G4Media.ro

Casa Petrescu, una dintre clădirile emblematice ale Sectorului 1, va fi achiziționată…

Sursa foto: Google Maps / Nigel Cosford

Casa Petrescu, una dintre clădirile emblematice ale Sectorului 1, va fi achiziționată de primărie şi transformată într-un centru educaţional multifuncţional

Primăria Sectorului 1 anunţă, miercuri, că una din clădirile emblematice ale Sectorului 1, casa Petrescu, situată pe Calea Griviţei nr. 115-117, imobil inclus în Lista monumentelor istorice, va fi achiziţionată de Primărie şi transformată într-un centru educaţional multifuncţional. Consiliul Local Sector 1 a votat proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliulului General al Municipiului Bucureşti împuternicirea expresă a Sectorului 1 în vederea achiziţionării acestui imobil şi realizarea acestei investiţii, relatează Agerpres.

”Una din clădirile emblematice ale Sectorului 1, casa Petrescu, situată pe Calea Griviţei nr. 115-117, imobil inclus în Lista monumentelor istorice, va fi achiziţionată de Primăria Sectorului 1 şi trasformată într-un centru educaţional multifuncţional. Consiliul Local Sector 1 a votat astăzi proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti împuternicirea expresă a Sectorului 1 în vederea achiziţionării acestui imobil şi realizarea acestei investiţii”, precizează Primăria.

Casa a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capşa, an în care proprietarul şi-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale “La Vapor”. În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul “Mercur”, apoi, în anul 1937, renumitul Magazin “Popp& Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ş.a.) şi-a deschis aici o filială.

După naţionalizare, în perioada comunistă şi la începutul anilor ’90, în această clădire a fost un magazin „Alimentara” şi o circă financiară. Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 de moştenitorii proprietarilor iniţiali. În prezent, clădirea este nefolosită şi se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

“Casa Petrescu se află în aproprierea Gării de Nord, într-o zonă uşor accesibilă, iar prin reabilitare şi reconvensie poate fi transformată într-un imobil de utilitate publică prin implicarea autorităţii publice care au competenţe în domeniu şi deţin fondurile necesare realizării unor intervenţii de asemenea amploare, aşa cum este Sectorul 1 al Capitalei,” declară primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

”Imobilul păstrează încă semnele arhitecturale specifice epocii ce a precedat cele două conflagraţii mondiale. La exterior, clădirea păstrează intacte toate elementele arhitecturale, ieşind în evidenţă detaliile decorative aplicate pe frontoanele ferestrelor. La interior, încăperile înalte cu tavane decorate spectaculos cu rozete, frize şi cornişe cu modele florale, poartă nostalgia unei serate muzicale cu invitaţi din lumea bună a Capitalei”, mai spune instituţia.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat ce planuri are administraţia locală cu acest imobil. “Prima măsură: reabilitarea/ consolidarea, ca măsură de protejare şi conservare a patrimoniului cultural-istoric. Apoi vom face aici un centru educaţional multifuncţional unde copiii care au domiciliul Sectorul 1 să-şi poată pună în practică abilităţile şi aptitudinile, unde să-şi poată transpune în mod liber şi creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-ştiinţifice, prin crearea de ateliere tematice. Vor fi create săli de studiu şi practică în parteneriat cu unităţile de învăţământ de pe raza teritorială a Sectorului 1. De asemenea, vor fi realizate spaţii comerciale/ expoziţionale în concordanţă cu istoricul comercial al imobilului şi al întregii zone. Eu am promis să salvez patrimoniul arhitectural al Bucureştiului şi încet, încet reuşim,” a precizat Clotilde Armand.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Orasele vor avea un nou ritm atunci cand administratia locala (primari + consilii locale) vor intelege ca conservarea si promovarea patrimoniului sunt investitii, iar nu cheltuieli.
    Restaurati toate cladirile vechi din Bucuresti si din toata tara si sa vedeti atunci cum viata noastra se imbunatateste si cum acestea vor atrage ca un magnet turisti. Sa nu-mi spuna mie cineva ca atunci cand viziteaza un oras din Europa occidentala cauta blocurile de sticla si cladirile noi…

