G4Media.ro

BREAKING: CCR retrimite în Parlament legea pensiilor speciale, unele articole legate de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING: CCR retrimite în Parlament legea pensiilor speciale, unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a retrimis, miercuri, în Parlament legea pensiilor speciale, după ce judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. Curtea a lăsat deschisă posibilitatea supraimpozitării pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, cu condiția să nu ducă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discrimintorie, adică  supraimpozitarea să se aplice tuturor. Faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în anssamblu permite aplicarea ei în ce privește categoriile de bugetari (polițiști, militari, diplomați etc) în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.

Marian Enache, șeful CCR, declarații LIVE:

Unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale

Diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției

Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate.

Impozitarea nu poate avea caracter sancționator

Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR

Articol inițial: Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale, transmite Agerpres.

Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Rezultatul este clar : pensiile speciale sunt sfinte, de la Dumnezeu

    • Da, iar pùĺimea trebuia sa mai plateasca niste taxe ca specialele sa poate fi platite, chiar majorate.
      PS pùĺimea e la mare cu k u r u la bronzat dupa care va veni acasa si o sa doarma in papuci.

    • Singura soluție e mărirea vârstei de pensionare pentru nespeciali la 70 de ani cât mai repede concomitent cu creșterea impozitelor. Tot pentru nespeciali.

    • Update, 15:14
      N-am scapat noi de pensii speciale dar sa fim multumiti ca ramanem cu noi taxe si impozite si ca Ciolacu reformeaza din temelii Romania prin desfiintarea a 200 de mii de posturi oricum neocupate.
      Poporul e multumit, nu vad pe nimeni in strada, deci e bine asa. Pròsti si ccr-istii astia ca nu cer marirea pensiilor speciale.

    • CCR conduce România, CCR protejează corupții, CCR are pensii speciale uriașe primite de la politicienii corupți, CCR nu are nicio legătură cu democrația : toți judecătorii sunt numiți, niciunul ales.

  2. Sper să apuc ziua în care CCR nu va mai exista ca instituție de sine stătătoare!

    • CCR ca principiu nu e rau, dar ca orice principiu pe care pune mana niste politruci marca PSDNLUDMR, se transforma intr-un CANCER al societatii

      e clar ca in formula asta CCR nu va aduce NIMIC BUN !!! si trebuie reformata

      DAR am fi putut sa o reformam , doar ca un TRADATOR A 6.5 MILIOANE VOTURI si-a batut joc de ROMANIA cu un REFEEENDUM PE JUSTITIE FARA NICI UN BENEFICIU REAL , cand toate lumea urla ca ccr, avocatul poporului, consitutia trebuie reformate sa serveasca poporul nu o CLICA DE NENOROCITI

  3. Scuzati expresia: Un rahat!

  4. Se astepta cineva la alta decizie? Pai cum sa-si taie singuri, „barosanii”, salariile si pensiile alea nesimtit de nesimtite. Sunt o rusine , ca de altfel intreaga justitie din tara asta. Statul esuat al lui Iohannis. Trebuie sa fie foarte mandru de ceea ce a reusit sa faca in 10 ani de mandat.
    Pana nu dispare aceasta clica de tortionari, nu vom progresa in niciun fel.

  5. Ei au impredia că au fost domni dacă au decis „partial” neconstituțională!😅

    • Pai punctajul psd asta e. ca legea e constitutionala, doar niste puncte pe ici pe colo nu sunt. Cainele nu musca mana…

  6. Specialii din parlament știau că specialii de la curtea specială vor retrimite în parlfurtament o lege specială.

  7. Ticalosi pina la singe🤮

  8. si va iesi nea Ciolacu de la PSDNLUDMR sa ne explice ca nu stie cum de s-a intamplat asa ceva, ca e anormal, ca nu e normal sa fie SPECIALI-FAPTA-NU-EXISTA … si ca de vina nu e nimeni .. sau poate ca toti suntem vinovati … sau doar USR cu PNRR -ul lor .. sau UE si SUA …

    • Zicea că e pregătit pentru orice scenariu și va acționa cu celeritate și în consecință!

