G4Media.ro

BREAKING Impozitarea cu 85% a pensiilor speciale este neconstituțională, a decis CCR…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

BREAKING Impozitarea cu 85% a pensiilor speciale este neconstituțională, a decis CCR / Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi

Curtea Constituțională (CCR) a decis marți, cu unanimitate că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei este neconstituțională, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, obiecția de neconstituționalitate a fost admisă în totalitate, iar legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei.

”S-au constatat încălcări flagrante la modul în care s-a stabilit suprataxarea pensiilor speciale”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

UPDATE Comunicatul transmis de CCR:

  • În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Săptămâna trecută, Curtea amânase pentru a patra oară o decizie în această speță, tergiversată încă din luna iulie.

Potrivit surselor G4Media.ro, judecător raportor în acest caz a fost fostul șef al Secției Speciale de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan.

Camera Deputaților a adoptat pe 17 iunie, în calitate de for decizional, legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85%, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor.

Potrivit legii, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Astfel, actul normativ prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale, după cum urmează:

  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare;
  • pensii militare prevăzute de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare (militari, polițiști, jandarmi, agenți din penitenciare, servicii secrete);
  • indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene);
  • indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român prevăzută de Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.

Sesizările împotriva acestei legi au fost depuse la CCR de către Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, cea de-a doua pe 30 septembrie, a treia pe data de 4 noiembrie, iar cea de-a patra – pe 8 decembrie.

În sesizarea sa, Renate Weber a explicat că a atacat la Curte supraimpozitarea pensiilor speciale deoarece consideră că beneficiarii acestora ar fi astfel discriminați.

”Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, a susținut Renate Weber.

”Suntem, de fapt, în fața unei mari ipocrizii, pentru că din toate luările de cuvânt de ieri, atât din partea politicienilor, cât și din partea jurnaliștilor, toată lumea aștepta să vadă ce spune CCR. De parcă toți știau că e o problemă neconstituțională, dar așteptau din partea Curții să spună asta”, a mai adăugat Weber.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

131 comentarii

  1. Pai normal, au trecut alegerile de aceea nu au dat rezoluția înainte. Interese mafiote și la astia

    • Doar n-o sa-si taie singur craca de sub picioare,nicio surpriză,legea pensiilor speciale a fost in așa fel ticluita „încât va fi vesnic inatacabila si neschimbată!

    • Īn românica, toți suntem egali.
      Doar că unii, sunt mai egali decât ceilalți.

    • CCR = Mafie. Caracatita care a pus stapanire pe interesele tarii

    • UNANIMITATE. Si mora si pivnicerasa si dorneanu si lidia stanciu si geani stan si deliorga si ungurul si romanul infatiti in venituri de jumate de milion de lei anual.

    • Mi-a placut aia cu discriminarea: „pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminati”. Adica e fain-frumos cand discriminezi pensionarii speciali cu pensii grotesc de mari, dar cand ii discriminezi si cu impozit mare, aia e discriminare maxima.
      Oricum, eram sigur ca se va ajunge la asta. PSD a facut legea in asa fel incat sa fie respinsa. Doar nu erau sa puna niste impozite rezonabile. A trebuit sa pluseze cu 85%. Bine ca n-au pus 105%, adica sa vina cu bani de acasa.
      Solutia e foarte simpla, dar politicienii se codesc s-o aplice: Impozit pe ORICE pensie mai mare de 10000, peste acea suma. Ca 99,5% afecteaza doar pensiile speciale. Si ca sa nu afecteze si pe altii mai pun o chestie cu impozit la sume mari unde stagiul de cotizare e sub 25 de ani. Ca aia sigur sunt specialii.

    • Sunt INDIGNAT.
      Nu se poate o bătaie de joc mai mare la adresa tuturor românilor.
      Suntem blestematicu acest CCR.

  2. Fain.

    Pe cand plafonarea ajutorului de crestere a copilului, este constitutionala.

  3. Neconstituțională este existența pensiilor speciale nesimțite.

  4. UITATI-VA LA EI
    DIN CAUZA LOR SI A PENSIILOR SPECIALA SUNT OAMENI IN ROMANIA CU PENSIE MINIMA DE 800 DE LEI.
    OAMENI CU 40 ANI VECHIME SI PENSIE 1400 LEI
    DIN CAUZA LOR PENSIILE NU POT FI MARITE LA 40%
    NU SUNT BANI PENTRU MILIOANE DE PENSIONARI DAR SUNT BANI DE PENSII SECIALE.

    RUSINE.

    • ciolos si guineea ghinea cand renunta la pensia speciala de la UE?

    • CCR este o CĂPUȘĂ de care țara asta trebuie sa scape rapid altfel nu ajungem nicaieri.

    • @marinica fix ciolos si ghinea sunt de vina pentru tot ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani
      si ce treaba are pensia de la UE cu aia din Romania?

    • uita-te la tine.. din cauza prostiei si incompetentei celor ca tine sunt si altii si o sa fi si tu cu pensia minima de 800 de lei, care si aia e oricum o forma jegoasa de furt in forma continuata.
      daca va ducea capu” catusi de putin, va asigurati singurei veniturile la batranete, dar voi, gunoaielor, votati co 2 maini pe stampila sa ia statu cu japca banii altora si sa vi-i dea voua.

  5. Băi, PNL,
    Băi, USR,
    Puneți, Dracu’, osul la treabă și scăpați-ne de căpușele astea, de vampirii ăștia de la CCR…!

  6. Când e vorba ca unii să-și păstreze privilegiile se găsesc întotdeauna soluții.

  7. Si ce mult s-au scremut…

  8. Quelle surprise. Toti judecatorii ar fi trebuit recuzati pentru ca beneficiaza de acea mita deghizata in pensie.

  9. Cand vad poza cu valer dorneanu intru VESNICIE pus In CAPUL TREBII, Ma apuca asa un dor de duca…-se…,
    uite, din cauza unora ca ASTA, stam cum stam, INCREMENITI IN PIXUL UNOR SICOFANTI….dom’ dorneanu, cauta in dex..ah, da’ sigur n-ai auzit nici de asta..nu, nu e vina ta, e vina celor ce te-au pus acolo pana la sfarsitul vremilor….

