G4Media.ro

Majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor începând cu acest…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor începând cu acest an au fost reintroduse în lege / Decizia a fost luată în comisiile de specialitate, urmează votul în plenul Parlamentului

PSD a reintrodus miercuri în lege majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie, precum și creșterea salariilor profesorilor din acest an, amendând astfel ordonanța de urgență de rectificare a bugetului adoptată luna trecută de Guvernul Orban, prin care majorarea pensiilor fusese redusă la 14%, iar creșterea salariilor profesorilor fusese amânată pentru anul viitor.

Amendamentele au fost adoptate în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca actul normativ să fie supus votului final în plenul Parlamentului.

Astfel, PSD a propus și a obținut votarea abrogării articolului 42 din ordonanța de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1.442 lei, în loc de 1.772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut. Cu alte cuvinte, în Comisii a fost aprobată revenirea la majorarea cu 40% a pensiilor, în loc de doar 14%, cum decisese guvernul.

Deși parlamentarii PNL și USR s-au opus, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi ”pentru”.

De asemenea, tot în comisiile de buget-finanțe a fost aprobată și creșterea, începând cu acest an, a salariilor profesorilor, deși guvernul amânase majorarea lor pentru 1 septembrie 2021.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Concret, se majorează sumele repartizate UAT-urilor cu 1 miliard de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Parlamentarii au alocat, de asemenea, o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, sumă destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Comisiile reunite de buget-finanțe au adoptat și raportul de admitere a ordonanței de rectificare cu aceste modificări, urmând ca zilele următoare actul normativ să fie supus votului plenului Parlamentului.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. să le crească, ne lăudăm de atâția ani cu creștere economică și vrem o românie educată, în schimb prețurile cresc mai rău ca salariile

    • pe banii cui se fac aceste mariri ?

    • Omul batracian:
      Stai sa vezi inflatie dupa cresterea asta …

      PS…daca va ramane asa !

    • Pomeni electorale, reteta clasica de 30 de ani incoa’, nimic nou sub soare. E ok sa le dea 40%, si-au facut bine socotelile. La cum arata sistemul de sanatate, mai omoara coviduletul din ei si per total o sa fie tot p-acolo.

    • @Mircea un trai decent înseamnă pomană electorală???

      Primim bani de la UE, sa-i pompeze in investiții, in ateprenorii români

    • Guvernul are dreptate, cand spune ca nu sunt bani.
      Dar, guvernul ce a facut ca sa fie bani, ce a facut ca sa poata majora pensiile cu 40, cum spune legea ?
      Guvernul nu a facut nimic, dar spune ca nu sunt bani.
      A risipit bani pe contracte fara licitatie pentru masti neconforme si pentru aparate defecte, la preturi astronomice.
      Bineinteles ca daca nu faci nimic, nu sunt bani.
      – Au desfiintat sau au impozitat pensiile speciale, nemeritate si nesimtite ?
      – Au redus salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE etc ?
      – Au desfiintat indemnizatiile falsilor revolutionari ?
      – Au desfiintat indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri) ?
      – Au desfiintat subventinarea de la buget a partidelor ?
      – Au desfiintat finantarea asa-zisei case regale ?
      – Au desfiintat Institutul Tapului Levantin ?
      – Au redus masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica ?
      – Au confiscat averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse) ?
      Dupa ce vor lua toate aceste masuri, plus altele, vor putea spune ca tot nu ajung banii pentru majorarea pensiilor cu 40%.
      Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate cu 40%.
      Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
      Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
      Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
      Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
      Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%.
      Ministrul finantelor a spus ca a prevazut bani in bugetul aprobat, pentru majorarea pensiilor cu 40%.
      Au mintit, au deturnat banii sau i-au furat ?

  2. Nimeni nu ne va imprumuta pentru asta

  3. Fie nu se fac investitii, fie cresc inflatia , fie maresc taxele celor ce muncesc

    • Toate trei, ca sa nu se mai ridice Romania de jos niciodata.

      Asta merita romanii, fiindca au dat tara PSD-ului.

  4. Vor plati copiii copiilor nostri jaful fiscal

    • Daca imi este permis , as dori sa precizez , ca incepand din 1990 datoria Romaniei si refinantare Romaniei , a fost platita de cetateni , asa este sistemul .