  9. Parlamentul, Guvernul, si alte instituții precum CCR , ÎCCJ, CSM, SIJ, par să acționeze ca și cum ar fi un grup infracțional organizat, cu scopulk de a apăra interesele unor grupări infracționale deghizate în partide politice, chiar dacă deciziile lor sunt cu bună știință in defavoarea întregii națiuni , si se vor pierde miliarde de euro din fondurile UE. Bugetul tării le este suficient ca ei sa trăiască în opulentă. Rusine CCR, rusine ÎCCJ. Nu meritati titlul de magistrati.

  10. Nimic nu are legătură cu Constituția și totul are legătură cu lăcomia.

  11. „Starting now”, nu mai plătesc 1 leu la stat. Sfătuiesc toți cei care muncesc (minus 1.200.000 paraziți angajați la stat) să facă la fel; nu e f complicat, un avocat bun, puțină imaginație, crypto…gata. Această adunătură de putori nu merită taxele mele.

    • Eu propun sa le dea statul tichete de vacanta in Caraibe 6 luni pe an cand e frig la noi sa nu plateasca gazul in Palatele lor ca e scump.

  12. Cum e posibil ca niște HIENE SĂ RENUNȚE DE BUNĂ VOIE LA CIOSVARTA?
    ȘI SĂ PUI SĂ JUDECE ACEST LUCRU ACELEAȘI HIENE ?
    ÎN CE TARA TRĂIM!? DACĂ NU IEȘIM ÎN STRADĂ SĂ DĂM CU EI DE PĂMÂNT NE MERITAM SOARTA!
    GRAV ESTE CĂ —NOI !!!!!-LE PLĂTIM M’IZERIILE ASTEA DIN BANII NOȘTRI IAR ĂȘTIA NE RÂD ÎN FAȚĂ, ÎȘI BAT JOC DE NOI !

  13. pe specialii astia nu-i intalneste nimeni pe strada sa le bata obrazul sau ei se plimba numai cu avionul

  14. Transelectrica este infestata de militzieni pensionari.

  15. Aztia sunt in conflict de interese : au pensii speciale si judeca daca sa le micsoreze? Cum afecteaza independenta justiției faptul ca le scade pensia?

    • CCR a ajuns stat in stat. Ei fac politicile guvernului. Chestia asta cu legatura intre pensii si independenta justiti este o tampenie. Adica imi micsorezi pensia nesimtita si eu nu mai judec corect?!
      Eu zic ca mesajul este – ne micsorati pensiile, luam spaga (adica mai multa si mai oficial decat acum, cand oricum iau spaga, cu pensiile lor speciale cu tot)
      Asemenea magistrati sunt o rusine.

  16. Dezinformezi! Vezi răspunsul primit de Polonia. Orice pensie ce nu are la bază contribuția și este urmare a unei legi speciale poate fi modificată.

  17. Iar adeptul usl-aur de serviciu cu povestile „@corecte”… stai bine cu stomacul…. si probabil si cu buzunarul! „Structura” secu’/fsn se protejeaza indiferent de consecintele pentru muritorii de rand! Mai demult erau euro-atlantisti acum sunt mari patrioti/ortodocsi protecori de „ne-am” si tara! Esentialul este sa se ia ceva folos necuvenit: de la o suta – doua pentru turnatorii de rand pana la mii si zeci de mii pentru smecherii din frunte retrasi din activitate! Nu pentru asta am iesit in ’89! Pacat de vietile curmate… pentru josnicia asta!

  18. 8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte (…)”.

