G4Media.ro

BREAKING: SUA trimit muniții cu dispersie în Ucraina pentru că ofensiva ucraineană…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

BREAKING: SUA trimit muniții cu dispersie în Ucraina pentru că ofensiva ucraineană merge prea încet/ Ce înseamnă și ce impact ar putea avea asupra războiului

Consilierul de securitate națională Jake Sullivan a declarat vineri într-o conferință la Casa Albă că a existat o decizie unanimă de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei. El a adăugat că Kievul a dat asigurări cu privire la modul în care va folosi munițiile și că Rusia le-a folosit pe scară largă încă de la începutul războiului.

„Rusia a folosit muniții cu dispersie încă de la începutul acestui război. Ucraina a solicitat muniții cu dispersie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești. Concluzia este următoarea: recunoaștem că munițiile cu dispersie reprezintă un risc, dar există, de asemenea, un risc dacă rușii cuceresc mai mult teritoriu”, a mai spus Sullivan.

Ulterior, într-o altă conferință de presă, subsecretarul apărării Colin H. Kahl a declarat, potrivit The Guardian, că ”SUA vor trimite muniții cu dispersie, deoarece contraofensiva ucraineană „merge mai încet decât se spera”. ”Vrem să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă artilerie pentru a-i menține în luptă în contextul contraofensivei actuale și pentru că lucrurile merg un pic mai încet decât sperau unii”, a spus oficialul din Departamentul Apărării.

Ce înseamnă muniție cu dispersie?

Munițiile cu dispersie, denumite și bombe cu fragmentație, sunt proiectile care transportă zeci până la sute de bombe mai mici, cunoscute și ca submuniții. Proiectilele pot fi lansate din avioane, lansate din rachete sau trase din tunuri ori lansatoare de rachete.

Proiectilele se deschid la o înălțime prestabilită, în funcție de zona țintei vizate, iar bombele din interior se împrăștie pe zona respectivă. Acestea împrăștie șrapnel conceput pentru a ucide militari sau pentru a doborî vehicule blindate, cum ar fi tancurile.

SUA consideră că bombele cu fragmentație s-ar putea dovedi utile în contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.

Practic, utilizarea acestui tip de muniție va oferi Ucrainei o putere de foc mult mai mare, pentru că un singur proiectil tras va putea lovi mai multe ținte – fie militari ruși, fie echipamente militare. Puterea de distrugere e mult mai mare decât în cazul muniției clasice.

Cum explică oficialii americani decizia crucială

Jake Sullivan a explicat decizia de trimitere a muniției cu dispersie în Ucraina, spunând că se va trimite o versiune care are o „rată de ratare” redusă, ceea ce înseamnă că mai puține dintre bombele mai mici nu reușesc să explodeze.

Proiectilele neexplodate, care adesea acoperă câmpurile de luptă și zonele civile populate, provoacă decese neintenționate.

„Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare a civililor din cauza munițiilor neexplodate”, a declarat consilierul pentru securitate națională. „Acesta este motivul pentru care am amânat decizia cât de mult am putut. Dar există, de asemenea, un risc masiv de vătămare a civililor dacă trupele și tancurile rusești cuceresc mai mult teritoriu ucrainean și ucid mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie. Acest lucru este intolerabil pentru noi”, a spus oficialul de la Casa Albă.

Human Rights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu fragmentaţie care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Rights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean, relatează Reuters, citată de Agerpres .

Human Rights Watch a făcut apel atât la Rusia, cât şi la Ucraina, să nu mai utilizeze aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le mai furnizeze.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional care interzice aceste arme, care în mod tipic se divizează într-un număr mare de bombe mai mici într-o zonă întinsă şi pot provoca moartea civililor timp de luni de zile sau chiar ani după aceea. Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat luna trecută că muniţiile cu fragmentaţie ar fi utile pentru Ucraina în respingerea forţelor ruse, dar a precizat că livrarea acestora către Kiev nu a fost aprobată încă din cauza restricţiilor Congresului şi a preocupărilor din partea aliaţilor.