    • Sa va fie rusine nesimtitilor.Cat tupeu pe voi sa spuneti ca este neconstitutional sa impozitati pensiile speciale.Pai idiotilor si voi luati pensii speciale daia este neconstitutional.Imi este scarba de voi putori ordinare.Si parintii si bunicii nostrii au niste pensii de mizerie.Toti ar trebui sa va dati demisia nu aveti ce sa cautati acolo ,voi nu aparati oamenii voi va aparati interesele voastre

  10. Pai sa-si afecteze veniturile? Nu se poate. Ca sa nu supere psd-ul si sa le taie pensia au au fost dispusi sa incalce drepul la sanatate (constitutie Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii) si vrei sa se incurce ei cu o impozitare acolo.
    Cred ca singura solutie e sa se scada valoarea punctului de pensie si sa se dea la toata lumea pensie speciala. Asa nu mai e nimeni discriminat.

  11. da ca ei au pensii „speciale” e constitutional, fmm.

  12. Traiasca inechitatea sociala! Traiaaca minciuna, hotia, nemunca!

  13. GREVA FISCALA!

  14. Nu inteleg cum vine asta. Este clar conflict de interse. Nu poti judeca tu daca iti impoziteaza cineva pensia sau nu.

  15. Noțiunea de „pensie specială’ e însuși neconstituțională!
    De ce e mai special un individ în detrimentul altui individ ???
    Muie CCR cangrenat de corupție !

    • Nu exista pensie speciala.
      E doar un fonfleu de presa.
      Exista doar pensii calculate dupa alta lege.
      Cuvantul „special” este doar o gaselnita a celor care tin cu „boborul” pentru a atrage voturile unora la fel de „speciali” precum ei.
      Toata clasa politica stia ca este neconstitutionala impozitarea diferita a pensionarilor.
      Au facut din asta o vrajeala de presa doar ca sa-si mobilizeze electoratul.

    • nu e nimic neconstitutional ca daca ai luat o pensie pentru care nu ai cotizat, sa ai alt tip de impozit. ABSOLUT NIMIC. e perfect normal sa ai alt impozit. si ca sa stii si tu, de aia nu se pot mari pensiile unde trebuie, ca mereu, grosul il iau astia. JAVRE! si ei si aia care ii apara.

    • Din moment ce pensia nu vine din contributivitate, este „speciala”, indiferent de cum se numeste. Pana la urma intrebarea este: ce performante notabile au dus la acordarea acestor pensii? Romania ar trebui sa fie top5 in lume.

  16. Credea cineva că CCCR o să-și taie propriile pensii??
    Fuge câinele de la măcelărie de bună voie?
    Cam atât despre „constituționalitatea” și „statul de drept” în România, totul până la buzunarul lor!

  17. Not.

  18. Nu votati…acum beliti morcovu 4 ani.

    • Care-i legătura, crezi că se schimba ceva?
      „Justiția independentă” este caracteristica „statului de drept” altfel art.7 și nema fonduri, ‘member?

    • @Garrett, normal ca schimba ceva. CCR a primit superimunitate si pensii speciale cadou de la PSD, care a fost la putere vreo 24 din ultimii 31 de ani (direct sau indirect). Judecatorii CCR sunt propusi 3 de la Senat, 3 de la CDeputatilor si 3 de la Presedinte. Cine a fost la putere in parlament? Doreneanu a fost membru PSD, unde e impartialitatea? asa ca da, conteaza.

  19. Ce seeeee-ntamplaaaaa? intreb Curtea : diferenta gigantica intre pensiile cumulate si speciale, faraonice, ale acestor „magistrali”, magnifici intangibili si pensiile omului de rand , este ea constitutionala? unde in UE sau in lumea civilizata mai exista asa ceva? pensii pentru ei ce depaseste chiar si salariul unui CEO local, incredibil. Intrebati pe nemti, belgieni, elvetieni, francezi ce pensie are un inalt magistrat si de cate ori este mai mare decat a unui activ platit ca salariu minim pe economie. ceva e foarte, foarte putred in tarile romane!

  20. Asta a fost ca si cand ai intreba un copil daca e de acord ca de maine sa nu mai manance dulciuri. Eu cred ca e neconstitutional ca cineva care beneficiaza de un drept (hotarat printr-o lege) sa se pronunte asupra acelui drept.

  21. Felicitari CCR!
    Restul, 68% poate binevoiti sa iesiti la vot 🙂
    Aici pe G4Media avem bula asta in care ne comentam intre noi. Realitatea e ca pt 68% din populatie stirile de mai sus nu inseamna absolut nimic.
    Din restul de 32%, vreo 50% sunt PSD,PMP, AUR, PRO RO.. PNL care e aceeasi mizerie ca PSD au luat 25%.

  22. Nenorocitii!
    Nici nu ne asteptam la altceva, adica sa-si taie craca de sub picioare.
    Astia sunt adevaratul Stat Paralel, priviti-i!
    Salariu de la Stat de peste 20000 lei si pensie de la Stat in acelasi timp, tot de peste 20000 lei, plus diurna, cazare, etc. si alte drepturi.
    Pai sa ceara si medicii si profesorii si alte categorii, pensii speciale, militare , de serviciu, sau cum s-or mai numi. Sunt la fel de indreptatiti.
    Basca,ca ies la pensie dupa 25 ani de munca.
    Nesimtire si bataiede joc fara margini.
    Trebuie facut ceva in acest sens, de restul prostimii. Nu, unii cu munca pana la 65 ani si pensie pe contribuite, iar smecherii din Statul Paralel sa iasa dupa 25 ani de munca sau 47 ani varsta , cu pensie mai mare sau egala cu salariul avut ultimele luni.

