francez.

  • Posibilitatea de a-și aduce familia aici prin reîntregirea familiei a fost înăsprită

Acordul la care s-a ajuns înăsprește considerabil condițiile de ședere pentru ca străinii care au reședința în Franța să își poată aduce familiile. Aceștia vor trebui acum să petreacă cel puțin 24 de luni în Franța, față de cerința actuală de 18 luni.

Aceștia vor trebui acum să petreacă cel puțin 24 de luni în țară înainte de a putea depune o cerere, față de 18 luni în prezent.

De asemenea, trebuie să dispună de resurse „stabile, regulate și suficiente”, să aibă acces la o asigurare de sănătate și, în cazul unei uniuni sau al unei conviețuiri, să aibă un soț sau o soție în vârstă de cel puțin 21 de ani, în loc de 18 ani, cum este cazul în prezent.

  • Introducerea unei garanții pentru studenții străini

De acum înainte, studenții străini vor trebui să plătească o garanție guvernului francez atunci când solicită o viză de student. Scopul acestei măsuri este de a acoperi costul potențialelor „costuri de mutare”.

Măsura a fost puternic contestată de majoritatea prezidențială și, în special, de partidul centrist Modem condus de Francois Bayrou, care vedea riscul de a descuraja studenții străini să vină să studieze în Franța.

  • Ajutorul medical de stat, eliminat din proiectul de lege, dar restricțiile pentru cetățenii străini bolnavi menținute

Senatorii au votat pentru eliminarea ajutorului medical de stat în noiembrie. Acest sistem acoperă 320.000 de persoane pe an și asigură rambursarea în proporție de 100% a majorității cheltuielilor medicale, spitalicești și farmaceutice. Ea este deschisă imigranților ilegali care nu au nici permis de ședere și nici dovada unei cereri în curs de solicitare a unui permis de ședere.

În cele din urmă, dreapta a fost de acord să renunțe la planurile sale de a pune capăt AME, care ar fi avut în orice caz toate șansele să fie cenzurat de Consiliul Constituțional. În schimb, un proiect de lege privind AME va fi prezentat „la începutul anului 2024”, potrivit unei scrisori trimise de prim ministra Elisabeth Borne președintelui Senatului, Gérard Larcher.

Cu toate acestea, acordul include o restricție privind accesul la permisele de ședere pentru cetățenii străini bolnavi. Nu va mai fi posibil să vină în Franța pentru tratament decât dacă nu există „niciun tratament adecvat” în țara de origine.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...