  5. Cu o singura conditie, daca asta genereaza infatie bagam tot PSD ul la racoare pe motiv de subminarea economiei?

    Totusi am o nedumerire.
    Cine face programul de guvernare si cine e responsabil de buget, guvernul sau parlamentul?

    Adica pe cine tragem la raspundere dsca merge prost Ca astia maine viteaza cresterea salariilor cu 300% asa for fun.

  6. Era corecta abordarea guvernamentala cu marirea in etape , asa ne asteapta niste preturi de te doare capul si o inflatie la fel .

    • Logica PSD e ca votantul va vedea ca are 1400 ron pensie in loc de 1000ron dar nu va face legatura cu preturile crescute la raft. Csf, ncsf, asta e rezultatul lipsei educatiei si a saraciei in care Partidul a tinut tara de 30 de ani. Profesorii si pensionarii primesc bani pe criteriul „pai sa nu ne cinstim noi profesorii si pensionarii ?? „- intrebare la care politicul din Romania se codeste sa raspunda transant si sincer, in afara de USR si alte cateva personaje autonome. Primarii primesc bani pentru ca oricum sunt 80-90 din localitati in faliment ireversibil….asta e macroeconomie a la Olguta Vasilescu. Daca ii scuturi bine eventual vor scoate din ei un argument obosit gen „banii se vor intoarce in consum”.

    • Sa vedeti ce o sa ii doara capul pe foarte multi dintre cetatenii Romaniei , apreciez ca dupa ce PNL-ul va forma guvernul , vor aplica o politica indreptata impotriva cetatenilor simplii , cum a fost in perioada 1996-2000 , si respectiv in perioada 2010-2013 .
      Eu mi-am luat-o de la criminalul basescu ,si mi-am luat talpasita de 10 ani , din colonia periferica Romanica .

    • @a310 :
      In 2010 a fost o grava criza economica mondiala.
      Criza economica mondiala a fost dublata la noi de efectele devalizarilor si dezechilibrelor provocate de fostele guvernari psd si pnl.
      Toate tarile au luat masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune.
      Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati.
      Masurile adoptate de Guvernul Boc au fost analizate in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au adoptat cele mai bune solutii. Dovada a fost ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica.

  7. Fac praf bugetul pentru ca oricum stiu ca anul viitor nu o sa mai aiba majoritate parlamentara si nici guvern,or sa stea frumos in banci in opozitie aratand cu degetul viitorul guvern ca din cauza lor scade ratingul de tara,imprumuturi la dobanzi mari etc si se pregatesc frumos peste 4 ani sa vina iar la guvernare,la fel ca in 2012 dupa criza.Asta e stilul PSD,submineaza tara cand stiu ca urmeaza sa nu mai fie la butoane,iar la urmatoarele alegeri se dau drept salvatorii patriei.

  8. Va fi contestata la CCR si CCRse va exprima dupa 1 ianuarie 2021 , acum sunt in concediu de boala prelungit

    • ARTICOLUL 138 (5) Constituție – Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.
      Au solicitat Fisa Financiara de la Guvern inainte de a introduce amendamentele? Nu cred!
      Pica la CCR in mod sigur!

  9. Sa nu uitam de unde am inceput: m..e P$D!

  10. intrebare pentru PSD – cam in ce secol veti sustine in parlament, cu aceeasi persistenta, un program de investitii in autostrazi si cai ferate, de exemplu ?

    ce glume am in mine.

    • Ati spus bine secol,in niciun caz in acesta! Cui îi pasă de investitii votul sau iasă,ca in Venezuela unde petrolul era monedă de schimb,până au dat faliment si inflatia a ajuns înspăimântător de mare,asa ca până la colaps nu mai e mult,dar cine gândește,toti visează la cașcaval,nou ne alegem cu găurile! !!

  11. Daca imi este permis , as dori sa precizez , ca incepand din 1990 datoria Romaniei si refinantare Romaniei , a fost platita de cetateni , asa este sistemul .