  23. Legea impozitarii pensiilor speciale a fost facuta in asa fel, incat sa fie respinsa de CCR.
    Halal parlament care nu e in stare sa faca o lege indestructibila!

  24. Daca intr-adevar interpretarea acestei legi ar fi ca cel cu pensia de 6900 ron ramane la fel si cel cu pensia de 7000 ron pierde 6000 ron, atunci nu stiu despre ce vorbim. Aia nu e lege, e bataie de joc.
    Nu-s nici pensionar nici elgibil pt asa ceva, deci sa nu vad interpelari tampite. In schimb as aprecia lamuriri simple despre mecanismul de aplicare gandit de initiator, pt ca din cum pune presa problema se intelege argumentul cu care am inceput comentariul.

    • Se impoziteaza 85% doar ce este peste 7000 Ron, deci daca are pensie 9000 Ron se va impozita diferenta de 2000 Ron cu 85%, nu se impoziteaza suma intreaga.

  25. ”S-au constatat încălcări flagrante la modul în care s-a stabilit suprataxarea pensiilor speciale”
    Daca era atat de FLAGRANT pentru ce au trebuit 4 amanari ale deciziei ? Daca era o decizie atat de simpla de luat si verificat, pentru ce au tergiversat-o?? sa ne explice si noua cineva asta.
    raspunsul poate fi doar unul singur: credibilitatea acestei institutii este la nivel de pamant de compost (adica pamant amestecat cu …t). Reusesc, in mod aproape voit, sa-si dea cu stangu in dreptu la fiecare declaratie sau iesire publica!
    Testeaza ridicolul si limitele lui si sunt platiti din banii nostri

    • Nu s-au pronuntat inainte de elegeri pentru ca cei din CCR sunt ciumati rosii si ar fi tras in jos PSD-ul la alegeri.
      Acest CCR care actioneaza impotriva intereselor nationale, a demonstrat inca o data ce hram poarta. Trebuie schimbati toti și puși oameni corecți și integrii.

  26. CCR = Nedreptate, hotie, interes personal
    Practic tara e condusa de CCR nu de presedinte, nu de guvern, nu de parlament. De CCR care apropa sau dezaproba in interes personal. Pe scurt, submineaza legile si economia tarii.

  27. in timpul guvernarii Boc -Basescu, s-au diminuat cu 25 % toate veniturile bugetarilor desi in cazul pensiilor ar fi fost vb de un drept castigat care nu ar fio trebuit diminuat.

    Daca am introduce impozitarea progresiva a tuturor veniturilor? ah,nu vor cei din Parlament….

  28. Doar o revolutie mai poate inlatura talharia la care contribuabilii sunt supusi prin intermediul actualei forme de organizare a statului. Sa vedeti ce jaf va pregateste CCR si pe 13 ianuarie 2021.

  29. Jos cu ei! Afara cu indivizii astia care paraziteaza CCR! Este o urgenta sa fie schimbati, altfel vor strica in continuare lucrurile prin deciziile lor ilegale.

  30. Solutia este modificarea Codului Fiscal prin impunerea unor cote progresive de impozitare pentru toate veniturile din salarii si pensii, ceea ce nu se doreste in Romania. Restul sunt povesti.

    • Asa este, dar interesant este cine sunt aceia dintre decidenți care nu doresc!

    • Indiferent de tipul de pensie sau salariu impozitarea trebuie facuta identic pentru a fi constituțională. Pensiile alea ale magistraților sau ale altora au fost acordate legal prin legi votate în parlament… Legile se pot schimba însă numai pentru viitor.

  31. C(ă)C(a)R(e) e stat în stat ..
    Ce guvern ? Ce președinte ? Ce parlament ? Ce PSD ? Ce PNL ? Ce USR PLUS ? Zero … Moft… Vax …
    Puterea e C(ă)C(a)R(e) !

  32. Va așteptați la ceva bun din partea lor, corb la corb nu-și scoate oichi asa ca nici ei nu erau fraieri să-și taie singuri craca. Principalul vinovat pt. toată aceasta situație este numai Victor ponta.

  33. PENSII SPECIALE in Romania unii sunt mai speciali decat altii, aste ne invata CCR si politica practicata de 30 de ani.
    si autnci ne miram ca prostimea voteaza AUeR

    si ni se spune ca unii au privatiuni (uitand ca au salarii mari) si nu pot fi patroni (ca toti din armata vor sa devina patroni) sau ca nu pot avea mai multe locuri de munca (pentru ca fix asta fac toti romanii dupa 8 ore de munca merg la al 2 -lea loc de munca)

    si acum romanu’ e revoltat dupa ce a votat PeSeDe/PeNeLe/UDeMeReu/AUeR (astia din urma sunt tare nevinovati, nici macar nu stiu pe ce lume traiesc)

    • Peste 2 săptămâni vom avea încă un val de pensionari speciali, dar mass-media nu vrea să vorbească!

  34. C.C.R. = Chintesența Caracterelor Respingătoare.
    Din tot spectrul politic.
    Și de prin toate instituțiile.
    Iar noi ne mai mirăm că România ajunge pe mîna AUR-ului, din moment ce Rareș Bogdan și Dan Barna,&Cioloș doar ,,zgîlțîie aerul”?!

  35. Eu nu primesc pensie special si ma simt foarte discriminat! Hai sa dam la tot poporul pensii speciale ca sa eliminam discriminarea.

  36. Salut!
    Acum culegem ce am semănat.
    Simplu.
    Asta am ales in 2016.
    Asta am ales să păstrăm si după 6 decembrie.
    Nu vă mai plângeți ca …
    Stați să vedeți ce va face aur.
    Păi deja se plange simion ca ,președintele a întârziat la consultări.
    Nu ei, că nu au știut unde este Cotroceniul.
    Cam ăștia suntem.
    În rest: Ura și la….

