G4Media.ro

Bloomberg: Europa se pregătește pentru o iarnă dură din cauza crizei energetice

Sursa foto: Pixabay

Bloomberg: Europa se pregătește pentru o iarnă dură din cauza crizei energetice

Europa se pregătește pentru o iarnă dură, din cauza unei crize energetice care a fost alimentată timp de ani de zile, relatează Bloomberg.

În fața creșterii prețurilor la gaz și electricitate, țările din Marea Britanie și Germania vor trebui să se bazeze pe temperaturi blânde pentru a trece prin sezonul rece. Europa este lipsită de gaz și cărbune și dacă vântul nu suflă, scenariul cel mai rău ar putea avea loc: întreruperi de curent pe scară largă care obligă întreprinderile și fabricile să închidă.

Criza energetică fără precedent se produce de ani de zile, Europa devenind din ce în ce mai dependentă de sursele intermitente de energie, cum ar fi eoliană și solară, în timp ce investițiile în combustibili fosili au scăzut. Politica de mediu a împins, de asemenea, unele țări să își închidă fabricile de cărbune și nucleare, reducând numărul de centrale care ar putea servi drept rezervă în perioadele de penurie.

„Ar putea deveni foarte urât dacă nu acționăm rapid pentru a încerca să umplem fiecare centimetru de stocare. Poți supraviețui o săptămână fără electricitate, dar nu poți supraviețui fără gaz”, a declarat Marco Alvera, director executiv al companiei italiene de infrastructură energetică Snam SpA.

Cererea de energie crește din SUA în Europa și Asia, pe măsură ce economiile se recuperează de la pandemia globală, stimulând activitatea industrială și alimentând îngrijorările cu privire la inflație. Prețurile sunt atât de mari în Europa încât doi mari producători de îngrășăminte au anunțat că vor închide fabricile sau vor reduce producția în regiune.

Guvernele sunt, de asemenea, îngrijorate de lovituri asupra gospodăriilor care deja se confruntă cu costuri mai mari, de la alimente la transport. Pe măsură ce prețurile energiei și gazelor bat recorduri zi de zi, Spania, Italia, Grecia și Franța intervin pentru a proteja consumatorii de inflație.

„Va fi scump pentru consumatori, va fi scump pentru marii consumatori de energie”, a declarat Dermot Nolan, fost director executiv al regulatorului energetic al Regatului Unit, Ofgem, într-un interviu pentru Bloomberg . „Prețurile la electricitate și la gaz vor fi mai mari acasă decât ar dori toată lumea și vor fi mai mari decât au fost de aproximativ 12 ani”, a mai spus el.

Prețurile gazelor europene s-au triplat în acest an, întrucât furnizorul de top, Rusia, a redus livrările suplimentare de care are nevoie continentul pentru a-și reumple depozitele epuizate, după o iarnă rece de anul trecut. A fost greu de obținut aprovizionarea alternativă, câmpurile din Marea Nordului fiind supuse unei întrețineri grele după întârzieri produse de pandemie, iar Asia a colectat încărcături de gaze naturale lichefiate pentru a satisface cererea tot mai mare de acolo.

Stocuri scăzute de cărbune

Prețurile mai mari ale gazelor au crescut costul producției de energie electrică, pe măsură ce sursele regenerabile de energie s-au clătinat. Viteza redusă a vântului a forțat utilitățile europene să ardă cărbune scump, epuizând stocurile de combustibili fosili. Politica energetică a jucat, de asemenea, un rol, costul poluării în Uniunea Europeană crescând cu peste 80% în acest an.

Depozitele europene de gaze sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani pentru această perioadă a anului. Directorul executiv al Gazprom PJSC, Alexey Miller, a declarat că Europa va intra în iarnă în aproximativ o lună fără să-și completeze complet stocurile. Gigantul rusesc al gazelor a făcut presiuni pentru a începe controversata conductă Nord Stream 2.

Combaterea reîncărcării depozitului de gaze din UE

Europa are acum nevoie de vreme favorabilă. În timp ce meteorologii spun că este puțin probabil ca temperaturile să scadă sub valoarea normală luna viitoare, așteptările se pot schimba întotdeauna. Previziuni meteo similare nu s-au concretizat anul trecut, rezultând o temperatură amară care a adus prețurile în Asia la un record în ianuarie.

„Se poate întâmpla din nou”, a spus Ogan Kose, director general la Accenture. „Dacă ajungem să avem o iarnă foarte rece atât în ​​Asia, cât și în Europa, atunci vom ajunge să vedem o creștere ridicolă a prețurilor la gaz”, a declarat el.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mulțumim comuniștilor verzi de la Bruxelles.

    • Sa le multumesti si comunistilor rosii de la Est, aia care nu dau drumul la gaze prin conductele care tranziteaza Ucraina, doar pentru a creste artificial preturile (sa recupereze si ei preturile mici din pandemie, nu?) si pentru a pune presiune pentru deschiderea Nord Stream.
      Sa va intre bine in cap, tuturor fraierilor care iau gaz de la Est. Cu cat va fi mai mare dependenta de ei, cu atat mai mult vor plati, cu atat mai mult vor trebui sa bata din calcaie in fata lui Putin, cu frica sa nu inchida robinetul si preturile sa explodeze. Trebuie renuntat complet la importul de gaz. Conversie pe verde produs local, extindere de capacitati hidro, nuclear daca trebuie. Sa-si tina Putin gazele scumpe, sa se spele pe cap cu ele.

    • Ce ne trebuie gaze? Importante sunt drepturile curcubeilor, aia este adevarata problema.

    • Tocmai ti-a explicat jurnalistul ca trecerea pe “verde” e fix 0 dacă nu bate vântul și e înorat:) așa ca marș in mm ca nu ne-am întors in evul mediu sa ne bazam pe vreme sa ne dezvoltam economia. Fgm de repetent.

  2. Asta se intampla cand europenii sunt slugi:
    — intarzierea NordStream 2 ca asa vrea SUA
    – relatii proaste cu Iranul, care sta pe un rezervor imens de gaze naturale, tot ca asa vrea SUA
    – refuzul de a exploata zacaminetele din Marea Neagra
    – refuzul de a construi noi centrale atomice, ca asa vor verzii
    – lipsa de interes pentru centralele cu toriu (China deja a facut una)
    – lipsa de interes pentru energia din gunoaie
    Europenii au ajuns sa faca exact ce vor altii, nu ce trebuie.

    • Nu critica UE. Ce esti votant AUR? Eurosceptic? :)))

  3. Europa mai puțin România, care nu a fost în stare să inmagazineze mai mult de 70% din capacitatea de depozitare!

  4. pacat ca pe bugetarii de lux de la bruxelles nu-i va afecta cu nimic.ei s-au umplut de lobby pentru generatii si dorm linistiti la 5 stele pe banii nostri, iar sistemul imaginat si implementat de ei cu pumnul in ultimul timp (scrisori peste scrisori si amenintari cu infringement pentru toate statele dependente de ei sa renunte la reglementat) e o pleasca pentru diverse entitati pseudoprivate. sparlamentarii dorm 5 ani in maretul UE, nu 4, cum e mai peste tot…daca era pe undeva 10 atata puneau si ei!

  5. Greu de înteles si de comentat o traducere schioapa: „țările din Marea Britanie și Germania vor trebui …”. Despre ce tari e vorba?

  6. Će legatura Are subtitlul ” Combaterea reincarcarii depozitului da gaze” ću textul care il urmeaza?
    E clar Ca autorul a utilizat traducerea automata si nici nu Are habar despre subiect…