  19. Trag de timp, că să mai încaseze pensii nesimțite încă un an, doi !
    Aceasta lege nu va trece niciodată de CCR !
    Singura soluție este ca să se modifice legea cumulului pensie – salariu de la stat, sau a pensiilor speciale, poate ca în Franța, și anume: se poate cumula dar pe o durată limitată, acolo este de patru ani. În fiecare an cuantumul pensiei, daca se cumulează cu salariu, scade cu 25%, în așa fel încât în al cincilea an să nu mai încaseze nimic !
    Și e valabil pentru toți bugetarii, fără excepție !
    Daca in al cincilea an nu mai lucrezi, se revine la pensia inițială, daca nu, ramai doar cu salariul !
    De ce in Franța este constituțional și la noi nu ?
    Această măsură se aplica inclusiv foștilor președinți, care, la ei, fac parte, de drept, din Consiliul Constituțional și încasează o indemnizație cumulată cu pensia de fost președinte, daca este cazul !
    Luam cazul lui Macron, el va încasa o pensie de fost președinte care se diminuează progresiv, pe patru ani, daca va dori să facă parte și din Consiliul Constituțional după încheierea mandatului. Daca nu, va încasa acea indemnizație necumulata cu nimic.
    Să vedeți cum dispar elefanții din Curtea Constituțională daca s-ar vota o asemenea lege !!

  20. 2. daca busola ta morala nu stie sa arate nordul decat daca iti convine, te compatimesc. La cati bani am contribuit pentru sistemul de pensii ma astept sa primesc o pensie pe masura contributivitatii. Pe care nu o sa o primesc pentru ca nu vor ajunge banii pentru speciali si drept consecinta, de fiecare data mai trebuie „ajustat” factorul ala de multiplicare legat de punctul de pensie.

  21. @un om care… – cu tot respectul ti-o spun, lasa vrajeala asta ieftină ca nu asa se pune problema.
    In primul rând nu se vor da niciodata tuturor pensionarilor pensii de nivelul celor ale „specialilor”. E o ipoteză falsă de la care incerci sa dezvolti o discutie care devine aberantă. Nu-ti face tu griji ca vom noi primi pensii de lux.
    In al doilea rând, nu generaliza. Sunt unii care vor intr-adevar pensii grase pe care nu le merită din simplul motiv că nu au cotizat pentru nivelul ăla. Am o banuiala ca esti unul dintre ei. Majoritatea oamenilor care muncesc si-ar dori niste pensii decente care sa reflecte efortul depus pe perioada activă de viață. Acest lucru e posibil daca sumele alocate pensiilor ar fi echitabil si pe criterii corecte de contributivitate calculate si nu pe bază de abuzuri legislative care pe unii ii fac regi iar pe altii sclavi.
    Eu nu stiu printre ce oameni te invarti dar afla ca in România sunt inca destui oameni cinstiti care nu vor neaparat sa traiasca pe picior mare pe spinarea unora care nu au avut „şansa” de a apartine unei caste speciale.

  22. Distrugeți mediul privat, care face banii, și înmulțiți bugetarii din administrație care îi toacă și nu fac nimic. Niște trântori, dar care vă votează și de-aia îi îngrășați continuu. Să vedem de unde vor mai avea bani de tocat când vor dispărea din cei care îi fac. Apropo, în ultimii ani, pensiile speciale s-au mărit de 7 ori, nu cu 10-20 %, praful după tobă pe care îl aruncați în ochii pr.oștilor. Ticăloși, lichele și nătărăi fără școală ce sunteți.

  23. Or fi ei speciali, dar nu sunt superiori.
    Or fi ei speciali, dar nu sunt superiori.
    Acele haine, numite robe, nu le imprima si o tinuta morala aparte, gandire, comportament, sunt niste rochite.
    Lacomia ii domina, se targuiesc, ne pretind bani si avantaje ca sa fie independenti. Dau de inteles ca, daca nu le dam destul, vor fi tentati sa ia mita.
    Cat despre interesul national, e prea abstract pentru ei.