  37. Asta in timp ce un roman a vrut sa si dea foc in fata ministerului muncii din cauza pensiei foarte mici!
    Daca urmariti o sa observati ca aceasta tema a iesit cu totul din agenda tuturor partidelor.Promit eliminarea traseismului,inceperea cursurilir in scoli,autostrazi pana pe marte,etc,dar nimic despre pensiile speciale.

  38. Desfintatii in integrum…!

  39. Lumea pt asta ar trebui sa iasa in strada,acesti
    Speciali n au pic de rusine,ce act de justitie e asta
    cind w vorba despre ei? si avocatul diavolului
    ar trebui goniti,statul se imprumuta sa plateasca Astora privilegiile,cine mai ramane in tara prostilor sa stinga Luminita,pina si moldova e o tara decenta

  40. Decizia nu e surprinzătoare, uitați-vă la ei cine sunt.
    Dar în unanimitate? A intrat putregaiul în toți?

  41. E greu sa intelegi limba romana asa-i?

    Legea impoziteaza doar suma care trece de acel plafon. Adica tot ce trece de 7000 se impoziteaza 85%.
    In loc de 8000 lei primesti 7000+ 85% din restul de 1000. Adica 7150. In loc de 8000

  42. In strada…alfel ,viitori sclavi in romania

  43. deci e constitutional sa iei 70000 lei pensie lunara, fara sa fi cotizat nici pentru jumatate. e la fel de constitutional ca atunci cand cresc pensiile normale, PENTRU CARE OAMENII AU COTIZAT, sa creasca cu acelasi procent si astea speciale. da, e perfect logic, ce sa zic. in tara hotilor e perfect logic.

  44. Vreau sa fiu discriminat si eu…..asa cum sint magistratii….eu lucrez la privat si nu la Stat….acesta este motivul real …pt care sunt discriminat Magistratii , discriminatii acestia primesc si salarii enorme de la un popor caruia ii sfideaza inteligenta !Cit credeti ca mai puteti intinde coarda….nesimtirea si mai ales sfidarea au facut sa ….explodeze mamamiga …vezi ce a urmat dupa …alta intrebare…..

  45. Hai nu va mai ofticati ca viata e scurta, nici eu n-am pensie speciala dar mi-ar placea. Daca ati fi avut si voi, macar una militara, unde media e pe la 3500 de lei, sunt convins ca ati urla public ca n-o vreti, ca e strigator la cer, ca e discriminare… ca vreti doar 1400, ca vecinu’ de la trei, tanti Ortansa si unchiu’ Pandelica…

    • Daca eram noi cei care aveam pensie speciale, erau altii care nu aveau si care sesizau lucrurile astea. Ori avem toti pensie speciala (caz in care n-ar mai fi speciala), ori n-are nimeni. Argumentele tale sunt de toata jena.

    • Poate ar fi fost de toata jena… daca ar fi fost argumente. Argumente pentru ce? Cine zice „ori avem toti pensie speciala (caz in care n-ar mai fi speciala), ori n-are nimeni?”, aaaa… cineva… „Cineva” care n-are, ca dac-ar avea, n-ar zice… sau cum? Exact asta am spus, dar deh… cineva tre’ sa arate ca-i prea fraier pentru a fi egal cu sinele sau ipotetic, special :))

    • Argumente pentru a sustine asa ceva. Spui ca daca am avea si noi, nu am mai zice. Ca atare, este ok sa existe, doar conteaza cine are…sau cine nu are, si cine zice.

  46. Nu exista pensie speciala.
    E doar un fonfleu de presa.
    Exista doar pensii calculate dupa alta lege.
    Cuvantul „special” este doar o gaselnita a celor care tin cu „boborul” pentru a atrage voturile unora la fel de „speciali” precum ei.
    Toata clasa politica stia ca este neconstitutionala impozitarea diferita a pensionarilor.
    Au facut din asta o vrajeala de presa doar ca sa-si mobilizeze electoratul.

  47. O sa vada ei cine le va mai plati pensiile lor uriase si ale copiilor lor atunci cand oamenii cu studii vor parasi definitiv mizeria asta de stat hoț. Ne indatoreaza pe noi si pe copii nostri ca ei sa o poata duce bine. In 10 ani vor mai ramane aici doar prostii care nu se descurca altundeva si visatorii care cred ca se va mai schimba ceva. Mult succes tuturor.

  48. „Tot degeaba” (cum zicea maestrul Tudor Gheorghe), aceste pensii nu vor dispărea niciodată, indiferent ce partid este și va fi la guvernare. Cred că v-ați convins de asta.

  49. Ahahahaha asta e cu dedicatie pentru bezmeticii care au iesit sa apere asa zisa independenta a justitiei, aia care urlau cu copii in brate pe frig in timp ce magisterii se delectau cu cele 25 de mii de lei pensii speciale, salarii enorme, sporuri exorbitante,va meritati soarta filifizonilor,hai iesiti acum sa aparati independenta justitiei!

  50. Ce seeeee-ntamplaaaaa? umil, cu iertare si repetitiune intreb onor Curtea Constitutionala : dreptu’i oari ca un oaricari sa crape de foame iar un fost comandant de penitenciar din anii comunismului sa primeasca o pensie de peste 75 000 de lei noi pe luna ca pensie? dreptu’ oari ca unii sa cumuleze pensii speciale date de statul roman extrem de generos, cu un salarii multiple pe functii tot la stat? unde e dreptate domnilor aparatori ai constitutiei iliesciene???

    • Pentru adevăr. Persoana respectiva nu este comandant de penitenciar provenit din ofiter de cariera. Este fost magistrat care a îndeplinit temporar si functia de director penitenciar. Nu exista fost comandant sau director de penitenciar(din categoria polițiștilor de penitenciare) care sa aiba o asemenea pensie.

