G4Media.ro

Boloş: România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Boloş: România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE cu sistemele de pensii speciale / Dacă se ajunge la o reformă dură, există riscul de depopulare în sisteme de importanță strategică

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reformă „dură”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanţă strategică pentru România”, relatează Agerpres.

„Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit toată lumea îl cunoaşte şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate? Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicită explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicită aceste informaţii suplimentare. (…) În sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de înlocuire ajung şi acolo până în 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE şi aici trebuie asumată această decizie, dacă se ajunge la această reformă a pensiilor speciale dură, cu măsuri acestea dure pe care le-am menţionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Boloş.

El a explicat că riscul de depopulare priveşte sisteme de importanţă strategică pentru România.

„Noi discutăm astăzi de sistemele de apărare naţională, ordine publică, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanţă strategică pentru România şi judecata unei astfel de decizii trebuie să fie în ansamblul său, cu asumarea acestui risc. Asumarea acestui de risc nu o poate face decât Guvernul României şi coaliţia de guvernare şi noi aici avem de trecut testul de validare cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte mai ales criteriul de sustenabilitate. (…) România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu sistemele de pensii speciale. Acolo, spre exemplu, pentru apărarea naţională, sunt rate de înlocuire a veniturilor, în marea majoritate a statelor UE pe care le-am studiat, de până la 80%, cu bază de calcul similară cum e în România. Noi am prevăzut în PNRR această reformă şi acum trebuie să o ducem la bun sfârşit”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a aflat în vizită de lucru în oraşul Urlaţi, la depozitul Oltina, în contextul în care începe distribuţia unei noi tranşe de pachete cu alimente, de 25 kilograme, pentru persoanele vulnerabile.

Ministrul Marcel Boloş a declarat şi miercuri, la Palatul Victoria, că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, nu ministerele de linie, punctând şi că există deja ţări care au renunţat la unele reforme solicitate de Comisia Europeană în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă deoarece flexibilitatea organismului de la Bruxelles „tinde despre zero” când vine vorba de PNRR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Statul român e doldora de hoți. N-au decât să plece, dacă nu mai pot fura de la stat.

    • Se pare că te deranjez, rusule. Bun.

    • actualii si viitorii pensionari cu pensii speciale nu si-au facut treaba pentru care au fost platiti din taxele si impozitele noastre. Treaba lor era sa pazeasca statul roman astfel incat sa recupereze toti banii furati si sa-i foloseasca pentru spitale, drumuri, scoli. Nu numai ca i-au ajutat pe hoti sa scape prin prescriptie dar nu -i prind nici pe cei fugiti si nici nu recupereaza banii de la infractorii condamnati

  2. Cati bani colecteaza statele pe care le mentioneaza dl ministru la budget? Adica Ro aduna din toate taxele și contributiile 26% din PIB. Franta aduna 50% din PIB ul lor. Se poate mentine sistemul actual dacă va creste colectarea ca in Franța. Asta înseamnă taxe mai mari și mai bine adunate. Din păcate, solution asta loveste pe toată lumea. Cealaltă varianta e sa finantezi deficitul din imprumuturi, dar la un moment dat o sa vina scadenta la imprumuturi.

  3. inca un exemplu cum face PSDNLUDMR scut pentru a mentine PENSIILE SPECIALE

  4. Pe molcuțul ăsta de popă ratat l-aș trimite in satul de origine.

  5. Vai, vai, vai, judecătoarele care scapă violatorii copilelor de 13 ani si cei care dau prescripție la hoți vor pleca? Nuuu, să le mărim pensiile, nu vrem fără ei!

  6. Neputinta, faza pe scuze.

  7. @lapsus Așa este și banii cresc in pomi!

  8. Boloș lasă gargara: militarii din UK ies la pensie la 60 de ani, prin exceptie la 55 de ani dar cu pensie partiala. In SUA ies dupa 20 de ani cu pensie reprezentand 40% din salariu. La noi se iese la 45 de ani cu pensie de 80-100% din salariu. Alo MăCiucă se aude la tine???