Ucraina a lansat rachete cu muniţie cu fragmentaţie în zona oraşului ucrainean Izium controlat de Moscova anul trecut după ce Rusia i-a invadat teritoriul, susţine Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă.

Atacurile ucrainene au provocat moartea a cel puţin opt civili şi rănirea a cincisprezece la Izium, susţine HRW.

Organizaţia a informat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu fragmentaţie a ucis zeci de civili în Ucraina, în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a documentat utilizarea unor astfel de bombe de ambele părţi.

„Muniţiile cu fragmentaţie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să facă acest lucru timp de mulţi ani”, a declarat într-un comunicat Mary Wareham, directorul HRW responsabil pentru armament. „Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să înceteze să obţină mai multe astfel de arme care ucid nediscriminatoriu”, a adăugat ea.

Guvernul ucrainean a îndemnat membri ai Congresului SUA să facă presiuni asupra administraţiei SUA a lui Joe Biden pentru a aproba livrarea bombelor cu fragmentaţie pentru Ucraina, notează Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Are dreptate HRW, astfel de arme nu ar trebui folosite.
    Dar deși sunt interzise în alte tari, sunt permise în Ucraina și Rusia.
    In plus, cum se face ca HRW se trezește sa deplângă pericolul acesta potențial pentru civili și nu zice nimic de Rusia care bombardează și masacrează civili ucrainieni zilnic?

    • Asa e, dupa unii numai Rusia trebuie sa aiba dreptul sa le foloseasca (si le foloseste deja) in Ucraina. Nu?

    • Păi cam da. Bine că americanii și-au dezvoltat o gena aparte de cele europene.

  2. rusia le foloseste deja de un an jumate in ucraina de ce nu ar fi normal sa i se raspunda cu aceeasi moneda ,nea florine , ia zi matale?

  3. Nu am citit asa mult despre minele cu care rusii au impanzit estul si sudestul Ucrainei. Teritoriul ala este oricum deja un pericol pentru locuitori. In plus Ucraina nu are superioritatea aeronautica Occidentala, deci nu cred ca i se pot aplica aceleasi criterii de evaluare a stilului de lupta. Ca de obicei, hipiotii dezbat pe langa.

  4. Deja ambele parti folosesc munitie cu dispersie in Ucraina .Si aceasta munitie o sa schimbe soarta contraofensivei asa cum au schimbat-o si tancurile Leopard care in proportie de 13% au fost distruse daca ne luam dupa ziarul Berliner Zeitung citat pe la A3 CNN care e Pro Ucraina 100%.

    • Chiar și dacă 13 tancuri germane au fost distruse nu poți sustine că este o dovadă a geniului ingineriei rusești, ucrainienii au distrus mii de blindate, sute de tancuri rusești până acum.

  5. @Marionette Problema e ca la ucrainieni fiecare tanc occidental distrus conteaza daca tinem cont ca mai toate statele occidentale s-au cam chinuit sa stranga leopard-urle .,Si altele nu prea mai au ca stocurile armatelor din UE nu sunt pline .Franta de exemplu are doar 400 de tancuri moderne Leclerc care sunt pastrate pentru ea..Si turneul european al d-nului Cersenski care s-a facut pentru a strange arme dovedeste ca situatia nu e prea roza pentru Ucraina .

    • Daca situatia nu e prea roza pentru Ucraina, atunci pentru rusia care e nevoita sa foloseasca tancuri de prin 1950 si pusti de pe la 1800, si pierde zilnic teren, cum e? In momentul de fata se estimeaza ca Ucraina detine mai multe tancuri decat rusia. Ai vazut ca n-au avut ce sa scoata rusii ca sa apere Moscova de Prigojin? Sapau autostrazile ca disperatii ca sa-l opreasca. Asta e situatia marii rusii. Ucraina trebuie sa primeasca tot ce cere pentru a demilitariza complet rusia, ca nu mai aiba capacitatea sa ameninte securitatea Europei multa vreme de acum inainte.

  6. @ vlad – Asa se scapa de armamentul vechi…Desi e grav ca Ucraina care primeste tehnica militara occidentala nu reuseste sa iavanseze repede in faimoasa contraofensiva care e in desfasurare.