G4Media.ro

Ministrul francez de Externe califică noul pact de securitate dintre SUA, Marea…

Sursa foto: Twitter/ Jean-Yves Le Drian

Ministrul francez de Externe califică noul pact de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia drept o „înjunghiere pe la spate”: „Așa ceva nu se face între aliați. Decizia este asemănătoare cu ceea ce făcea Trump”

Franța a calificat joi noua alianță de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia drept o „înjunghiere pe la spate”, potrivit Reuters și Euronews.

Parteneriatul „AUKUS” anunțat miercuri de Washington, Londra și Canberra obligă Australia să-și anuleze contractul cu Franța pentru submarinele cu propulsie nucleară pentru a putea obține altele de la noii săi partenerii.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a spus  joi dimineață la radio France Info ca se simte „furios” în urma anunțului. „Pur și simplu așa ceva nu se face între aliați”, a adăugat el.

„Este o înjunghiere pe la spate. Această decizie unilaterală, brutală și imprevizibilă este foarte asemănătoare cu ceea ce făcea Trump”, a afirmat Le Drian.

Oficialul de la Paris a subliniat că Franța a câștigat contractul pentru aprovizionarea Australiei cu submarine cu energie nucleară în urmă cu doi ani și că nici SUA și nici Marea Britanie nu au luat parte la procesul de licitație.

„Am stabilit o relație de încredere cu Australia și această încredere a fost trădată”, a spus Le Drian, menționând că „acesta nu este sfârșitul poveștii”.

Într-o declarație comună cu Ministerul Apărării publicată mai devreme în acea zi, Ministerul Franței de Externe a declarat că decizia Australiei „este contrară spiritului cooperării care a prevalat între Franța și Australia, pe baza unei relații de încredere politică, precum și privind dezvoltarea unei baze industriale și tehnologice de apărare la nivel înalt în Australia”.

De asemenea, Jean-Yves Le Drian a spus că „alegerea americanilor de a exclude un aliat și un partener european dintr-un parteneriat structural cu Australia, într-un moment în care ne confruntăm cu provocări fără precedent în regiunea Indo-Pacifică, fie în ceea ce privește valorile noastre, fie în ceea ce privește respectul pentru multilateralismul bazat pe statul de drept, arată o lipsă de coerență pe care Franța nu o poate observa decât cu regret”.

Franța încearcă să limiteze repercusiunile financiare

Franţa va încerca să limiteze eventualele repercusiuni financiare după ce Australia a renunţat la contractul cu grupul francez Naval Group pentru construirea de submarine convenţionale, a precizat joi ministrul francez al Apărării, Florence Parly, informează Reuters.

Ministrul francez nu a exclus ca Franţa să ceară despăgubiri din partea Australiei. „Studiem toate căile”, a declarat ea pe postul de radio RFI.

Miercuri, după anunţul creării unui vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică între SUA-Australia-Regatul Unit ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra, Florence Parly a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este „gravă” şi reprezintă „o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat”.

„În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav”, a denunţat Parly, asigurând totodată că este „lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii”, a consemnat AFP.

Ce prevede acordul AUKUS

Australia, Marea Britanie și SUA au declarat că noul lor pact de securitate AUKUS vizează protejarea și apărarea intereselor comune în regiunea Indo-Pacifică.

Deși niciunul dintre cele trei guverne nu a menționat China, noul parteneriat este pe larg înțeles ca fiind o încercare de a contracara amenințările Beijingului în regiune.

Acordul planifică o cooperare diplomatică, de securitate și de apărare mai profundă între cele trei state, cu capacități și interoperabilitate sporite în tehnologiile cibernetice, inteligența artificială și cuantică.

Premierul australian Scott Morrison, prim-ministrul britanic Boris Johnson și președintele SUA Joe Biden au afirmat într-o declarație comună că parteneriatul lor este „ghidat de idealurile noastre durabile și de angajamentul comun față de ordinea internațională bazată pe reguli”.

Biden a declarat că cei trei lideri „recunosc cu toții imperativul asigurării păcii și stabilității în Indo-Pacific pe termen lung”. „Trebuie să putem aborda atât mediul strategic actual din regiune, cât și modul în care acesta poate evolua”, a continuat liderul de la Casa Albă.

De asemenea, președintele SUA a lăudat Franța pentru „prezența Indo-Pacific substanțială” și pentru faptul că este „un partener cheie și un aliat în consolidarea securității și prosperității regiunii”.

„Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să colaboreze strâns cu Franța și alte țări cheie, pe bază ce vom avansa”, a mai spus Biden.

Premierul de la Canberra a spus că acordul este „esențial pentru ca Australia să devină o putere mai capabilă în secolul XXI”.

Acesta a adăugat că intenționează să construiască la Adelaide cele opt submarine cu propulsie nucleară prevăzute în planurile de parteneriat.

