G4Media.ro

Cea mai mare afacere a Securității comuniste: contrabanda controlată cu casete video.…

Sursa Foto: Facebook / Gabriel Avramescu

Cea mai mare afacere a Securității comuniste: contrabanda controlată cu casete video. Rolul jucat de Irina Margareta Nistor

Cea mai mare afacere a Securității comuniste a fost contrabanda cu casete video pe care o controlau complet înainte de Revoluția din decembrie 1989, arată publicația Matca Literară într-un documentar semnat de Liviu Tofan și Stejărel Olaru.

Aparentul paradox – afacere privată a Securității – se explică relativ simplu. A fost privată pentru că, la prima vedere, a aparținut unui cetățean oarecare, un „particular“, cum se spunea. Și s-a produs în locuința lui. O locuință ceva mai mare, e drept: o vilă din zona Dorobanți-Floreasca, aproape de cartierul Primăverii al nomenclaturii comuniste și la doi pași de reședința lui Nicolae Ceaușescu. Zona cea mai controlată și supravegheată de Securitate din toată țara. Și tocmai aici, sub nasul lor, afacerea privată a lui Dorel din strada Locotenent Aviator Șerban Petrescu a funcționat nestingherită ani de zile, producând echivalentul a un milion de dolari pe lună. Cum a fost posibil?

Așa îi spuneau amicii, Dorel. Pentru ceilalți era „domnul inginer Teodor Zamfir“. Uneori se recomanda singur, cu mare îndrăzneală și insolență, drept „colonelul Zamfir“. De fapt, nu era nici chiar inginer, nici prea domn și în niciun caz colonel. În schimb, era multe altele (mai ales Dorel). La bază era un delicvent și afacerist înnăscut, combinație destul de frecvent întâlnită și predestinată unei existențe de interlop (sau de politician, în democrație).

Doar că pe vremea aceea nu puteai fi mare interlop și rămâne simultan în libertate decât cu voie de la Miliție sau Securitate, respectiv în colaborare cu acestea. Sau chiar sub tutela Securității, cum a fost cazul lui Teodor Zamfir, zisul Dorel. În numita vilă, evaluată la peste un milion de lei (în epocă) și pe care o cumpărase „cu banii jos“, funcționau neîncetat, zi și noapte, aproximativ 150 de aparate videorecorder care copiau filme străine.

Asta se petrecea la mansardă, în „laborator“, cum îi spunea „patronul“. La demisol, Irina-Margareta Nistor devenea „vocea filmelor“ lucrând de zor la traducerea/dublarea casetelor originale, din engleză și franceză, în limba română.

Da, aceasta era afacerea. Cunoscută ca fenomenul casetelor video din anii 1980, adevărată manie națională într-o perioadă de privațiuni extreme, de neimaginat în zilele noastre.

Pentru cei care au deschis aparatele mai târziu, cei trei F – foame, frig, frică – sunt pecetea acelor vremuri, un watermark de neșters. Din închisoarea în aer liber numită România socialistă, cei mai mulți cetățeni puteau „evada“ în doar două moduri: fie ascultând Radio Europa Liberă, pentru informare, fie vizionând filme străine pe casete video, pentru divertisment, un fel de anesteziere. Practici clandestine amândouă.

„Gura de oxigen“, expresie aplicată Europei Libere de ascultătorii sufocați de propagandă și cenzură, s-a extins atunci asupra casetelor video. Doar că, spre deosebire de Europa Liberă, această „gură de oxigen“ nu venea de la americani, ci de la Securitate. Care o făcea în cu totul alt scop, unul pur mercantil.

Securitatea era o instituție profund coruptă. Daunele colaterale în sens ideologic nu o mai preocupau la acel moment. Securiștii se chiverniseau pentru viitor. Fenomenul casetelor video a fost, probabil, și un indicator al descompunerii regimului ceaușist.

Citește tot articolul pe Matca Literară

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ar fi meritat mai mult studiu , ”fenomenul ”. Pentru tineri, pentru cei confuzi privind acest gen de scapare organizata a sistemului …. Ati fi putut continua cu ce spune dna Nistor, beneficiari ai filmelor , despre asta. Ce credeau atunci, cum vad, cum inteleg acum toate astea….

  2. La fel și pt.benzile de magnetofon cu muzica anilor ’70 ,’80. Muzica venea adusă de piloții de pe Tarom ,ei cumpărau discurile ,matritele plecau din București în toată tara în special în centrele universitare,puteai lua matrita pt.24 de ore cu o chirie intre 25 și 50 lei.Muzica era din top 100 USA și GB…Cu cât era mai copiata cu atât se pierdea din claritatea sunetului…Cam 2 matrite de 90 minute erau „produse” pe luna…Pt.muzica luată direct de pe discuri ,albume , plăteai sute de lei pt.24h,fidelitatea sunetului era maximă.

    • iti dai seama ca nu ai nici o treaba cu muzica de atunci si cu vinilul? saracii piloti erau cocosati la cate viniluri trebuiau sa aduca numai pt discoteci. 🙂 2 matrite de 90 minute pe luna 🙂 poate, pe pamant se faceau mai multe? sute de lei pt muzica luata de pe vinil? calitate maxima? cum faceai cu „cartofii prajiti” dupa ce copiai un vinil? vezi ca top 100 ala se cheama si acum billboard.
      poate aduceau si pilotii aia niste muzica dar usor cu generalizarea.
      Sa ii spui bunicului tau ca minte. daca zici ca ai trait tu.., ai grija ca e chestie de neurolog

  3. Un videorecorder costa in jur de 60.000 lei, aproape cat o Dacie, iar un player simplu vreo 30.000 lei. In 1987 am cumparat un player second hand cu 20.000 lei si inchiriam casete cu 100 lei/24h, iar pentru a scoate banii veneau prieteni cu 10 lei fiecare si ne uitam la filme comerciale in weekend. Un bilet la cinematograf costa 6 lei dar erau filme comuniste. Inchiriam casete de la cineva important avand legaturi cu militia si securitatea (si ei inchiriau casete dar pe moaca). Da, a fost o filiera cu acceptul securitatii cu centru in Bucuresti si cu distribuire catre orasele mari din tara unde local se multiplicau in continuare casetele video.

  4. 🙂 se pare ca timpul nu iarta neuronii „cea mai mare afacere”. sau poate e dorinta de senzational?