G4Media.ro

Casete video din colecția lui Nicolae Ceaușescu, descoperite de un angajat al…

Sursa Foto: Adevărul.ro

Casete video din colecția lui Nicolae Ceaușescu, descoperite de un angajat al studiourilor Buftea: „Mad Max“, „Atlantic City“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“ dar și filme pentru adulți

Un angajat al Studiourilor Buftea, Ștefan Chirian, susține că a descoperit recent bogata filmotecă a preşedintelui Republicii Socialiste România. Pe lângă filme hollywoodiene, colecția ar conține şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului. Într-o declarație pentru Adevărul.ro, Chiriac spune că are de gând să le facă publice sub forma unor documentare.

În timp ce românii aveau parte de numai două ore de program zilnic la televizor, iar filmele occidentale nu mai ajungeau aproape deloc în sălile de cinema, Nicolae Ceauşescu era la curent cu toate noutăţile din industria cinematografiei, pe care le vedea în sala de proiecţie a reşedinţei sale din bulevardul Primăverii.

De-a lungul anilor, Ceauşescu a adunat o colecţie impresionantă de videocasete cu filme occidentale, care a fost redescoperită din întâmplare de Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea.

„Imediat după Revoluţie, aparatura şi casetele din colecţia lui Ceauşescu s-au transferat spre păstrare în magaziile studiourilor cinematografice de stat şi au rămas într-un subsol până de curând. Timp de 30 de ani nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete pitite prin cotloane şi unghere. N-am aruncat nimic, nici măcar reclamele la pastă de dinţi“, a declarat Chiriac, care şi-a petrecut ultimele patru luni cercetând această arhivă.

„Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VSH-uri, ci şi formate mai puţin uzitate, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcţional tocmai în Germania, am trecut prin multe peripeţii ca să intru în posesia lui – are 25 de kilograme. Funcţionează perfect, chiar dacă e fabricat în anii ’80. Am mai luat şi un Betamax, tot din aceeaşi perioadă, care m-a uimit prin complexitatea mecanismelor şi claritatea cu care redă casete cu o vechime de peste patru decenii“, a mai povestit angajatul Studiourilor Buftea.

Ştefan Chiriac a dezvăluit şi că printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum „Mad Max“, „Atlantic City“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“, „Toţi oamenii preşedintelui“ şi „Duzina de ticăloşi“. „Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi «Borsalino».

Am găsit şi filmul experimental «Koyaanisqatsi», al lui Godfrey Reggio, dar şi «Şocul viitorului», al lui Alvin Toffler, trimis chiar de acesta împreună cu o scrisoare corespunzătoare de linguşire. Sunt şi filme româneşti, chiar din rândul celor «problematice», cum ar fi «Glissando», al lui Mircea Daneliuc, Ceauşeştii având în colecţie versiunea realizată pentru export, cu subtitrare în limba italiană“, spune Ştefan Chiriac.

Pe lângă filme, colecţia conţine foarte multe casete cu cascadorii auto şi moto, majoritatea de producţie americană, dar dublate în limba germană. „Tot în colecţia de casete există mult cabaret german, franţuzesc, muzică imperialistă cu videoclipuri de genul celor realizate de MTV, englezeşti şi americane, concursuri de dansuri sportive din Germania. Probabil i-au aparţinut lui Nicu Ceauşescu, ca şi casetele pentru adulţi, pentru că s-au găsit şi asemenea filme.

Citește integral în Adevărul.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu se arata nici o dovada ca erau a lui Ceausescu. Probabil era un stoc comun pentru mai multi nomenclaturisti. Ceausescu n-ar fi avut nici un interes sa tina casetele (numai pentru el) tocmai la Buftea.
    La 31 de ani de la Revolutie sa pretinzi ca ,,ai gasit” la Buftea o debara cu ,,casetele lui Ceausescu” e foarte dubios.

  2. e o prostie… ce sa faca ceausescu cu casete dublate in italiana sau germana? sau subtitrate? mai mult ca sigur nu e vorba de nicio colectie a lui ceausescu.

  3. hahahaha, finalul e apoteotic. dupa ce sustine ca e colectia dictatorului, la final, descoperitorul nostru admite ca a sarit calul si concluzioneaza ca s-ar putea sa fie colectia lui nicu ceausescu deoarece ar fi fost si filme de adulti printre casete… probabil daca gasea casete cu desene animate, spunea ca e colectia nepoatei lui nicolae ceausescu… :]]]

  4. Casete VSH? Buna gluma asta, demonstreaza ce specialisti sunt pe la studiourile Buftea.