„Submarinele cu energie nucleară au caracteristici superioare de camuflaj, viteză, manevrabilitate, supraviețuire și rezistență aproape nelimitată, în comparație cu submarinele convenționale”, a argumentat Morrison.

Abilitățile permit submarinelor care funcționează cu energie nucleară să opereze în zone contestate cu un risc mai mic de detectare”, a adăugat prim-ministrul australian, subliniind că țara sa „nu încearcă să achiziționeze arme nucleare”.

Sursa foto: Twitter/ Jean-Yves Le Drian

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. niste koorve nenorocite !!! Doar banii primeaza, restul este vrajeala !!!

  2. Isi merita soarta. Asa faceau si ei cu niste ani in urma, cand au refuzat sa vanda Rusiei navele Mistral desi fusesera platite. Si trebuie sa priceapa ca pentru SUA aliat insemna „sclav util”.

    • @Carmen

      Mai cautati putin, sa gasiti ce suma a platit Franta, ca despagubire, Rusiei. Vanzarea nu s’a facut, pentru a mentine embargoul luat de OTAN, asupra Rusiei.
      Franta a pierdut: contractul, a returnat banii platiti in avast de Rusia, a platit depagubiri Rusiei si a vandut cele 2 nave Mistral Egyptului, la un pret mult mai mic.

      Asta ca sa intelegeti ceea ce inseamna un aliat si membru al OTAN (Franta)

    • @2el: cu toate despagubirile, Franta nu si-a onorat contractul. Rusia avea nevoie de nave, nu de despagubiri. Plus ca au pierdut posibile contrate viitoare cu Rusia.
      Asta doar pentru ca sunt niste politicieni care in loc sa protejeze interesele tarii, sunt sclavii interselor SUA. Totul a fost facut ca asa a vrut SUA.
      In plus, tarie UE au pus sanctiuni severe Rusiei pentru invadarea Crimeei. Sanctiuni din care perdem noi, europenii, mai mult decat Rusia.

  3. UE e praf ,nu e capabila sa fie o forta militara si economica.UE va fi vesnic in genunchi in fata Rusiei,Chinei si a SUA.

    • UE are GDP cam cât SUA, deci nu e chiar așa de rău la economie. Faptul că nu au coerență în apărare și că granița e permeabilă și lasă toți nespălații să vină să profite îi trage în jos, plus apucăturile complet anormale cu oamenii alfabetului și cu „verzituri”, în condițiile în care emit 10% din CO2 mondial.

  4. Unde sunt cei care-l injurau pe Trump? Aud? A fost nevoie sa vina Biden ca sa realizati ca strategia de securitate americana nu se va schimba. Europa n-a inteles nimic nic dupa 9.11, si nici astazi nu intelege nimic din ce se intampla. UE sa ramana la nivelul ei de politica socialista care prmoveaza LGTB, pacturi „verzi” si trotinete electrice.

    • Ce așteptări poți să ai de la niște țări care aduc arabi și negri să le împuieze femeile? Oamenii alfabetului, energie verde cu orice preț și dezavantaj, chiar dacă emiți cam 10% din CO2, apucături marxiste, lipsă armată serioasă, asemenea greșeli nu te iartă.

    • @Gogo asta se intampla atunci cand vrei armata europeana! Este o injunghiere la fel de mare pe la spate pentru SUA. UE nu trebuia sa se lanseze in astfel de proiecte.

  5. Faptul ca submarinele franțuzești sunt mai rapide in marche arriere nu le face mai bune decât alea americane sau englezești…

  6. Asa se intampla cand vrei sa-ti faci armata europeana. Retorica asta nu ajuta Europa si reprezinta o injunghiere pe la spate la fel de dureroasa pentru SUA. Franta si politrucii europeni au pierdut ocazia de a tacea in ce priveste armata UE. Din pacate, asistam la decuplarea SUA de Europa in domeniul aliantelor militare. O astfel de alianta precum AUKUS, este 3SI(Initiativa celor 3 mari), insa nu este deocamdata o alianta oficiala, atat timp cat suntem in NATO. Insa, este posibil ca intr-o zi, SUA sa faca o astfel de alianta cu Polonia, Romania si tarile baltice..

    • Nu te poti baza pe SUA. Felul in care au abandonat Afganistanul arata ca si aliatii SUA pot fi abandonati la fel de usor in caz de nevoie. Asa ca, armata europeana este o idee buna. Insa pana o pun in practica politrucii de la Bruxelles…

  7. Australia e în zona de influenta americană.Ce treabă are Franța în Pacific?În cazul unui conflict cu China,Australia se poate baza doar pe SUA și UK,alături de Japonia și Coreea,acolo e formată o alianță puternică. Același lucru e valabil și pentru Taiwan