G4Media.ro

Camera Deputaţilor a respins proiectele de modificare a Codurilor penale iniţiate în…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Camera Deputaţilor a respins proiectele de modificare a Codurilor penale iniţiate în timpul guvernării PSD / Stelian Ion: “Fiat Justitia, ne pereat mundus”

Camera Deputaţilor a respins, marţi, în unanimitate, proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală iniţiate în timpul guvernării PSD şi care au fost declarate neconstituţionale prin decizii ale CCR, transmite Agerpres.

Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, USR şi preşedintele României depunând sesizări de neconstituţionalitate. CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi – în raport cu legea fundamentală şi cu unele directive ale Uniunii Europene.

Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizată CCR de către PNL, USR şi preşedinte, Curtea admiţând obiecţiile.

O procedură similară a fost parcursă şi de proiectul pentru modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Alexandru Badea, a afirmat că aceste proiecte sunt „calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea”.

„Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau. (…) Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat”, a spus Badea.

El a adăugat că reprezentanţii PSD din Comisia juridică au fost împotriva respingerii acestor proiecte.

Deputatul USR PLUS Andrei Lupu a spus că aceste legi nu ar fi trebuit să existe, fiind adoptate într-o comisie care nu ar fi trebuit să existe, referindu-se la Comisia pentru elaborarea legilor justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache.

„Începem acest mandat reparând, în loc să construim. Avem de discutat astăzi despre celebra comisie a domnului Iordache. (…) Ce a făcut domnul Iordache încalcă principii de drept elementare”, a adăugat acesta.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că aceste iniţiative legislative nu sunt „nici pe departe rodul unei singure minţi”, ci fac parte „dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru întreaga societate”.

„PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiţiei şi altele cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de acţiune. Am o întrebare retorică adresată celor care au semnat această iniţiativă legislativă, cel mai important coiniţiator este în afara partidului: vă mai doriţi să protejaţi infractorii, sau cetăţenii?”, a transmis Cupşa.

Deputatul PSD Alfred Simonis a anunţat că PSD este pentru respingerea acestor proiecte.

„Uitaţi-vă în băncile PSD şi vedeţi că toţi aceia care au fost iniţiatori ai acestor modificări nu mai sunt în bănci. O parte importantă a reconstrucţiei este şi reparaţia. (…) De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii.

El a spus că mai mulţi reprezentanţi ai USR şi PNL au probleme cu justiţie, printre cei pe care i-a enumerat în acest sens fiind Dan Barna, Bogdan Olteanu, Costel Alexe.

„Dacă nu ieşim din logica de a ne acuza unii pe alţii pentru ce au făcut alţii, nu vom putea face nimic. (…) Dacă ne acuzăm unii pe alţii, nu vom rezolva nimic”, a adăugat Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a făcut și un scrut istoric al modificărilor aduse de PSD celor două Coduri penale. În legislatura 2016 – 2020, Stelian Ion a fost cel mai vocal membru din comisia condusă de Florin Iordache, unde au fost aoperateuse modificările controversate la legile justiției și la Codurile penale.

Postarea lui Stelian Ion pe Facebook

Scurtă istorie:

– 4 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului penal;
– 19 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului de procedură penală;
Ambele – nişte calamităţi juridice, făcute după gustul şi interesul unor indivizi care, desi erau la putere, trăiau cu spaima că vor răspunde în faţa justiţiei pentru fărădelegile lor. Ne-au impus atunci aberaţia toxică a unor legi strâmbe, în folosul infractorului care trebuie protejat mai abitir decât victima. Ar fi trebuit denumite Codul Penalilor şi Codul pentru Protecţia Penalilor.
– 23 martie 2021: cele două legi care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor sunt respinse de Camera Deputaţilor, for decizional.
După mai bine de doi ani, produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi.
Astăzi am făcut cu adevărat #dreptate.
“Fiat Justitia, ne pereat mundus” (Să se facă dreptate ca să nu piară lumea – Hegel).

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Vad proiecte initiate de catre PNL pe ordinea de zi din 2019 si nu fac nimic cu ele.
    Inca se mai „lupta cu psd”
    da’ pe noi cand nu ne mai storc de bani?
    e vorba despre PL-x nr. 33/2019

  2. Et mumu alfred simions and co .

    • „De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii.”
      Câtă ipocrizie pe infractorul ăsta de la Psd, după ce a votat cu 2 mâini toate mizeriile lui Ciordache și Dragnev

  3. Rahat pe perje!
    Alte legi sunt esentiale acum?
    Legea Pensionarii persoanelor cumularde care capusesc statul de 100 miliarde lei anual!
    Guvernul a facut-o de oaie cu O mie si una de exceptii si voi o amânări la dezbatere!
    Rahat pe perje se cheamă activitatea Parlamentului astăzi!
    Ei continuă lupta cu pzd!😄😄