  51. In sfarsit,avem o CC care nu voteaza politic-a fost unanimitate.

    • Umorul fin, chiar si amar, e salvator de sine si, la scara sociala, vaccin impotriva tampirii nationale. Apreciez.

  52. CCR, legea, libertatea si justitia n-au nimic in comun.

  53. Da, pensiile asa-zise ” speciale” sunt prea multe.
    Da, unele dintre acestea sunt prea mari, mult prea mari, chiar si fata de salariile pe care le-au avut beneficiarii inainte de a iesi la pensie.
    Dar oare cati intre cei care comenteaza impotriva acestor pensii, daca li s-ar oferi, sa zicem, o pensie neta de 10-12000 de lei lunar pe la varsta 50 de ani, ar zice „nu multumesc, nu vreau pensie nesimtita, prefer 2000 de lei la 65 de ani”? Fiecare sa se intrebe si sa-si raspunda siesi la aceasta intrebare. Eu recunosc ca nu as refuza.
    Pana una-alta, subiectul acestor pensii este numai bun de aruncat de catre politicieni poporului, ca sa abata atentia de la ei, de la ceea ce au facut si nu au facut in ultimii 30 de ani, asupra altora…Ca pe ei poate poporul ii mai voteaza si peste 4 ani, si peste 8 ani, daca reusesc sa-l convinga ca nu ei sunt vinovati pentru situatia tarii, ci beneficiarii acestor pensii

  54. Ce justitie, ce judecatori? Astia sunt niste banditi deghizati care sfideaza toate regulile bunului simt si se joaca cu destinele oamenilor dupa bunul plac si dupa propriile interese! Sistemul juridic modern a devenit o increngatura de ite si chitibusarii avocatesti, in care „adevarul” sau „dreptatea” sunt ale celor care reusesc sa se „descurce” mai bine in aceasta jungla pervertita! Tot se vorbeste de etica in justitie! Care etica? Moralitatea ar trebui sa fie etalonul maxim al eticii aplicate in justitie si nu tot felul de reguli sociale inventate de oameni, dupa propriile interese! In acest fel si filtrul pentru accederea la functia de judecator ar fi mai strict si nu ne-am trezi cu tot felul de corupti, de politruci si de „ciumpalaci fabricati” in aceste posturi cheie, care ne afecteaza noua viata. Singura justitie adevarata este justitia divina, pentru ca nu poti face troc cu legile universale. Asa ca nu va creati mari asteptari pentru ca acesti politruci sa faca dreptate, nici in legatura cu pensiile speciale , nici cu altceva, mai ales ca ei se afla in conflict de interese si-i afecteaza in mod direct!

  55. Impozitarea NECONSTITUTIONALA, Pensiile speciale Constitutionale, ne spune CCR unde membrii CCR au ajuns in 2 ANI la niste Pensii speciale sfidatoare!!!
    Ca asa scrie in Constitutia Romaniei: Romanii NU sunt egali in fata LEGII Pensiilor publice!
    Exista multe categorii „speciale”, mai „egale” decat restul romanilor, categorii pentru care exista LEGI SPECIALE!!
    Jigodiilor!!

  56. Am uitat sa mentionez: „unanimitate de voturi”, evident!
    Jigodiilor!!

  57. Popor de idioti . Greva fiscala este solutia . Ca sa nu mai aiba bani sa se imbuibe toate scursurile din institutiile publice si bugetare .

  58. Constituțional este să nu existe pensii speciale ca să-i discrimineze pe cei care au muncit din greu toată viața.

  59. Singura metodă de a scapa de pensiile speciale este o lege trecută prin parlament, eliminarea tuturor pensiilor speciale și toate pensiile să se plătească într-un singur principiu: PE BAZĂ DE CONTRIBUȚIE. dar PNL a promis ceva și a ocolit tot timpul acest subiect ba mai mult a angajat mii de pensionari speciali la stat cumuland pensia specială cu salariul ocupând locuri de muncă ale tinerelor care stau în șomaj. Restructurarea sectorului de stat zero ,pensii speciale cat cuprinde plus cumulul pensiei cu salariu, evaziune fiscală exorbitanta și PNL vrea din nou la guvernare, Houuuuu.

  60. Magistrații ai CCR ați judecat aici dar dincolo unde ajungem fiecare ce ve ți spune Ma rog ca stăpânul universului sa va ierte.

  61. !Luis

    sa nu se inteleaga gresit, nu tin partea *astora*…

    intreb, poate stiti mai bine legile si principiile: poti lua cuiva un drept obtinut anterior pe baza unei legi?

    nu cumva trebuie intreprins altceva? ma gandesc ca ar trebui o lege care sa impiedice atribuirea de pensii speciale in viitor…caci nu vad cum s-ar putea modifica in prezent…adica anularea acestei legi a pensiilor speciale incepand cu 1 ianuarie 2021 astfel ca nimeni in viitor sa nu mai beneficieze de ele…

    pe astia o sa-i ducem asa pana or ajunte in Rai…dar macar sa nu mai exista in viitor asa ceva

    zic si eu, nu ma pricep cum s-ar putea face…

  62. @Luis : singura data când pot fi de acord cu tine, PNL a preferat să se împrumute si sa plateasca in continuare decât sa taie pensiile speciale. La fel si partidul meu pe care l am votat USR promite multe de abia aștept sa il văd la guvernare. Boc a avut curajul sa taie pensii salarii ea elimine cumulul pensiei cu salariu de la stat , el cum a putut si a reușit !?!?! Si nimeni nu s a supărat sa plece de la stat sau sa facă grevă !!!!

  63. Țara se împrumuta și noi ne dam pensii speciale ?