    • Nu ca ar fi simplu, pentru ca se vor ivi mereu probleme legate de proprietate la astfel de cladiri desi proprietarii de drept nu au forta financiara sau vointa de a le readuce la forma initiala – cei mai multi nu ar avea nici mijloace sa le asigure intretinerea chiar daca ar fi in stare buna.
      In plus mai e si problema ca aceste cladiri, asa cum sunt concepute nu corespund dpdv al bilantului termic si trebuiesc facute niste transformari. De catre profesionisti adevarati. Care costa!!
      In aceeasi stare, poate chiar mai grava si mai la vedere, se afla blocul de vis-a-vis de Gara de Nord, care a fost hotel si avea la parter magazinul Sora. Pare ca sta sa se prabuseasca din clipa-n clipa. Renovarea lui ar crea un cadru foarte frumos in armonie cu gara…
      Poate ca i s-ar putea reda si niste functionalitati din care sa se recupereze investitia, fie ca hotel fie ca centru de afaceri. Dar cine stie ce probleme tenebroase se ascund in spatele fatadei pe care o vedem!

    • Creiere de melci. Câți turiști găsești în lume să vină până la București ca să vadă casa asta? 4? Și le rupi bilet la intrare? 2 €? Pai reparațiile costa milioane. Lăsați vrăjeala asta cu patrimoniul vostru inventat. Lăudabilă ținta doamnei, dar putem sa dărâmăm maghernita și să construim, o clădire identica pentru copii și activitățile pomenite cu mai puțini bani. Am îndoieli totuși ca ținta sunt copii. Doamna e în aceeași brigada cu domnul Nicușor Dan și o să vedeți multi bani rătăciți prin dărâmături.

  2. Inițiativa este buna și ar salva clădirea, care este într-un stadiu avansat de degradare. In București sunt sute de astfel de clădiri, care ar putea fi salvate, dar nu interesează pe nimeni, deși primăriile ar fi primele interesate ca orașul sa arate civilizat și nu că o adunătură de ruine.
    Faptul că un număr mare de clădiri din București sunt într-un stadiu avansat de degradare denotă că legea aceea care obligă proprietarul nu e buna: fie proprietarul nu are bani, fondurile necesare pentru reabilitare fiind imense in aceste cazuri, fie nu vrea sau nu poate sau nu reușește să vândă clădirea unui investitor, care, la rândul lui, nu vrea, nu poate sau nu are banii necesari pentru reabilitare.
    Soluția ieftina ar fi fost demolarea, dar daca este monument istoric, ne găsim în situația imposibilă de a lăsa monumentul sa cadă pentru că nu sunt bani de nicio parte.
    Ceea ce nu se întâmplă nicăieri pe mapamond, doar in Romania este totul posibil !
    Cum ar fi fost daca guvernul francez ar fi lăsat să cadă Versailles sau Luvrul din lipsa de bani ? N-aș putea să-mi imaginez acest lucru despre niște clădiri emblematice pentru Paris, care au supraviețuit multor secole și multor evenimente istorice: războaie civile și mondiale, doua imperii, doua restaurări monarhice și nu mai puțin de cinci republici !
    Sau daca Vaticanul ar fi lăsat Catedrala Sf. Petru in paragină și aceasta s-ar fi distrus cu tot cu picturile lui Michelangelo, Rafael, Tițian ….

    • @Nasty Vesel
      Ar mai fi ceva in legatura cu proprietarii.
      In realitate proprietarii actuali, chiar si in cazul in care sunt mostenitori de drept (nu benficiari prin cumpararea drepturilor), in afara de faptul ca situatia materiala nu le permite sa suporte cheltuielile (intre timp istoria i-a plasat intr-o alta categorie sociala decat buncii sau strabunicii lor), au pierdut interesul pentru proprietate. Dupa zeci de ani in care li s-a interzis dreptul, cei mai multi s-au obisnuit cu gandul ca nu le apartine. S-a rupt legatura de suflet, s-au instrainat de valoarea de patrimoniu.
      Multi dintre noii proprietari, care cumpara pe nimic, nu sunt nici ei capabili sa gandeasca un proiect costisitor. Cand cumperi ceva pe nimic, astepti doar sa creasca valoarea de la sine, nu investesti o valoare de nustiucate ori mai mare cand nu esti capabil sa vezi mai departe.