G4Media.ro

Broșură ANAF destinată taxării criptomonedelor / Cum se impozitează, de la ce…

sursa foto: Pexels

Broșură ANAF destinată taxării criptomonedelor / Cum se impozitează, de la ce sumă, cum se depune declarația și când se plătesc taxele la stat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei o broșură în care se explică toate detaliile legate de impozitarea câștigurilor obținute în urma tranzacționării criptomonedelor.

Potrivit ANAF, veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile şi le sunt aplicabile „veniturilor din alte surse”, iar impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, ”determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei”.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

”Contribuabilii care realizează venituri din alteVsurse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curentVvenituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară”, se arată în document.

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Broșura ANAF cu informațiile esențiale legate de taxarea criptomonedelor poate fi consultată AICI.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Dar daca nu depui declaratie, cum te taxeaza ANAF-ul la cryptomoneda?

    Intreb pentru un prieten.

    • Simplu. In cativa ani vor fi suficient de avansate sistemene informatice si la noi pentru a detecta venituri prea mici in raport cu cheltuielile. Si cineva va face o verificare manuala, va calcula cat ai incasat venit ilicit (nu conteaza de unde), iar diferentele de plata de impozite, plus amenzi si dobanzi la amenzi si dobanzi la dobanzi (nesimtite) vor trebui platite. Ca in tarile occidentale, unde daca esti prins…

    • Exchange-urile sunt reglementate deci in momentul cand retragi in valuta fiat teoretic poate stii si anaful.
      Daca tii bani blocati in blockchain nu au cum sa tie daca ai facut profit sau nu sau cat…cel putin momentan.insa aici apare situatia explicata de colegul tiberius mai sus.
      Oricum in principiu mie personal plata cas si cei 10% la 12 salarii minime castigate mi-se pare ca seamana putin a japca mai ales daca mai platesti deja acele taxe i cazul in care esti deja angajat

    • @naiv
      ia-ți liniștit: elicopter yacht farfurie zburătoare pempărși tesla satelit de la chinezi excursii pe marte – orice, că până la

      „simplu in cativa ani vor fi suficient de avansate sistemene informatice si la noi pt a detecta”

      or sa ruginească.
      așa că stai liniștit și fă-ți treburile cu cripto că mai trece apă pe Dunăre dacă-i așa cum spune antevorbitorul

    • Sigur vor fi asemenea aplicații.
      Problema e că sunt niște exemple evidente prin politica și showbiz pentru care nu îți trebuie sisteme avansate ca să vezi că nu își plătesc impozitele.
      Sistemele vor fi, ca și impozitele, pentru muritorii de rând, care câștigă din crypto sume de ordinul sutelor.
      Oricât ar încerca unii sa scape de abuzurile bogaților, tot sub bocancul lor ajung, mai devreme sau mai târziu.

  2. Am 100 bitcoin cumpărați la început când era ieftin dar nu am vândut nimic. Trebuie să plătesc impozit pe creștere?
    Daca cineva știe să lase mail de contact, am 70 de ani și un nepot m-am ajutat să cumpăr dar l-am îndepărtat pentru că e băgăcios cum sunt majoritatea milenialilor.

    • Muta-te in Portugalia sau alta tara europeana cu impozit zero pe crypto, asteapta sase luni, muta-ti rezidenta fiscala acolo apo i retrage banii linistit. A doua zi vino inapoi in tara cu bani cu tot, sunt luati perfect legal.

  3. Asa, si cu banii ce fac? Le dau la pensii speciale?

  4. ANAF-ul uita ca poti plati in crypto 🙂 Tranzactia nu are loc in monede fiduciar, ANAF sa ma pupe.

  5. ANAF In loc sa incurajeze, taxeaza.

    • Atata stie, atata poate statul romanistan.

  6. Mai se da motiv la vreo 200.000 de romani sa emigreze: in Germania nu platesti niciun impozit daca nu vinzi moneda 12 luni, iar in Portugalia nu se impoziteaza.
    Asa ca, daca ai profit 100.000 de euro, te multi in Portugalia si … statul roman ramane cu statistica.