  12. Ne-am dus pe pwla…

  13. Este o MARE RUȘINE ! PSD a mințit atunci când a cerut majorarea pensiilor cu doar 40% și a cerut DUBLAREA ALOCAȚIILOR ! Ce au pensionarii de nu merită DUBLAREA PENSIILOR ? ZI CIOLACU CE AU PENSIONARII, CHIAR TREBUIE SĂ MOARĂ DE FOAME BĂTRÂNII ! NU VĂ E MILĂ DE PĂRINȚII NOȘTRI ? CE ERA DACĂ PENSIILE ERAU DUBLATE ? RUȘINE PSD !!! RUȘINE !!! PENSIILE TREBUIAU DUBLATE ȘI AȘA SUNT MICI … A ȘI SĂ NU UITĂM ..PENSIONARII AU MUNCIT PENTRU PENSII, DE CE SĂ NU FIE DU BLA TE . DE CE ? RUȘINE CIOLACU RUȘINE PSD !!!!

  14. Sa vedeti ce o sa ii doara capul pe foarte multi dintre cetatenii Romaniei , apreciez ca dupa ce PNL-ul va forma guvernul , vor aplica o politica indreptata impotriva cetatenilor simplii , cum a fost in perioada 1996-2000 , si respectiv in perioada 2010-2013 .
    Eu mi-am luat-o de la criminalul basescu ,si mi-am luat talpasita de 10 ani , din colonia periferica Romanica .

  15. Sunt tanar contribuabil la stat. Platesc f multe taxe si sunt de acord ca ele sa mearga la pensionari. Pt ca parintii nostrii sunt pensionari. Deci nu va mai smiorcaiti ca toti ajungem acolo.

    La munca!

    • Nu mai bine îți ajuți tu părinții cu bani direct, așa cum au făcut și ei când te-au crescut? Nu e mai simplu așa decât să-și bage statul mâna în buzunarul tău și să se piardă banii cine știe pe unde?
      40% e ENORM, mai ales ținând cont de criza care se apropie! Spune-i cuiva care dă faliment sau care a rămas șomer să nu se smiorcaie, dar în față, nu pe net 🙂

    • Foarte bine. Da-le tu la.parintii tai si apoi iesi afara din casa si intreaba-te de ce o sa avem.drumuri din noroi, cladiri care stau sa cada, mor toti in spitale si scoala va scoate dobitoci . Apoi de ce vor cadea tori in saracie mizerie alcoolism, etc.

  16. „Dupa mine, potopul”, ar fi zis una, o marchiza de Pompadour.
    Asa zic si eu. De ce sa nu fiu de acord? Daca poporul i-a votat pentru ca au promis pensii mari, eu de ce sa nu fiu de acord? Nu am urmasi in tara care sa sufere consecintele. Sa le sufere urmasii celor care i-au votat, dar si ai celor care au stat acasa.

  17. Bai nu realizeaza nimeni ca salariile bugetarilor sunt peste 5000 ron in medie? si la privat media e in jur de 2800 ron? Tot la bugetari se aplica cresteri? Salariul minim nimic nimic?

    • Ca principiu: nu ar trebui sa existe salariu minim impus de lege. Negocierea salariului se face in functie de competente.
      Ca realitate in Romania: salariul minim este enorm de mic, iar salariul mediu din privat este la fel de mic fata de cel de la bugetari. Asta aduce socialismul, redistribuiri ale banilor de la fraieri la destepti.
      Planul meu este ca in 5 ani sa ma car din tara asta de cacat. Pana atunci pun stampila pe USRPLUS, ei sunt ultima speranta pentru schimbare in bine pe termen lung pana apar altii si mai buni (slabe sanse).

  18. Creșterea pensiilor sau a salariilor nu trebuiesc făcute artificial de Parlament, ele trebuiescu făcute doar atunci dacă economia României crește. În momentul în care economia crește automat fără intervenții artificiale cresc și pensiile sau salariile.
    Dacă se v-a întâmpla să treacă legile astea să nu se plângă nimeni că peste un an vom avea inflație de 50% poate mai rău.

