Biroul Electoral Central a decis să înceapă renumărarea voturilor de la prezidențiale, conform cererii Curții Constituționale / Termenul e 1 decembrie / Ghinea: BEC a refuzat ca renumărarea să fie filmată
Biroul Electoral Central a adoptat joi seară decizia de renumărare a voturilor de la prezidențiale, conform cererii Curții Constituționale. Până la 1 decembrie, ora 22.00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.
Cristian Ghinea, fost ministru USR, a declarat că Biroul Electoral ”a respins propunerea USR ca procesul de renumărare să fie filmat în mod obligatoriu peste tot. Ce au numărat duminica 180.000 de oameni, de la toate partidele, se renumără acum cu personal auxiliar. Fără filmare”.
Citește aici Decizia BEC de renumărare a celor peste 9,4 milioane de voturi din turul 1 al alegerilor prezidențiale
Dominic Fritz a anunțat, joi seara, că USR va contesta decizia Biroului Electoral Central (BEC) de renumărare a voturilor la Înalta Curte, precum și instituțiile europene. Dominic Fritz a subliniat că rezultatul alegerilor a fost atestat de peste 150.000 de delegați din toate partidele, iar acest proces nu poate fi înlocuit peste noapte de alți oameni despre care nimeni nu știe cine sunt și să fie acceptat că acel nou rezultat să fie cel corect.
Decizia Curții Constituționale luată joi, de a renumăra buletinele de vot din primul tur de scrutin până vineri la ora 14.00 este imposibil de pus în practică. Renumărarea celor peste 9 milioane de buletine de vot este o procedură care va lua mult timp, după cum a explicat pentru G4Media un fost președinte de Biroul Electoral Județean care a dorit să-și păstreze anonimatul.
- Întreaga operațiune de numărare a voturilor se filmează și se înregistrează cu tableta. Înregistrarea se înaintează automat la Autoritatea Electorală Permanentă.
- Voturile valabil exprimate se introduc în același sac cu voturile nule (cele neîntrebuințate). Odată ce se amestecă, este imposibil să se mai facă ceva, deoarece se duc direct în arhiva Tribunalelor.
- Numărarea voturilor se poate contesta atunci, înainte de încheierea procesului verbal.
- Toate comisiile electorale ale secțiilor de votare s-au desființat. Cine să mai numere buletinele de vot?
- Voturile din diaspora sunt în drum spre țară.
- Numărarea voturilor nu se face automat, ca în Statele Unite, cu ajutorul unor mașini. Se face manual, de către membri birourilor electorale ale celor peste 18.000 de secții de votare. Sunt zeci de mii de oameni care și-au încetat activitatea în mod oficial odată cu expirarea termenului de depunere a contestațiilor cu privire la rezultatul votului din secția respectivă.
- Este imposibil de forțat acești zeci de mii de oameni să vină înapoi, deja și-au încasat indemnizațiile.
- De exemplu, în 2009 când BEC a dispus renumărarea voturilor nule (doar 138.476), 15 oameni au numărat timp de trei zile. Acum este vorba de renumărarea tuturor voturilor exprimate, adică 9, 4 milioane.
- Nu pot fi constrânși membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare să numere voturile de la turul 1 la prezidențiale.
- Unii saci cu voturi au ajuns deja la arhiva Tribunalelor, alții sunt încă la Prefecturi.
- Procesul de renumărare poate avea loc, dar va fi de lungă durată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii