G4Media.ro

Borrell consideră că pactul dintre SUA, Marea Britanie și Australia arată că…

Josep Borrell Fontelles

Borrell consideră că pactul dintre SUA, Marea Britanie și Australia arată că UE trebuie să își dezvolte propriile strategii de securitate: „Trebuie să supraviețuim pe cont propriu, așa cum fac alții”

Șeful diplomației Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, consideră că noul pact de securitate AUKUS, semnat de SUA, Marea Britanie și Australia, arată că UE trebuie să își dezvolte propriile strategii de apărare și securitate, în special în zona Indo-Pacifică.

Borrell, a precizat că nu a fost consultat cu privire la acordul de miercuri ce prevede ca Washingtonul să ajute Canberra să construiască o flotă de submarine cu propulsie nucleară, anulând un acord cu Franța pentru proiectarea de submarine diesel-electrice.

„Trebuie să supraviețuim pe cont propriu, așa cum fac alții”, a spus Borrell în timp ce prezenta o nouă strategie a UE pentru regiunea Indo-Pacificică, vorbind despre „autonomia strategică” pe care președintele francez Emmanuel Macron a susținut-o. „Înțeleg în ce măsură guvernul francez trebuie să fie dezamăgit” de decizia Australiei, a mai spus Josep Borrel.

De asemenea, Uniunea Europeană susține că „nu a fost informată” în legătură cu pactul de securitate pentru zona indo-pacifică încheiat între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, şi „va analiza repercusiunile acestuia”, au declarat joi doi dintre purtătorii de cuvânt de la Bruxelles.

„Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect şi suntem în contacte pentru a înţelege această alianţă”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Conform purtătorului său de cuvânt, „va fi realizată o analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe, iar viitoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, prevăzută la 18 octombrie la Luxemburg, oferă o oportunitate pentru o discuţie cu privire la această alianţă”.

Parisul şi-a manifestat nemulţumirea şi a adus acuzaţii serioase împotriva preşedintelui american Joe Biden.

„Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o înjunghiere pe la spate”, s-a indignat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Preşedintele „Biden a luat o decizie brutală”, a adăugat el. „Noi am stabilit cu Australia o relaţie de încredere. Această încredere a fost trădată”, a mai spus ministrul francez.

Întrebată despre consecinţele mâniei Franţei asupra negocierilor în curs între UE şi Australia vizând încheierea unui acord de liber-schimb, Comisia Europeană a reacţionat cu prudenţă. „Nu va exista un efect imediat asupra discuţiilor şi a relaţiilor cu Australia”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei, Dana Spinanţ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

    • Unele țări ca să fie respectate în lume vor trebui să aibe destule bombe nucleare: Franța, Germania, Italia, Turcia, Polonia.
      Rusia și Iranul respectă țările cu bombe nucleare și armată puternică.
      România și alte țări est europene sunt supărate că nu sunt băgate în seamă.

  1. Bineinteles ca se va face acest lucru. Nu cu toti cei 27, ci cu cativa, probabil cei 6 de la inceput. Vom crea o structura noua, independenta de Uniune. Uniunea va functiona in continuare, insa numai in domeniul economic si social.
    Nu prea avem nimic in comun, Vest si Est. Avec un spatiu economic commun si este foarte bine. Insa in domeniul apararii, in nici un caz. Estul doreste sa cumpere american si este dreptul sau. Nimini nu impiedica pe nimeni.
    Vestul trebuie sa inainteze si sa creeze structura noua.

    • Aberezi cu stil. .in primul rând ce Paștele masii granițe are ue cu zona indo pacifică? Borel asta e clovnul de serviciu al ue. De fiecare data când apare e luat la mișto. Ba de Lavrov, ba de putin, ba de boris sau Trump. Cei șase de la început vor fi maxim 5 pentru ca uk nu se mai amesteca cu trădătorii francezi. Germania e pe cale sa devină califat iar Franța deja se preda Magrebului. Italia de mult nu mai e o forța… ia mai aduna-le odată. Sângele anglo saxon apa nu se face. Așa ca vindeți -va diselurile alea între voi sau poate are nevoie marina belgiana de ele… nu stii niciodată cum negociază fratuzul o vânzare…

    • @Ca de obicei

      Merci de raspuns. Un mic „cei 6 de la inceput”, sau „comunitatea carbunelui si otelului”, sau „24 martie 1957”, pe amicul Google, va poate lamuri. Marea Britanie, nu a facut niciodata parte din cei 6. Am refuzat’o prima oara (aderarea sa) Am acceptat’o a 2a oara, si am gresit, viitorul ne’a lamurit asupra acestui lucru. Gresala noastra, a celor 6 fondatori.

      Puteti sa glumiti, sa luati in zeflemea oricat doriti, este strict dreptul Dv.

      Ceea ce vom face (in Vest) est o noua entitate, pentru aparare, etc. Oricine poate adera, insa nu este nimic, absolut nimic obligatoriu. Democratia nu este usor de invatat, mai ales in est, dupa 45 de ani de totalitarism. Si nimeni nu cere Estului, sa gandeasca sau sa faca, ceea ce face Estul. Pentru asta, exista Uniunea Européeana (economica si sociala)
      Ceea ce vom face insa, este o entitate care sa ne asigure apararea si/sau interventia rapida. Iar pentru asta, nu avem nevoie nici de unanimitate, nici de altcineva. O creem pur si simplu.

