G4Media.ro

Ce reprezintă conceptul de ”burnout”, cum apare și cum îl prevenim

sursa foto: Pexels

Ce reprezintă conceptul de ”burnout”, cum apare și cum îl prevenim

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, mentală și adesea fizică cauzată de stresul prelungit sau repetat. Deși este cel mai adesea cauzat de probleme la locul de muncă, poate apărea și în alte domenii ale vieții, cum ar fi familia, îngrijirea sau relațiile romantice, potrivit Psyhology Today.

Fenomenul de burnout duce la rezultate slabe la locul de muncă și poate fi urmat, în unele cazuri, de depresie.

Un sondaj ComPsych din 2013 efectuat pe mai mult de 5.100 de angajați din America de Nord a constatat că 62% au simțit niveluri ridicate de stres, pierderea controlului și oboseală extremă. Cercetările au legat burnout-ul de multe rezultate negative asupra sănătății fizice și mentale, inclusiv boala coronariană, hipertensiunea arterială, tulburările de somn, depresia și anxietatea, precum și creșterea consumului de alcool și droguri.

Harvard Bussines Review arată că burnout-ul are 3 componente:

Epuizarea

Epuizarea este simptomul central al burnout-ului. Acesta cuprinde o oboseală fizică, cognitivă și emoțională profundă care afectează capacitatea oamenilor de a lucra eficient și de a fi fericiți în ceea ce fac. Poate proveni de la cerințele unei politici organizaționale de tip „always-on”, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, de la presiunea intensă a timpului sau, pur și simplu, de la faptul că ai prea multe de făcut, mai ales atunci când nu ai control total asupra muncii tale, nu-ți place sau nu ai abilitățile necesare pentru a o realiza.

Într-o stare de epuizare, constatați că nu vă puteți concentra sau vedea imaginea de ansamblu; chiar și sarcinile de rutină și cele care înainte erau plăcute vi se par dificile, în așa fel încât și mersul la birou vi se pare o povară.

Cinismul

Cinismul sau demotivarea reprezintă o slăbire a implicării. Este, în esență, un mod de a te distanța psihologic de munca ta. În loc să te simți investit în sarcinile, proiectele, colegii, clienții tăi, te simți detașat, negativ și insensibil.

Cinismul poate fi rezultatul unei supraîncărcări a muncii, dar este probabil să apară și în prezența unui conflict ridicat, a nedreptății și a lipsei de participare la luarea deciziilor. Cinismul prelungit pe o durată mai lungă este un semnal că ți-ai pierdut legătura cu munca și ai uitat să te bucuri de ea.

Ineficacitatea

Ineficacitatea se referă la sentimentele de incompetență și la lipsa de realizări și de productivitate. Persoanele cu acest simptom al burnout-ului simt că abilitățile lor scad și se îngrijorează că nu vor fi capabile să reușească în anumite situații sau să îndeplinească anumite sarcini. Deseori se dezvoltă în tandem cu epuizarea și cinismul, deoarece oamenii nu pot performa la maxim atunci când nu mai au combustibil și și-au pierdut legătura cu munca.

Absența feedback-ului și a unei recunoașteri semnificative te lasă să te îndoiești de calitatea muncii tale și să simți că nu este apreciată.

Am vorbit despre ce este burnout-ul, cum se manifestă și în ce constă acest fenomen, dar cum putem să îi facem față sau cum putem să îl prevenim? Iată câteva strategii în acest sens:

Îngirjirea personală trebuie să fie prioritară

Este esențial să vă refaceți energia fizică și emoțională, precum și capacitatea de concentrare, acordând prioritate unor bune obiceiuri de somn, nutriție, exerciții fizice, legături sociale și practici care promovează echilibrul și starea de bine. Meditația, scrierea unui jurnal și plimbările în natură se pot număra printre ele.

Dacă ai probleme în a strecura astfel de activități în programul tău încărcat, acordă-ți o perioadă pentru a evalua exact cum îți petreci timpul. (Puteți face acest lucru pe hârtie, într-o foaie de calcul sau pe una dintre numeroasele aplicații relevante disponibile acum).
Acest lucru vă va ajuta să găsiți oportunități de a vă limita expunerea la sarcini, persoane și situații care nu sunt esențiale și care vă pun într-o dispoziție negativă, să vă investiți mai mult în cele care vă stimulează energia și să vă faceți loc pentru timpul odihnitor și pozitiv petrecut departe de muncă.

Schimbă-ți perspectiva

În timp ce odihna, relaxarea și refacerea pot atenua epuizarea, pot reduce cinismul și pot spori eficiența, acestea nu abordează pe deplin cauzele profunde ale burnout-ului. Când vă întoarceți la birou este posibil să vă confruntați în continuare cu același volum de muncă imposibil, conflicte nesustenabile sau resurse infirme.
Așadar, acum trebuie să vă analizați atent mentalitatea și ideile pe care le aveți. Ce aspecte sunt cu adevărat importante și la care puteți renunța? Realizați ceea ce este cu adevărat important și ce nu.

Reduceți expunerea la factorii de stres la locul de muncă

Nu vă mai faceți așteptări în legătura cu acțiunile colegilor, clienților și chiar ale membrilor familiei.

Legați conexiuni

Cel mai bun antidot împotriva burnout-ului este căutarea unor interacțiuni interpersonale bogate ce aduc dezvoltarea personală și profesională. Găsiți antrenori și mentori care vă pot ajuta să identificați și să activați relații pozitive și oportunități de învățare. Voluntariatul este o altă modalitate deosebit de eficientă pentru a ieși dintr-un ciclu negativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...