G4Media.ro

Ce măsuri iau Marea Britanie, Franța sau Statele Unite pentru a-și proteja…

Sursa foto: Pixabay

Ce măsuri iau Marea Britanie, Franța sau Statele Unite pentru a-și proteja populația de valurile de căldură extremă: de la alerte pe culori, verificarea prin telefon a stării de sănătate a vârstnicilor, până la planuri de sute de milioane de dolari

Prima săptămână din iulie 2023 „ar putea fi considerată ca fiind cea mai caldă săptămână înregistrată vreodată”, potrivit lui Omar Baddour, șeful departamentului de monitorizare a climei din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Temperaturile medii globale au atins aproape 17,24 °C pe 7 iulie, depășind recordurile anterioare de temperatură stabilite cu doar câteva zile înainte.

Aceasta este cu 0,3°C mai mare decât recordul anterior, de 16,94 °C, înregistrat la 16 august 2016 – un an cu un puternic fenomen El Niño.

Pe 6 iulie, oamenii de știință de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au dezvăluit că luna iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume. Temperaturile înregistrate atât pe uscat, cât și pe mare au fost anormal de ridicate.

Vara toridă din 2022 a doborât recorduri de temperatură în Europa, Asia și Africa, determinând guvernele să emită avertismente de sănătate. Persoanele vulnerabile au fost îndemnate să rămână în case și să evite cele mai grave efecte ale căldurii excesive. Iar Oficiul britanic de meteorologie preconizează că schimbările climatice vor genera valuri de căldură mai mari și mai frecvente. Aceste valuri de căldură vor intensifica riscul pentru sănătate și vor crește numărul de decese cauzate de excesul de căldură. Se preconizează că vara 2023 va fi mai caldă decât cea din 2022, se arată într-o analiză World Economic Forum.

Iată planurile unor țări pentru a-și proteja populația împotriva valurilor de căldură:

UK: Agenția britanică de securitate sanitară și Met Office au dezvoltat un nou sistem de alertă pentru a avertiza populația atunci când temperaturile ridicate pot afecta sănătatea.

Sistemul de alertă de sănătate în caz de căldură oferă avertismente codate pe culori în funcție de gravitatea riscului potențial pentru sănătate pe care îl reprezintă vremea caldă:

Verde: Nu se emite nicio alertă, deoarece vremea prezintă un risc scăzut pentru sănătate.

Galben: Alertează sectorul sănătății și al îngrijirii că persoanele vulnerabile pot fi afectate.

Galben închis: Întreaga populație este potențial expusă riscului, necesitând un răspuns din partea sistemului de sănătate.

Roșu: Indică un risc semnificativ pentru viața întregii populații.

Franța: După 11.000 de decese cauzate de căldură în 2022, guvernul francez a publicat primul său plan național de gestionare a caniculei. În cadrul acestui program în 15 puncte, persoanele în vârstă și cele vulnerabile vor primi apeluri pentru a le fi verificată starea de sănătate în perioadele caniculare.

Poștașii vor fi rugați să verifice persoanele care ar putea fi afectate de căldură.

Guvernul a ordonat monitorizarea temperaturilor în școli, iar comunitățile vor trebui să întocmească un registru cu locurile răcoroase în care oamenii se pot adăposti de căldură.

SUA: Statul California tocmai a ieșit din una dintre cele mai lungi secete înregistrate vreodată, dar amenințarea valurilor de căldură continue a determinat elaborarea unui plan pentru a face statul și populația sa mai rezistente la căldurile extreme.

Elementul central al planului, în valoare de 800 de milioane de dolari, este implementarea unui sistem de monitorizare a sănătății la nivel de stat pentru a urmări și interveni în cazurile de afecțiuni legate de căldură. De asemenea, statul intenționează să dezvolte soluții bazate pe natură pentru a combate impactul evenimentelor de căldură extremă.

Sursa: World Economic Forum

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...