    • @Ca de obicei
      Complement de raspuns:

      UE are multe teritorii in Zona Asia si in Zona pacifica, Tot pe amicul Google, cautati teritoriile franceze. Franta, nu est doar Metropola.

    • Chiar e distractiv sa vedem o a doua alianță “a celor 6 fondatori” ca de prima se pare ca se alege praful. Germania sufla in ștuțul rusesc pentru gaze, Franța se gudura pe la poarta chinezeasca Italia e in faliment, Olanda nu se simte nici ea prea bine…poate armata luxemburgheza și marina belgiana sa va întărească… dar suntem siguri ca trupele de lgbt și migranții sirieni vor lupta pana la moarte pentru propasirea valorilor vestice…

    • Știm. Franța încă deține colonii.

    • Cam cu ce va deranjeaza pe Dv, ceea ce fac ceilalti? Este strict dreptul nostru, sa cream o entitate de aparare/interventie rapida unita. Fara a cere ajutorul nimanui, fara a aduce prejudicii entitatilor actuale.
      Mi’ati putea explica, va rog?

    • Puteți sa va faceți ce vreți, dar ori suntem uniune, ori nu mai suntem… sau veniți prin est doar la spoliere si lătrat ordine?

  2. La cum stau lucrile in ue trebuie sa va ganditi cum sa supravietuiasca insasi ue, o sa mai urmeze si alte exituri si o sa ramana in ue doar statele dictatoriale, germanica, frantica si italaila. Pofta buna la eating shiet!

  3. inafara de armament francez, mi-ar fi frica sa cumpar armament din UE…netestat in lupte, ultraproiectat aiurea de ingineri fara experienta in teren, cu mentenanta indoielnica…si mai scump ca armamentul rusesc sau american! wtf?!

  4. Nordstream? va spune ceva?
    Germania vrea sa isi urmeze propra cale? Franta la fel? si atunci de ce ar raspunde SUA in fata lor?

  5. Parca francezii voiau decarbonificare, acum urla ca nu isi mai vind diesel-urile.
    Ipocriti, meschini si globalisti, astia conduc UE.

  6. Proiectul UE ,inseamna ca NU ARE VIITOR ( CU REGRET !) ?!? ( Rusia OARE STIE ?!?)
    Asta se intampla PROBABIL pentru ca CEI CARE CONDUC SUA( prieteni UE) IN PREZENT ,in realitate NU SUNT „ADEVARATII CONDUCATORI ” .

  7. Se screm inepții ăștia să albă și ei NATO–ul lor, să nu mai fie sub americani, să discute de la egal la egal cu ei, nu-i lasă să doarmă nostalgiile imperiale. Ce bine era cînd dictau ei Europei și lumii.
    Broasca franco-germana se umflă visîndu-se bivol.
    Fost-ai lele …

  8. De cind astept acest anunt. Pot spune ca din todeauna . Este nu numai obligatoriu daca vrem sa supravietuim in acest spatiu cu totii dar avem si o unica sansa de a creea structuri noi militare cu o tehnologie de virf .Acum Germania nu mai are nici un fel de opreliste in a face asta impreuna cu Franta si noi toti .

  9. Doar sa privim harta si intelegem ca nu exista alta alternativa .

  10. UE nu a terminat alte proiecte tinand de drepturile omului, fundamentul acestei uniuni. Fac Polonia si Ungaria: ,,Bau!”
    Nu a terminat proiectele economice de baza, independenta energetica, eliminarea poluarii, convergenta economica a regiunilor mai putin dezvoltate , combaterea incalzirii climaterice etc si se repede la armata comuna?
    Gata, s-a plictisit ? Nu putem lega nici macar politica externa comuna .D-na Presedinte a CE nu are loc de reprezentare in negocierile bilaterale, iar Presedintele Cons. Eur. nu are atributii interne in UE dupa negocieri.
    Nu e mai simplu sa isi plateasca fiecare membru european NATO contributia mai mult simbolica la aceasta alianta, condusa chiar de cine a meritat sa o conduca?
    Ce armata europeana fara trezirea tuturor resentimentelor ? Istoria Europei este cum s-au batut aprig toti cu toti, e doar o bucatica de pamant pe care se vorbesc toate limbile. O fii Turnul Babel!
    Nu m-am asteptat la reluarea apelului la esenta primara a puterii, puterea militara.
    UE este foarte departe de a crea si de a sustine financiar in mod eficient o armata , cu o psihologie fragmentata a statelor componente, doritoare de bani, fara recunoasterea minimala a ”valorilor comune” si foarte aproape in mentalitate de evul mediu.

    SUA si Australia sunt popoare tinere, nu vorbesc de conceptul de natiune, nu au cunoscut conflicte, invazii comune, UK trebuie sa fie si ea pe mare si cu statele anglofone, UE sa cugete daca are politica externa comuna pentru a fi bagata in seama si a i se trimite instiintari, pe cand state europene puternice fac si ele : ,,Bau!” la NATO.

    Nici nu trebuie sa sustinem asa o harababura repetitiva, de-a dreptul o alianta militara continentala indreptata impotriva. … cui? A migrantilor? A murit diplomatia ?Costa mai mult decat armata europeana?

  11. Ce fac englezii acum cu acest acord este să dea peste nas U.E.dupa Brexit.
    Întotdeauna Anglia s-a considerat superioara Europei.
    De ce credeți ca Anglia era supranumită…Perfidul Albion?