  19. RUȘINE PESEDE !!! CERI DUBLAREA ALOCAȚIILOR ȘI NUMAI 40% LA PENSIONARI ? SĂ TE VOTEZE COPIII !!! Ce a ajuns țara asta să moară bătrânii de foame ? Auzi acolo pensii speciale la toți torționarii comuniști , dublarea halocațiilor și NUMAI 40% la buneii noștri ? 2500 EURO ÎN PLIC pentru nunta pesedeilor și la pensionari ..NUMAI 40% ? O găleată cu făină , un kg de zahăr și un litru de ulei odată la 4 ani cu 1 zi inainte de votare ? Numai atât poate FESENEU ? Rușine PESEDE !!!!!!

  20. 1 euro=7 lei. Sau sunt optimist? 8 lei…!?

    • Ești în eroare mare!

    • Ba sunt in…oroare, pentru ca stiu ca economia e in pragul colapsului si doar o minune ne mai poate salva de o criza economica mult mai dura ca cea din 2009…
      PS. Cu totii meritam mai mult, dar asta nu inseamna ca trebuie sa gandim in stilul ”dupa noi, potopul !”…

    • Ești în amândouă!
      N-ai cum să calculezi în acest moment o valoare pentru viitor, care depinde de o grămadă de variabile economice, financiare, politice și geopolitice!
      Cel mult poți paria, dar riscul este enorm!
      Oricum, dați fiind câțiva indicatori, câteva previziuni, conjunctura europeana și mondială, plus o marjă bună de eroare, într-un an leul nu se poate devaloriza cu mai mult de 15-20!
      Deci, nici 6 lei nu poate ajunge.

  21. Haideti cu banii pentru pensionari si copiii!!!! Nu mai conteaza din partea carui partid vine initiativa!
    Din moment ce, ca reprezentata a unui startup nou infiintat, n-am vazut niciun fel de sprijin de la actualul guvern pe timpul pandemiei, macar sa vad ca zecile de miliarde de euro luate pe datorie ajung la pensionari, profesori si copiii!!!,, nu la firmele din cercurile decidentilor, ca sa-mi creeze mie competitie neloiala pe piata.

    • sunt bani dato aiurea care nu produc nimic decit hiperinflatie si marirea consumului de hirtie igienica .

    • m, ești convins că majorarea pensiilor publice îți produce ție hiperinflatie?!
      Fără această majorare de ce ai avut hiperinflatie, că doar nu ești copil să crezi ca inflația e între 2 și 3 la sută, cum zice INS sau Guvernul?! Să nu-mi motivezi cu pandemia, ca mă enervezi!

    • @M, cresterea pensiilor cu 40% si a alocatiilor (nu mai stiu cu ce procent trebuia sa creasca, ca n-am copiii), nu este exagerata incat sa denatureze semnificativ piata! In principiu au in spate indicatori macroeconomici si alti factori de influenta.

      Mai mult, conform Legii nr. 263/2010 (actualizate) privind sistemul unitar de pensii publice, Art. 102, alin (2): „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.”

      Din calculele pe care le-am facut pe seturile de date statistice preluate de pe INSSE, rezulta ca pentru 2020 punctul de pensie trebuia sa creasca cu ~30%!!
      Va invit sa faceti si dvs. calculul sa va lamuriti ca pensionarii au fost tepuiti.

    • IT-isto, eu am făcut acest calcul acum vreo lună și mi-a rezultat 31,2%.
      Prin ce au făcut mizerabilii de guvernanți cu 14%, fiecare pensionar public a pierdut 55% din pensia pe una dintre lunile anului 2020. Acesta reprezinta și prejudiciul invocat de mine în procesul deschis împotriva Guvernului.

    • @Radulescu Marcel – Da, stiu. Am mai schimbat comentarii acum 8 zile la alt articol.

  22. BA NU DEGEABA TE CHEAMA ANTON.
    UNDE VEZI TU CA SE VORBESTE DE CRESTEREA SALARIILOR BUGETARILOR.DOAMNE CA MULTI IDIOTI MAI SUNT PE AICI…

  23. IT-isto, eu am făcut acest calcul acum vreo lună și mi-a rezultat 31,2%.
    Prin ce au făcut mizerabilii de guvernanți cu 14%, fiecare pensionar public a pierdut 55% din pensia pe una dintre lunile anului 2020. Acesta reprezinta și prejudiciul invocat de mine în procesul deschis împotriva Guvernului.