G4Media.ro

Ce sunt stromatoliții, primele forme de viață care au fost martorele ultimilor…

Sursa Foto: povijest.hr

Ce sunt stromatoliții, primele forme de viață care au fost martorele ultimilor 3,7 miliarde de ani pe Pământ

Viața pe Pământ a luat naștere în urmă cu cel puțin 3,7 miliarde de ani, însă de atunci numărul de ființe vii a crescut exponențial. Surprinzător, unele dintre primele forme de viață de pe planeta noastră încă există și nu doar în formă fosilizată – stromatoliții – o formă de viață care a fost martora întregii evoluții a planetei noastre încă mai poate fi descoperită în anumite zone ale globului, transmite Digi24.ro

Stromatoliții sunt fosile vii, cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. Existența lor se întinde pe o perioadă incredibilă – stromatoliții au existat pentru 75% din perioada care a trecut de la formarea Sistemului Solar. Ei sunt definiți simplu drept structuri de rocă construite de colonii de organisme microscopice care fac fotosinteză. Aceste organisme sunt cunoscute drept cianobacterii.

În momentul în care pământul s-a sedimentat în ape puțin adânci, bacteriile au început să se dezvolte pe el, unind particulele sedimentare și construind straturi adiționale până ce s-au format movile.

Aceste construcții ale microorganismelor în pământ sunt, poate, elementul esențial în apariția vieții mai complexe pe pământ – prin respirația lor, ei au produs și dezvoltat oxigenul pe Pământ până ce el a ajuns să formeze 20% din atmosfera Pământului.

Folosind Soarele ca rezervor de energie, stromatoliții au transformat planeta într-un loc capabil să susțină toate formele de viață, simple sau complexe.

Astăzi, stromatoliți vii mai pot fi găsiți doar în câteva lagune și golfuri de apă sărată. Vestul Australiei este unul dintre locurile recunoscute pentru numărul semnificativ și varietatea de stromatoliți, fie ei vii sau fosilizați.

Cele mai vechi fosile de stromatoliți datează de acum 3,5 miliarde de ani și se găsesc la 1.000 de kilometri nord de regiunea Pilbara în Australia de Vest. Stromatoliții sunt, practic, o fereastră în timp – sunt forme de viață care ne spun cum arăta planeta noastră aproape de începuturile ei, înainte de formarea continentelor, înainte să existe plante, alte animale sau oameni și înainte chiar să existe dinozauri.

Citește integral pe Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Corectie: Cele mai longevive fiinte vi, dupa Iliescu!

  2. Sunt niste japite. Am platit 600 de lei pentru o extractie de masea de minte. Bataie de joc.

  3. Viata pe Pamant este mai VECHE de 4 miliarde de ani. Pentru ca stromatoLITELE (NU …litii) sa creasca in colonii, sa se depuna, sa creaasca exoscheletul si sa se fozilizeze TREBUIE sa treaca cel putin 300 de milioane de ani, iar cele descoperite in Groenlanda au 3.77 miliarde de ani. Exista insa structuri anaerobe a caror varsta este 4.28 miliarde de ani, DAR inca exista o mica incertitudine privind natura lor minerala sau biologica. Trebuie spus ca celulele de atunci DIFERA substantial de cele existente astazi si de aici, si incertitudinile legate de regn.

    • Aiurea!
      6-7000 de ani cel mult! Pot sa mai apara erori de la anii bisecti sau ceva, dar 4 miliarde nu-mi incape in abac. Deci nu se poate.