  64. Pentru țara cu cele mai mari venituri ale magistraților raportat la salariul mediu, avem o justiție de mâna a treișpea. De profesie condamnată la CEDO. Eu nu mă simt reprezentat de un partid care susține acest dezmăț al acestei caste de îmbuibați. Dacă vrei bani mulți trebuie să te distingi printr-un act profesional de calitate. Însă justiția românească este un fel de firmuliță de familie a unor clanuri care au pe toată lumea în justiție. Își mai pun și numere la mașini: LEX, LAW – să te intimideze. Adică – ai grijă fraiere că noi suntem din Cosa Nostra.

    Unii oameni au muncit cinstit o viață întreagă, iar alții doar pentru că se nasc într-o familie de securiști au viitorul asigurat.

  65. Stimulentul „special”, acel spor, ar trebui atribuit pe durata vietii active, adaugat la salariu, pentru categoriile care-si asuma riscuri suplimentare sau lucreaza in conditii deosebite. Astfel, pe principiul contributivitatii, ar beneficia de un spor la calcularea pensiei, deci de o pensie majorata. Dar sa stabilesti niste pensii nesimtite pentru unii care au imputit niste scaune toata viata si nu si-au asumat niciun risc sau pentru unul/una care a stat un mandat in parlament, pus pe lista si votat la gramada, comparativ cu cineva care a lucrat 40 ani, asta este sfidator. Dupa ce esti pensionar nu mai este nimic special, nu mai risti, nu mai lucrezi in conditii speciale, esti pensionar si atat!

  66. atunci inseamna ca impozitul de 10 la suta pe care il platesc de vreo cativa ani pentru ce depaseste 2000 de lei este discriminatoriu si trebuie eliminat urgent.Mai mult,sa mi se inapoieze banii luati abuziv pana acum !

  67. Juristi n-or fi ei dar cu mai mult bun simt decat asazisii juristi de la CCR precis sunt.

  68. V-am mai spus ca posibilitatea reducerii cuantumului pensiilor de serviciu („speciale”, cum le ziceti voi) poate fi posibila numai in cazul unei noi constitutii, pentru ca pe actuala constitutie exista deja o jurisprudenta a CCR inca din anul 2010, iar o eventuala revizuire a actualei constitutii nu se poate face decat in limitele deciziilor CCR deja pronuntate…
    Deci, singura posibilitate este o noua Constitutie, iar o noua Constitutie e posibila numai daca se poate intruni o „adunare constituanta”, adica daca va exista o majoritate parlamentara de cel putin 67% … intelegi poporule ca miza la aceste alegeri nu a fost aceea de a se asigura o majoritate simpla de peste 50%, ci o majoritate calificata de peste 67%, pentru ca reforme inseamna desfiintarea sau refacerea marilor sisteme sociale, iar asta are implicatii directa asupra voturilor care se pierd la alegeri?
    Acum, poporule o sa mai induri alti 4 ani de smechereala politica, iar singurul perdant nu poate fi alticneva decat tu, poporule….

    • …..reducerea pensiilor de serviciu este mult mai simpla … o noua lege a pensiilor …acolo unde poate fi crescută varsta de pensionare si excluse anumite sporuri … o fi greu?!
      …. in ceea ce priveste votarea (glumim banuiesc) …tot o colonie vom rămâne…

  69. – Auziți, domnul jurist! Dar dacă tot sunteți jurist, nu ne luminați și pe noi, prostimea, Dosarul Revoluției când se soluționează? Dosarele Mineriadelor? Dosarul 10 August? Că văd că noi suntem proști că nu ne pricepem la pensii speciale, dar justiție putem avea și noi o dată la 50 de ani, măcar? Că de plătit, plătim de ne ies ochii din cap.

  70. Incredibila invarteala in jurul cozii.
    E corect, nu pot fii taxate. Trebuie rapid DESFINTATE.
    AU SALARARII INCREDIBIL DE MARI TOTI PITIFENDERII ASTIA INVENTATI.
    Mai trebuie inventata institutia BOSCHETARUL POPORULUI, Alegatorul poporului si altele cu salariu de CEO din multinationale.
    CONTRIBUTIVITATE si gata.
    Paradoxal pensionarii simpli au mai multe nevoi decat acesti profitori si nu mai ataca la CC discriminarea evidenta dintre cetateni.
    Si pensionari speciali si salariati la stat si se vaita ca merg lucrurile prost.
    Nemernici, nemernici si ticalosi.
    PNL, USR+,AUR,UDMR prima lege pe care o dati sa fie PENSII dupa contributivitate si gata. Daca specialii mai vor bani sa mearga la munca, da, la munca chiar sa construiasca autostrazi ca sunt odihniti.

  71. Rusine cei care au lut hotărârea sunt beneficiarii nedreptății.Nimeni nu-i poate arunca la cosul de gunoi a societății.Nu sa găsit si nu se va gasi un partid cu sânge in instalație care sa ii de jos.

  72. Buna seara
    Vedeți lichelele tot lichele, trădătorii tot trădători. Acum ar fi timpul de o revolutie adevarata nu de lovitura de stat, iar cei ce ne- au adus aici să fie judecati de un tribunal al poporului ROMÂN, nu al tradatorilor și vânzătorilor de țară și popor. DUMNEZEU SA NE AJUTE

  73. STATI LINISTITI! LE TAIE BAIETUL ACELA FACUT DIN VORBE GOALE, rares…

  74. Ccr=lichele avocata poporului= jigodie,,parlamentari =hotii,schizofrenici,nesimtiti asta este romania

  75. Lasati ma nu impozitati pensiile voastre impozitati salariile noastre ca sant ,mari, rusine ma .Voi ar trebui sa sa fiti trasi in teapa ROMANIA TREZESTETE CEL M.AI MIC IN TARA ASTA E SALARIUL LA BANII ASTIA CAREI CASTIGAM AR TREBUI SA LUCRAM 3_4 ORE PE ZI SI 2 ZILE PE SAPTAMANA RUSINE TUTUROR GUVERNANTILOR NOI V.AM VOTAT PE VOI SA FACETI TREABA NU SA NE FURATI. UUUUUUUUU

  76. sa va pis copii in gura de muisti daca ati dat asemenea lege !

