G4Media.ro

Vladimir Putin şi Abdel Fattah al-Sisi au inaugurat, prin videoconferință, lucrările de…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin şi Abdel Fattah al-Sisi au inaugurat, prin videoconferință, lucrările de construcţie a unei noi unităţi la centrala nucleară egipteană Dabaa

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi au inaugurat marţi lucrările de construcţie a unei noi unităţi la centrala nucleară Dabaa din Egipt, prin legătură video, în timp ce Moscova avansează cu ambiţiile sale nucleare globale, transmite Reuters, citată de News.ro.

Centrala electrică este construită de corporaţia de stat rusă Rosatom, la un cost raportat de 30 de miliarde de dolari, şi va consta din patru unităţi cu o capacitate combinată de 4,8 gigawaţi.

Cei doi preşedinţi au deschis construcţia celei de-a patra şi ultimei unităţi, potrivit presei de stat egiptene.

„Cooperarea dintre cele două ţări ale noastre continuă şi se dezvoltă. Egiptul este un prieten apropiat al nostru şi un partener strategic”, a spus Putin.

Egiptul, care se confruntă cu o cerere crescândă de energie de la o populaţie de 105 milioane de locuitori, încearcă să se poziţioneze ca un hub energetic regional, care exportă energie electrică în ţările vecine, şi să îşi diversifice sursele de energie.

De când Sisi a devenit preşedinte în 2014, ţara a dezvoltat o capacitate excedentară pentru generarea de energie electrică, dar se confruntă cu întreruperi de curent încă din vara trecută, după ce valurile de căldură au mărit cererea de răcire a spaţiilor interioare.

Producţia de gaze naturale folosite pentru generarea de energie a scăzut, de asemenea, iar Egiptul a recurs la arderea de păcură poluantă în unele centrale electrice, încercând să menţină pasul exporturilor de GNL – o sursă importantă de valută.

Introducerea energiei nucleare în mixul energetic… este crucială pentru satisfacerea cererii tot mai mari de energie electrică”, a spus Sisi.

Moscova şi Cairo au semnat un acord în 2015 pentru ca Rusia să construiască o centrală nucleară în Egipt, Rusia acordând Egiptului un împrumut pentru a acoperi costul construcţiei.

În altă regiune, Rusia ajută la implementarea construirii proiectului de energie nucleară Kudankulam, în statul indian Tamil Nadu, din sudul Indiei, precum şi a centralei nucleare Paks din Ungaria şi a primei centrale nucleare a Turciei, în Akkuyu.

Corporaţia nucleară de stat rusă Rosatom lucrează şi în China şi Bangladesh.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...