  77. Cum sa nu cada la CCR daca blatul dintre pnl si psd a existat de cand au elaborat legea, a cazut pt ca a fost elaborata special ca sa cada cu unanimitate de voturi, atentie, totul pt pastrarea privilegiilor nesimtite si nemeritate,era de asteptat,chiar daca Sica Orban a devenit atat de penibil si caraghios si pretinde sa fie din nou premier cu riscul de a ingropa pnl definitiv care a scazut in sondaje in doar 8 zile de la alegeri de la 26% la 20% conform celor de la comisarul.ro pt el nu conteaza,totul pt ei,pt parlamentari si hoti,nimic pt popor si tara,ne meritam soarta cu varf si îndesat, noapte buna Romanica, tara in haos si tot mai aproape de faliment, la umbra pandemiei nu are nimeni ce sa le faca, planul le-a iesit si a fost dus pas cu pas pana la capat

  78. Boc a desfiintat pensiile speciale in 2011 iar ponta le-a reintrodus in 2015.In 2011 cum s-a putut si a fost si constitutional? Sa se faca la fel si acum , binenteles , daca se vrea.

  79. România a devenit moşia securiştilor şi noi sclavii lor. Unii muncim de ne căcăm pe noi peste program, câte două job-uri şi abia ne rămâne ceva la lună. Pentru ce? Ca să vină clanurile ăstora şi să îşi facă ei legi pentru ei. Cu dedicaţie. Dar să plecăm dracului toţi din ţară! Să rămâneţi numai alteţele voastre regale. Să vedem cine vă mai plăteşte vouă pensii speciale. Şi din ce bani.

  80. e timpul sa plecati. cit mai repede cu atit mai bine ptr tara noastra. ei, acesti tradatori care se tot perpetueaza e timpul sa umple inchisorile patriei.

  81. E CA SI CUM AI INTREBA PORCUL DACA VREA SA FIE TAIAT DE CRACIUN…
    CCR NU E DE ACCORD?DESFIINTATI
    PUSI ALTII CARE SINT DE ACORD.CE ASA MARE SCOFALA

  82. CUM SA ADMITA FOSILELE DE LA cURTEA CONSTITUTIONALA CA A R RAMANE SI EI FARA LEFELE EXORBITATE. NIMIC NU FAC . EU I-AM CONCEDIAT ASTEPT BANII CU CARE I AM PLATIT. NESIMTITI. CICA NE GARANTEAZA DREPTURILE????????????? GRESIT. STAU SI HABAR NU AU DE NIMIC. CC TREBUIE DEFIINTATA, DE NOI DEPINDE. SA MEARGA ACASA ACESTI NESIMTITI. NU AU NIMIC COMUN CU CETATNII.

  83. Valer Dorneanu ar fi pierdut 22.000 de lei lunar dacă vota impozitarea pensiilor speciale cu 85% .
    15.12.2020
    Legea privind tăierea cu 85% a pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională. Dacă judecătorii CCR ar fi declarat-o constituțională, șeful Curții Constituționale ar fi pierdut o avere.
    udecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională.
    Unul dintre cei mai mari beneficiari ai pensiilor speciale este chiar președintele CCR Valer Dorneanu.
    Dacă legea trecea, Dorneanu pierdea 22.000 lei pe lună din pensiile speciale.
    În 2019, Valer Dorneanu a încasat de la contribuabili două pensii speciale și un salariu de președinte al CCR . Dorneanu primește un salariu de 289.159 lei/ an, iar în 2018 a beneficiat și de diferențe salariale din anii anteriori, diferențe care i-au mai adus 12.650 de lei.
    La acești bani se adaugă două pensii: una de 322.220 de lei și alta, în calitate de fost parlamentar, de 74.424 de lei. Total: 396.644 de lei pe an.
    În total, Dorneanu avea o pensie specială, lunară, de 33.000 de lei. Prin impozitarea cu 85% a ceea ce depășește 7.000 lei, Dorneanu ar fi pierdut, LUNAR, 22.000 de lei.

    Tudorel Toader ar fi pierdut 19.500 de lei din pensia specială.
    Din declarația de avere depusă la 24 mai 2019, reiese că statul român îi plătea lui Tudorel Toader, în 2018, când era ministru al Justiției, circa 780.000 de lei.
    Astfel, ex-ministrul Justiției a încasat 364.621 lei din pensii, adică 30.000 de lei pe lună. Aplicând o tăiere de 85% din 23.000 de lei, rezultă că Toader ar fi pierdut la pensie suma de 19.500 de lei.
    Petre Daea ar fi pierdut 450 euro din pensia specială.
    Fostul ministru al Agriculturii ar fi fost mai puțin afectat. Petre Daea a avut, în 2018, o pensie de 39.666 de lei din sistemul de asigurări sociale. La aceasta se adaugă pensia specială, primită conform statutului deputaților și senatorilor, în valoarea de peste 111.000 de lei.
    Daea ar fi pierdut 1.900 de lei, adică 450 de euro.

  84. Cum poate judeca CCR această situație, deoarece se află în conflict de interese?
    Economic vorbind, orice venit se impozitează ( dacă la ei se poate, hai să nu plătim toți românii impozitul la stat, aparent este neconstituțional.)
    Prima dată trebuia eliminate pensiile speciale începând cu acest an, să nu mai poată cere nimeni, abia după trebuiau să gândească un plan de impozitare. (Se vor spăla pe mâini că au incercat dar nu sa vrut)

  85. Sunt militar de 26 de ani si sunt mandru de acest statut. Cu toate acestea mi-am depus raport cu solicitare de trecere in rezerva. Pentru ca nu inteleg de ce suntem atacati intr-o asemenea masura. Daca nu mai este nevoie de noi, spuneti! Angajati-va contractori privati asa cum vor cativa politicieni foarte vocali pe tema taierii pensiilor militare!!!
    Vom trece in viata civila si sunt convins ca ne va fi mai bine, inclusiv financiar. Pentru ca unii dintre militari sunt mai bine pregatiti profesional, mai organizati si mai harnici!
    De ce atata ura? Obtinerea statutului de militar a tinut de optiunea fiecaruia, dar mai ales de capacitatea de a indeplini conditiile stabilite de reprezentantii statului, in calitatea sa de angajator. De ce nu ati optat si voi sa fiti militari? Cu siguranta nu ati dorit, nu v-ati gandit la o asemenea posibilitate ori n-ati fost in stare! Bine ca sunteti in stare sa postati toata ziua, sa jigniti si sa va exprimati frustrarile!
    Eu ma bucur ca am fost una dintre persoanele admise in profesia de militar dupa sustinerea unei serii de probe si concursuri. Multi candidati nu au reusit. Dar sunt trist sa vad ca, in mediul online, ura la adresa militarilor a atins cote nebanuite. Care este interesul public de a demoniza militarii activi si in rezerva? Cine este in spatele multitudinii de conturi de pe care se posteaza?
    Nu militarii activi sau in rezerva fac legile in aceasta tara! In calitate de angajator, statul a contractat servicii din partea militarilor si le-a impus limitari serioase ale drepturilor cetatenesti. Am semnat ca le voi respecta si le-am respectat: un militar nu are dreptul sa faca politica, nu poate sa se asocieze, nu are dreptul la sindicat, ii este interzis sa faca afaceri sau sa isi completeze veniturile din alte surse, libertatea sa de circulatie este restrictionata si libertatea de expresie ii este interzisa in spatiul public, etc… In schimb, pentru un militar sanctiunile penale sunt mult mai mari decat pentru un civil. De ce?
    Pentru compensarea tuturor acestor restrictii, statul se obliga doar sa asigure o pensie militara. Asa este in orice stat de drept, nu cum sustin cateva persoane pe acest forum.
    Aceste restrictii vi se par notiuni abstracte? Nu va intalniti cu asemenea situatii in viata cotidiana? Sa stiti ca exista. Cel mai mult le resimt sotiile noastre, civile ca si voi.
    Realitatea este ca statul are o obligatie legala si contractuala fata de militari, atat cat sunt activi, dar si pentru perioada cat sunt in rezerva! Cat timp este activ, militarul primeste un salariu in functie de un indice legal stabilit prin lege conform complexitatii activitatii militare prestate, care este raportat la salariul minim pe economie. Pentru noi, militarii, salariul minim pe economie cu care ni se calculeaza solda a ramas la 600 de lei, adica la nivelul anului 2009.
    Voua vi s-a marit de nenumarate ori. Voi aveti dreptul sa va negociati salariul, noi nu. Va place? Noua nu, dar ne-am asumat. Doar constatam ca asa au catadicsit politicienii sa ne respecte.
    Pentru ca am fost militar in timp de democratie, mi s-au retinut toate contributiile si impozitul pentru salariile primite. Ma bucur! Conform calculului efectuat in vederea pensionarii dupa 26 de ani de ofiter, pe contributivitate voi primi o pensie mai mare decat cea militara. Nu cu mult, dar mai mult.
    Ce ziceti? Sa optez pentru pensia pe contributivitate?
    Ce o sa faceti atunci cand toti militarii onesti, care si-au dedicat tarii cel putin 25 de ani din viata, vor opta pentru pensiile calculate pe contributivitate? Veti face revolutie inversa?
    I-am intrebat pe specialisti care este explicatia pentru faptul ca pensia calculata pe contributivitate are un astfel de rezultat mai mare? Mi s-a raspuns pe scurt: pentru ca ati avut constant contributii mari, timp de peste 25 de ani.
    Nu ca in mediul privat unde fiscalizati doar o parte din salariu si va mirati apoi ca aveti pensii mici.
    Chiar ma bucur ca as putea sa beneficiez de sumele cu care am contribuit la fondul de pensii.
    De ce statul roman sa imi plateasca pensie militara de la bugetul de stat! Sa primesc din ce am contribuit. Pentru ca acesta este adevarul: pensiile militarilor se platesc din bugetul de stat (acel 2% alocat apararii), nu din cel al contributiilor sociale.
    Adica reducerea pensiilor militarilor nu va aduce nimic in plus pensionarilor civili.
    Eu mi-am indeplinit contractul cu statul roman. In sinea mea doream sa mai raman ofiter activ, dar m-ati convins! Cu rautatea voastra!

  86. Sunt militar de 26 de ani si sunt mandru de acest statut. Cu toate acestea mi-am depus raport cu solicitare de trecere in rezerva. Pentru ca nu inteleg de ce suntem atacati intr-o asemenea masura. Daca nu mai este nevoie de noi, spuneti! Angajati-va contractori privati asa cum vor cativa politicieni foarte vocali pe tema taierii pensiilor militare!!!
    Vom trece in viata civila si sunt convins ca ne va fi mai bine, inclusiv financiar. Pentru ca unii dintre militari sunt mai bine pregatiti profesional, mai organizati si mai harnici!

  87. CCR este divizata politic si asta este o marsavie dar cand decide ceva in unanimitat putem fi sigur ca este o decizie evidenta si corecta jurdic .Ticalosi sunt cei care fac legi astfel tratabile de CCR caci ei stiu ce fac: trag de timp si pacalesc cetatenii romani asa cum si justitia ii pacalest facandu-se ca ancheteaza dosarul Revolutiei , 13-15 iunie, 20 august si altele.